Roberto konyhája: ínycsiklandozó currys csirkeleves

Forrás: robertokonyhaja.reblog.hu -
Roberto konyhája csirke leves recept curry
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába van meleg, számomra elmaradhatatlan egy jó tányér forró leves. Szerencsére a vendégeim is tudják, hogy a melegben sokszor jótékonyabban hat egy forró leves, mint egy hatalmas rántott hús. Ez a leves mindamellett, hogy tele van tápláló zöldséggel és csirkemellel, a curry lelket melengető és keringésjavító hatásaival is kiegészül. Ragadj fakanalat, és vedd birtokba a konyhát!
Forrás: robertokonyhaja.reblog.hu

A currys csirkeleves hozzávalói 6 főre:

  • 60 dkg csirkemell csíkokra vágva
  • 3 szál sárgarépa vékonyra szeletelve
  • 2 közepes vöröshagyma apró kockára vágva
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 2 egész paradicsom
  • 1 piros kaliforniai paprika apró kockákra vágva
  • 2 teáskanál curry
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6 ek. olívaolaj
  • 2 dkg gyömbér hámozva és felszeletelve
  • só, bors
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál liszt

Ínycsiklandozó ízekre vágysz? A Life.hu séfje, Roberto ezentúl rendszeresen osztja meg velünk finomabbnál finomabb receptjeit, kövess bennünket, nehogy lemaradj a következő nyalánkságról!

Pirítsuk meg a hagymát a zúzott fokhagymával az olajon, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt gyömbért és a curryport. Adjuk hozzá a felcsíkozott csirkehúst, magas hőfokon pirítsuk meg, majd hozzáadva a zöldségeket és a paradicsomot, pároljuk 3-4 percig. Szórjuk meg egy kanál liszttel, lehúzva a tűzről keverjük meg alaposan, és engedjük fel hideg vízzel.

Miért curry a curry?

A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből "honosították" a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény, a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek a levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. A curry a tamil kari szónak egy túlságosan leegyszerűsített változata, és "szósz", "mártás" a jelentése. A curry az angolok révén vált általános kifejezéssé, és mindenféle indiai étel fűszerezéseként értelmezték.

Sózzuk és borsozzuk, amikor felforr, közepes lángon folyamatosan kevergetve készre főzzük. A lisztszórás miatt egy kevés hab keletkezik majd a leves tetején, amikor forrni kezd. Ezt szűrővel folyamatosan távolítsuk el. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, és a tejszínt hozzákeverve dúsítjuk a levest.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.