Két hét, és a karjaidban tarthatod - Várandósságod 38. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
szülés Libero2015 várandósság terhesség hétről hétre magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyermeked már körülbelül 51 centi hosszú, a súlya pedig 3-3,5 kiló körül mozog. Alig két hét, és végre a karjaidban tarthatod!

A magzatod beleiben tekintélyes mennyiségű meconium (magzatszurok) halmozódik fel, ezt a sötétzöld színű, kenőcsös anyagot a májból, az epehólyagból és a hasnyálmirigyből érkező sejttörmelék, elhalt bőrsejtek tömege és a lenyelt lanugo (magzati testszőrzet) alkotja. A meconium vagy a szülést követő pár órában kiürül, vagy, ha a szülés elhúzódik, ez megtörténhet a baba világra jövetele előtt is.

Forrás: Thinkstock

Várandósságod 37. hetének történései

A 37. hét végére a magzat orvosilag érettnek számít, ezért ha megindul a szülés, már nem próbálják késleltetni a kicsi világra jövetelét. Babád, ha most születik meg, már nem számít koraszülöttnek.
Bár babád súlya az utolsó pár hétben is gyarapszik, azt nem szabad elfelejtened, hogy a születési súlyt és hosszt tekintve igen nagy egyéni változatosságok mutatkoznak. Ha egy picike fiúcska lapul a pocakodban, akkor a 38. hétre a heréi már megérkeztek a hasüregből a herezacskóba; ha viszont gyermeked kislány, a nagyajkai mostanra teljesen kifejlődtek.

A baba fejének és hasának a kerülete nagyjából azonos. A magzatmáz ekkora már eltűnik a bőr felszínéről, esetleg az ízületek környékén maradhat meg foltokban.

Eközben te...

Gyakran érezhetsz áramütésszerű fájdalmat a lábaidban és hüvelyedben is, köszönhetően annak, hogy gyermeked az idegeidet nyomja, és egyre lejjebb nyomakszik a medencédben. Egyre gyakrabban jelentkezhetnek a jóslófájások is, amelyek még szabálytalanok ugyan, de fájdalmasak lehetnek. A fájások belenyilallhatnak a hátadba, a csípődbe, a hasad alsó részébe és a medencédbe is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.