Hátfájás, medencefájdalmak, bordafájdalmak – várandósságod előrehaladtával bizony egyre több kellemetlen mellékhatással kell megküzdened.

Forrás: Thinkstock

Várandósságod 26. hetében gyermeked bőrének faggyú- és izzadságmirigyei működésbe lépnek, és erre a hétre már tökéletesen láthatók pici ujjkörmei, lábkörmei, sőt a szemöldöke és szempillái is.

Forrás: Thinkstock
Várandósságod 25. hetének történései

Ha ez idő tájt piacon jársz, és egy padlizsánt fogsz a kezedbe, jusson eszedbe, hogy a pici babád most nagyjából ekkora lehet, magzatod a 25. héten már közel 700 grammot nyom.

Babád agyhullámai már egy újszülöttére hasonlítanak, és kialakul a jellegzetes alvás-ébrenlét mintázatuk is. Annak érdekében, hogy magzatod retinája egészségesen fejlődjön, a szemei eddig szorosan le voltak zárva, ám ezen a héten nyiladozni kezdenek, így a méhen belül már a sötétség és a világosság is elkülöníthető számára.

Gyermeked szeme színe is kezd kialakulni: bár újszülöttként kék-kékesszürke vagy sötétbarna szemmel látja majd meg a világot, az első hat hónapban ez nagyon gyakran meg szokott változni.

Eközben te...

Ne lepődj meg, ha ezekben a hetekben nehezebben tudsz levegőt venni! Ezt az okozza, hogy a méhed boltozata már a köldököd és a szegycsontod között lehet valahol, feltolva a szerveidet a tüdő felé. Ahogy babád egyre csak nő, kis teste nyomást gyakorolhat az izmaidra, szerveidre és idegeidre, amelyek bizony fájdalmasak lehetnek. A legjobb, amit tehetsz ellenük, ha testhelyzetet változtatsz, vagy egy kicsit sétálsz.