Ha valaki rendszeres jógázásra szánja el magát, előfordulhat, hogy kiújulnak a betegségei, eddig lappangó bajok kerülhetnek felszínre, sőt, a kapcsolatok vagy a munka is válságba kerülhet. „Azt mondták, hogy a jóga majd segít... Valamit rosszul csinálok, vagy lehet, hogy a jóga nem az én utam?” - teszi fel magának az ember a kérdést, pedig nem erről van szó...

Ahogyan sok természetes gyógymódnál, a jógában is megtapasztalhatod, hogy néha rosszabbodik az állapotod, mielőtt javulna, de az a javulás azután teljesebb, életre szóló lehet. A jóga megmozgatja a testet és lelket, emellett különböző blokkok, hajlamok, elfojtások kerülhetnek felszínre, majd oldódhatnak a jóga által. Ha a jógát épp akkor hagyod abba, amikor a sok kellemetlenségnek a szemébe nézel, előfordulhat, hogy ott is maradnak.

Forrás: Thinkstock

A jóga nem csodaszer, amit elkezd az ember, és máris megváltozik az élete, hanem egy nagyon komoly önismereti út, tele nehézségekkel, buktatókkal, amelyek megjelenhetnek testi, mentális és energetikai szinteken. A jóga épp attól különleges, hogy egyszerre dolgozik rajtad fizikailag, mentálisan és energetikailag. Egyszerű és sallangmentes tudomány ez, egy eszköz, technika, amelynek 99%-a gyakorlat, és a saját tapasztalatra épít.

Ne hagyd abba!

"Vakságba, sötétségbe buknak a nem tudásnak hódolók, de ennél is nagyobb sötétbe a tudást csak kóstolók" - írja az Isa Upanisadban Sri Aurobindo indiai jógi.

Ha tehát rendszeresen jógázol, és jönnek a nehézségek, ne fuss el előlük, hanem tudatosítsd őket, és kezeld egy folyamat részeként, amelyben van fent és lent. A jóga megmozdít valamit a testben, és ha továbbmozgatod a jó irányba, egy jó vezetővel, akkor eredményeket könyvelhetsz el. Azután jöhetnek újabb hullámvölgyek, hiszen az élet folyamatos változás.

Fontos azonban, hogy ha rendszeresen gyakorolsz, és negatív tapasztalatod van, az is előfordul, hogy nem megfelelő a gyakorlás! Kérj tanácsot egy tapasztalt jógatanártól, hogy folytathatod-e a saját gyakorlásodat, vagy változtatni kell rajta, de a jógát ne hagyd abba!

Life.hu tipp
Eheti JógaKlikk videónk egy különleges, ajurvédikus vata jógagyakorlás. Sok feszültséget tárolunk a vállakban, és a hideg idő sem kedvez az ízületeknek, ezen segít a 30 perces jógaóra. Klikkelj, és jógázz otthon!