Rugalmasabb munkaidő, több szabadidő, saját időbeosztás. Kecsegtetően hangzik, nem igaz? Mint sok dolognak, az otthoni munkának is megvannak a maga hátulütői. A Life.hu összegyűjtött 5 dolgot, amellyel hatékonyabbá tehető az otthoni munkavégzés.

Forrás: Thinkstock

1. Megfelelő munkaeszköz

Egyértelműnek tűnhet, de nem mindig az. Fontos az olyan ergonomikus (a testedet és lelkedet nem károsító) környezet, valamint eszközök biztosítása, amelyekkel hatékonyan tudsz dolgozni – tehát egy halálán lévő laptop felejtendő, mert csak bosszantani fog.

2. Húzd meg a határokat

Attól, hogy egész nap otthon dolgozol, lehetséges, hogy nehezebben választhatod szét a munkát és a magánéletet. Mindenképpen csinálj egy időbeosztást, hiszen egyes kutatások szerint a magánélet és a munka nem helyén való kezelése is stresszt okoz, amely nem csak az érzelmeinket és a fizikai teljesítőképességünket befolyásolja, de a fej- és hátfájás okozója is.

3. Tarts pihenőt

A nap 24 órájából általában 8 óra a munkaidőd – jó esetben. Otthoni munkavégzésnél ez megnőhet, hiszen közben kimostál egy adag ruhát és kitakarítottál pihenés gyanánt. Nem, a pihenés alatt a csendes, nem más foglalatossággal járó időt értjük.

Forrás: Thinkstock

4. Tűzz ki célokat

Mindennap egy papírra írd fel az aznapi listádat és folyamatosan húzd ki róla azokat, amiket már elvégeztél. Így te is átlátod majd a folyamatot és jó érzés lesz időről-időre tollal átvonni a papíron a kész dolgokat.

5. Ne csak az agyadat tornáztasd

Akár pihenő előtt vagy után is beiktathatsz egy kis mozgást: ha teheted sétálj a lakásban (hosszabb szünet esetén a környékeden), vagy körözz a nyakaddal, vállaiddal és nyújtózz egy jót, hiszen a sok ülés ártalmasabb, mint gondolnád.