Azt a kérdést, hogy "Ki a vezető?", nagyon sokszor szegeztem kis, közepes illetve nagy cégek vezetőinek. A legkülönfélébb válaszok születtek: "A vezető az, aki a legmotiváltabb a cégben"-től a "Az a vezető, aki segít a munkatársak problémáit megoldani"-ig. Minden csoportban kell lennie vezetőnek, legyen szó bármilyen játékról, sportról, vagy egy cégről, aki nélkül a csoport megbénulna és mozgásképtelenné válna.

A vezető fő ismérve, hogy ő az a személy a cégben, aki a munkát elvégezteti a munkatársakkal, azaz a kiadott munkát készen visszakapja. Nem megcsinálja a munkatárs helyett. Nem kitolja a határidőt, ha az nem lett kész. Nem nyugszik bele a „nem-teljesítésbe", hanem: eléri, hogy az emberek elvégezzék a munkát! Sőt, tovább menve ezen a gondolatmeneten, felmerül egy újabb kérdés: ha csak 60-70 % -ban tudja mindezt elérni, akkor a maradék 30-40 %-ban vezető volt -e, vagy nem?

Forrás: Thinkstock

Sajnos a válasz: Nem. Képzeld el a következőt: ott ülsz a fogorvosi székben és a doktor a következőt mondja: „Az igazság az, hogy most ki fogom fúrni a fogát, de tudja nem teljesen tartom kézben ezt a dolgot. A múltkor átfúrtam egy ember álkapcsát, egy másiknak pedig olyan lyukat fúrtam a fogába, amit nem kellett volna. De nyugodjon meg, csak 30-40 %-ban esik meg velem ilyen, ugyanis 60-70 % -ban biztonságosan végzem a munkám."Hogyan éreznéd magát a fogorvosi székben, ha ezt hallanád? Valószínűleg felpattannál, és elrohannál. Most képzeld magad a következő helyzetbe: itt vannak az tr munkatársaid, és te csak 60-70 %-ban éred el a kívánt eredményt, mint vezető. Tehát csak 60-70 %-ban uralod a munkádat.

Pilát Gábor
Szakmám szerint az elmúlt húsz évben közel 13 000 embernek tartottam értékesítési, vezetői, valamint kommunikációs tréningeket, és már a kezdetektől azt figyeltem meg, hogy az alapvető igazságok, összefüggések az élet minden területén használhatók.

Létezik egy mondás, amit gyakran emlegetnek a különböző küzdősportokat oktató edzők. Train hard, fight easy – Edzél keményen, harcolj könnyedén!

Hiszem, hogy ez az igazság az élet legkülönbözőbb területeire is igaz. A cégvezetésre is. Tanulj és gyakorolj sokat és vedd könnyen az akadályokat. A profizmus sajnos nem valósul meg csupán attól, hogy valaki hangot ad reményeinek. Ezért megszenvednek. A színész, a táncos, az író, a sebész, mind. A cégvezető szintén.
www.pilatgabor.hu

A kőműves, a burkoló, a szobafestő, az ingatlan referens, ezek szakmák. Éppen ezért mindegyiknek megvan vagy meg lehet a saját selejtje. A vezető szintén egy szakma, így ennek is megvan a saját selejtje. Természetesen az is selejt, ha nem a megfelelő embert vesszük fel a kívánt posztra, vagy nem tűzünk ki jó célokat, esetleg nem motiváljuk megfelelően a munkatársat, de a legnagyobb selejtet akkor állítjuk elő, amikor nem kapjuk vissza 100%-ban a kiadott munkát. Ugyanis ez a vezető legfőbb ismérve, képes-e úgy kiadni a feladatot, hogy azt maradéktalanul teljesítsék.
Nem biztos, hogy a legjobb értékesítőből lesz a legjobb értékesítési vezető. Pedig ő volta földkerekség legjobb eladója.

Azon a poszton a sok eladott termék vagy szolgáltatás volt a cél, vezetőként pedig az, hogy az értékesítők sokat adjanak el ezekből. Ehhez kétségtelenül más kvalitásokra van szükség.