Összefut a nyál a szádban, ha az olasz tengerparton elfogyasztott fagyira, pizzára és tésztákra gondolsz? Akkor ruccanj ki pár napra Milánóba, itt mindent megtalálsz, ami nagyon olasz, és amiért – a tengeren kívül – érdemes Olaszországba utaznod. 

Másfél óra repülés után már a repülőtéren élvezheted az igazi olasz, dögerős feketét vagy az eredeti és utánozhatatlan cappuccino-t és a briósnak hívott friss croissant-t. A reptérről 45 perc alatt bejuthatsz a központi pályaudvarhoz, ahonnan a metró berepít a belvárosba. Kezdd a napot a dómnál, hisz van itt bőven látnivaló, a város nevezetességeinek többsége a belvárosban található.

A város szíve, a Dóm tér

Milánó legjellegzetesebb épülete, ugyanakkor a legnagyobb és leghíresebb egyházi építménye a dóm, az olasz gótika egyik mesterműve. A római Szent Péter-bazilika után ez az ország második legnagyobb temploma. Ide ingyen be tudsz menni körülnézni, de ha szeretnéd új szemszögből is megcsodálni, akkor menj fel a tetejére. Ezért a különleges élményért már fizetned kell, de megéri. 250 lépcsőn (7 euró/fő) vagy pedig lifttel (12 euró/fő) juthatsz fel a hatalmas teraszra, ahonnan az egész városra és a távolabbi hegyekre is rálátni. A kilátás pedig természetesen káprázatos! Ha mindezért nem szeretnél fizetni, viszont megcsodálnád fentről a Dóm tér forgatagát, számodra is van megoldás. A Dóm bal oldalán húzódó, Vittorio Emanuele II sétány árkádja alatt található Rinascente áruház 8. emeleti teraszáról, az elegáns, a helyiek által kifejezetten kedvelt bárból is remek a panoráma. A dóm tetején nézelődő turistákat egy kényelmes, tetőteraszon ülve figyelheted, és persze ők is téged. Hogy kinek jobb? Ez csak habitus kérdése, mindkét lehetőség feltölt élménnyel.

Forrás: Thinkstock

Milanói Scala, akár operaelőadás nélkül

A dómtól gyalog pár perc alatt a milánói Scaláig, azaz az operaházig sétálhatsz a szintén látványosságnak számító, Vittorio Emanuele II passzázson keresztül. Ha szeretnél bejutni az 1778-ban készült épületbe, de nem vagy operarajongó, arra is van lehetőséged. Vezetett túrákat szerveznek a Scala látogatására és az épületben működő múzeum megtekintésére, érdemes előre bejelentkezni. Az expo idején pedig - történetében először - a Scala folyamatosan nyitva tart. A múzeumi részre a belépő 7 euró, és 9-12.30-ig, majd a szieszta után 13.30-17 óráig lehet bejutni, az utolsó csoport 17 órakor indul.

Milánó ősszel is varázslatosForrás: Thinkstock

A legrégebbi tér is közel van

A dómtól nyugatra található Milánó egyik legrégebbi tere, a Piazza dei Mercanti, amely mindmáig megőrizte évszázadokkal ezelőtti jellegét. A városi tanács egykori székhelyén túl, csúcsíves-árkádos loggiájával a bírósági levéltár kapott itt helyet, valamint a 18. századból származó patríciusházakat találunk még a környéken.

Forrás: Wikipédia

Sétálj el a Sforza-várig!

A Castello Sforcesco (Sforza-vár) a város egyik legjelentősebb építészeti alkotása. A 15. században épült hatalmas, négyzet alaprajzú építmény egykoron a milánói hercegek, a Sforza-dinasztia rezidenciája volt, majd Európa jelentős erődje lett. A középkori kastélyokra jellemző várárok veszi körül. Mindenképp érdemes bejárni a belsejében található három udvart. Az épület számos múzeumnak ad otthont.

Forrás: Thinkstock

Az utolsó vacsora

Leonardo da Vinci legismertebb alkotását, az Utolsó vacsora című freskót a Santa Maria delle Grazie-templomban nézheted meg. Ha azért utazol Milánóba, hogy a saját szemeddel lásd a monumentális remekművet, akkor érdemes a látogatás előtt interneten belépőt foglalnod, és csak utána megvenni a repülőjegyet. Hetekkel – főszezonban pedig akár hónapokkal – korábban betelnek a látogatási idősávok.

