Ha ősz, akkor sütőtök! A sütőtökből készült finomságok nemcsak mennyeiek, hanem rendkívül látványosak is, a zöldségben található vitaminoknak köszönhetően pedig igen egészségesek. Következzen az egyik kedvencem, a sütőtökkrémleves rozmaringos miniscampival.

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 40 dkg burgonya
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg miniscampi
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 szál rozmaring
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • 2 leveskocka
Forrás: Roberto konyhája

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a hagymát, a sütőtököt és a burgonyát. Alaposan mossuk meg, és daraboljuk a sütőtököt egyforma kockákra, majd rakjuk föl főni, annyi vízben amennyi ellepi. Amíg a levesünk a tűzhelyen fő, vágjuk apróra a vöröshagymát és a burgonyát.
Amikor forrni kezd, kevés hab képződik a tetején, amit folyamatosan szedjünk le. Forrástól számítva körülbelül 15 percet főzzük, és ekkor adjuk hozzá a hagymát, a zúzott fokhagymát, a vajat és a burgonyát. Közben előízesítjük kevés sóval és borssal, valamint a két darab leveskockával. Ezek után hagyjuk felforrni, és mindent puhára főzünk negyed óra alatt! 

Ezt követően befejezzük az ízesítést ízlésünk szerint, hozzáadjuk a tejet és az olívaolajat. Majd botmixerrel krémesre daráljuk, lekapcsoljuk alatta a tűzhelyet, és hozzákeverünk 1 deciliter tejszínt. Tálalásig fedjük le!

Valószínűleg a miniscampit fagyasztva fogjuk megvásárolni, ezért érdemes a leves elkészítése előtt egy tálban hagyni magától kiolvadni!

A scampi elkészítését kezdjük azzal, hogy serpenyőben hevítsünk 2 kanál olívaolajat, és rakjuk bele a rozmaringszárat. Hagyjuk, hogy az olajban kissé kiolvadjanak az ízanyagok! Csepegtessük le a scampiról a kiolvadt levet, majd adjuk a rozmaringos olajhoz. Hirtelen süssük 2 percig, és öntsük hozzá a maradék tejszínt. Kezdjük el forralni, és közben sózzuk-borsozzuk. Szedjük ki a rozmaringszárat, és forraljuk újra 2-3 percig. Az így elkészített scampi tálaláskor kerül a leves tetejére.