Repül az idő! Elkezdődött az utolsó hónap: négy hét van hátra a babád születéséig.

A 36. héten a babád arcocskája már egészen pufók, a zsír lerakódása ugyanis az arcot sem kerüli el, sőt a szopásban segédkező izmok erőteljes fejlődése szintén segít abban, hogy pofija elnyerje végleges formáját.

Forrás: Thinkstock

Bár a csontjai már erősek, még így is könnyen deformálódhatnak a szülőcsatornában. Gyakori, hogy a születés után pár napig a baba feje csúcsos vagy tojás alakú, ettől azonban nem szabad megijedni, hamar visszanyeri majd eredeti formáját. 

Forrás: Thinkstock
Várandósságod 35. hetének történései

Magzatod erre a hétre elérheti a 2550 grammot, és még csak most kezd hízni igazán! A terhességed utolsó hónapjában a súlygyarapodása elérheti az egynegyed-egyharmad kilogrammot hetente. Bár a zsír egyenletesen oszlik el a testén, elsősorban a végtagokra és a vállak környékére rakódik le.

A hasad látványosan leereszkedhet, ahogy gyermeked feje a szülőcsatornába illeszkedik. Ezzel ő teljesen felkészült a születésre. Ha most jönne világra, már szinte biztosan kutya baja se lenne.

Eközben te...

Ettől a héttől kezdve hetente kell találkoznod a védőnővel, aki minden alkalommal megméri a vérnyomásodat, meghallgatja a magzati szívhangot, és tájékozódik a magzatmozgásokról, illetve a végtagi ödémák képződéséről. Itt az ideje a remélhetőleg utolsó vérképnek és vizeletvizsgálatnak is.