Forrás: Wikipédia

Egy kis belvárosi vásárlás is belefér 

A kultúra után következhet egy lazább program. A dóm bal oldaláról nyíló, kereszt alaprajzú fedett sétányon, a Vittorio Emanuele II passzázsban a város legmenőbb üzletei - Gucci, Louis Vuitton, Prada – sorakoznak, és egyik sem üres. Ha hiszed, ha nem, ezek a luxusboltok tele vannak vevővel, többnyire turistával. Ha még több luxusra vágysz, elég pár utcával odébb sétálni: itt található ugyanis a divatvilág egyik legismertebb főutcája, a Via Monte Napoleone, ahol a nagy divatházak üzletei, illetve ékszerboltok sorakoznak. Ebben a viszonylag rövid, ám világhírű utcácskában nem kell meglepődnöd, ha egy világsztár jön veled szembe, ők itt, ezekben az üzletekben vásárolnak előszeretettel. Lehet, hogy te is szeretnél valami klassz, új olasz cuccal hazatérni. Érdemes körülnézni a környék sétálóutcáiban, bár egy-két kivétellel azokat az üzleteket, márkaboltokat találod meg, amiket itthon is. Ha nem engedheted meg magadnak, hogy luxusboltokban vásárolj, akkor keddenként és szombatonként a Papiano utcai piac standjainál vagy a Porta Venezia környékén lévő piacon válogathatsz a jobbnál jobb olasz ruhák és cipők között, igen kedvező áron, és márkás holmikat is találhatsz.

Forrás: Thinkstock

Még egy kis kultúra

A világ egyik legszebb temetőjébe, a Cimitero Monumentaléba a belvárosból a 14-es villamossal. lehet kijutni. Bármilyen hátborzongatónak is hangzik, de a temető hangulata semmiképpen sem nyomasztó, inkább lenyűgöző. Olyan, mintha egy hatalmas szoborparkban sétálnál, a gyönyörű kriptákat, sírokat művészien faragott, monumentális szoborkompozíciók díszítik. Rengeteg híres költő, író és gazdag család földi maradványai találhatók a bejáratnál álló hírességek csarnokában, többek között az irodalmi Nobel-díjas író, Salvatore Quasimodo és Allessandro Manzoni sírja is.

Forrás: Wikipédia

Ha valami modernre vágysz

Ha eleged van a műemlékekből, és valami modernre vágysz, akkor irány a felhőkarcoló-negyed! Itt Olaszország legmagasabb épületét, a 231 méter magas Unicredit-tornyot és több üvegtornyot csodálhatsz meg. A hatalmas épületek között üzletek és egy remek, az olaszok által is igen felkapott éttermet találsz, amely szokatlan módon egy könyvesbolt aljában üzemel (Feltrinelli RED = Read, eat, dream). Nem véletlenül állnak sorba asztalért az olaszok, a napi menü olcsó és kiváló minőségű. Az itt fogyasztható kézműves sör pedig kihagyhatatlan!

Forrás: Thinkstock

Expo

Október végéig megtekintheted a Milánói Világkiállítást is. Ide a piros metróval lehet kijutni a belvárosból; az egyirányú jegy ára 2.50 euró. A kiállítási területen 144 ország mutatkozik be saját pavilonnal. Érdemes sietni az utazással, ugyanis a világkiállítás már csak 50 napig tart nyitva. Mi, magyarok egy sámándob formájú pavilonnal képviseljük az országot. Az elmúlt hónapokban a világ vezető politikusai és számos világsztár is kilátogatott az expóra, amelyen a visszaszámlálást Sharon Stone színésznő indította el. A kiállításon szinte minden pavilon rendelkezik étkezési lehetőséggel, ahol a helyi specialitásokat tudod megkóstolni. A magyar kürtőskalácsért hosszú sorokban várakoznak a látogatók; milyen jó, hogy itthon már mindenhol lehet kapni!

A kiállítás egyik látványossága a 35 méter magas Élet fájaForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Milánót akár egy nap alatt is felfedezheted, de nagyon meg kell szervezned a programot. És akkor nincs időd az expóra kilátogatni, ami megér egy egész napos barangolást. Jobban jársz, ha egy egész hétvégét ebben a csodás városban töltesz.

Támogatott tartalom