Azt gondolod, hogy a külföldi nyaralás csak a gazdagok kiváltsága? Nos, akkor nagyot tévedsz! Hogy bebizonyítsuk, összegyűjtöttünk 5 olyan külföldi nyaralóhelyet, ahol bizony olcsóbban kijöhetsz a vakáció alatt, mint idehaza.

Az Európai Unió statisztikai hivatala által készített árszínvonal-összehasonlítás legfrissebb adatai között bogarászva arra a megállapításra jutottunk, hogy azok, akik valóban olcsón szeretnék megúszni a nyaralást, úgy járhatnak a legjobban, ha Lengyelországot, Romániát, Bulgáriát, Albániát vagy Montenegrót választják úti célul.  

"Sunny Beach" - BulgáriaForrás: Thinkstock

Az Eurostat egyes európai országok 2014. évi árszínvonaláról szóló jelentése szerint ugyanis ezekben az országokban valamelyest olcsóbbak a mindennapok, mint kis hazánkban.

Persze ezek az adatok meghatározott fogyasztói kosár alapján számolt értékek, amelyekhez képest a nyaralás során vásárolt egyes konkrét termékek, szolgáltatások ára a valóságban eltérő képet mutathat. Azonban mégis úgy véljük, nem tévedünk nagyot, ha az Eurostat adataira hivatkozva azt mondjuk, ezekben az országokban jó eséllyel kihozhatod a nyaralást egy balatoni kiruccanásnál valamivel olcsóbban.

Ha az alábbi országnevek olvasása közben az a gondolat futott át az agyadon, hogy "de hiszen ezekben az országokban nem is lehet igazán jót nyaralni", akkor fel kell, hogy világosítsunk: tévedsz.

Mutatunk 5 gyönyörű, mégis olcsó tengerparti üdülőhelyet, ahol garantált a felhőtlen szórakozás.

Kolobrzeg, Lengyelország

Nyaralni a lengyel tengerparton? Igen! Bár vannak, akik szerint nem olyan trendi, mint mondjuk a francia vagy az olasz Riviéra, mégis a Balti-tengernek sok előnye van némely földközi-tengeri stranddal szemben. A lurkóknak sok négyzetméternyi sekély víz áll a rendelkezésre, a fürdőhelyek pedig tele vannak tiszta, apró szemű homokkal, és igen szélesek is. Arra azonban érdemes felkészülni, hogy a Balti-tenger vízének átlagos hőmérséklete nyáron 17-21 Celsius-fok. Ha egyébként sem vagy oda a langyos kacsaúsztatókért, a Balti-tengert imádni fogod!

Kolobrzeg, LengyelországForrás: Thinkstock

Costinesti, Románia

A Fekete-tenger partján elhelyezkedő település harminc kilométerre délre található a megyeszékhelytől, Konstancától. A község 1960-ig csak egy kis halászfalu volt, ekkor kezdték el kiépíteni a települést üdülőközponttá. A parthoz közel található az Evangelia nevű görög hajóroncs, amely 1968-ban feneklett meg, és a falu egyik legnagyobb látványosságának számít.

Sunny Beach, Bulgária

A bulgáriai Napospartot valószínűleg nem kell bemutatnunk - az utóbbi években az egyik legkedveltebb üdülőhellyé nőtte ki magát a fiatalok körében. Népszerűségének oka, hogy a homokos tengerpart és a temérdek kikapcsolódási lehetőség ellenére a Naposparton továbbra is viszonylag olcsón meg lehet úszni a nyaralást. Keleti árakon nyugati színvonal várja az idelátogatókat.

Saranda, Albánia

Az albán riviéra egyik legkedveltebb üdülőhelye az ország délnyugati részén, a Jón-tenger partján fekszik. A város komoly történelmi múlttal rendelkezik: a római időkből máig fennmaradtak a városfal egyes részletei, és a település mellett van Albánia egyik kulturális világörökségi helyszíne, Butrint romvárosa is. Sarandát kompjárat köti össze a közeli Korfuval.

Becici, Montenegró

A montenegrói tengerpart az Adriai-tenger délkeleti részén helyezkedik el, Horvátország és Albánia között, a parttal szinte párhuzamosan pedig a Dinári-hegység magas vonulatai követik egymást észak-déli irányban. Káprázatos környezetbe csöppenek hát azok, akik Montenegrót szemelik ki nyaralásuk színhelyéül. Az ország egyik legkedveltebb üdülőközpontja Becici, ahol csodás, 1800 méter hosszan elterülő strand, az Adriai-tenger azúrkék hullámai, vízisport-lehetőségek, aquapark és pezsgő éjszakai élet várja a turistákat.