Bármennyire nehéz is ezt ma még a legtöbb embernek elfogadni, vannak nők, akik nem akarnak gyereket. Soha, semmilyen körülmények között. Ezen nők döntése mögött megannyi ok és érv húzódhat - amelyeket egyébként az elképedt, kérdezősködő ismerősöknek újra meg újra el kell magyarázni -, a választás azonban minden esetben a nők magánügye. 

Az alábbi híres asszonyok mégis kiálltak a nyilvánosság elé, és bátran felvállalták döntésüket még annak tudatában is, hogy emiatt sokan rossz szemmel is néznek majd rájuk.

Cameron Diaz

A 43 éves színésznőt évről évre megtalálják az újságírók a gyermekvállalás kérdésével, ő pedig időről időre bátran kiáll döntése mellett.

Forrás: AFP
A nők korábban féltek bevallani, hogy nem szeretnének gyermeket vállalni, mert nem akartak szembesülni a társadalom megvetésével. Ez a szemléletmód kezd megváltozni. Szerintem igenis hasznos, ha vannak nők, akik nem akarnak gyermeket szülni, hiszen bolygónk – és az emberiség – egyik nagy problémája a túlnépesedés.
Forrás: Thinkstock
A tudatos gyermektelenség árnyalatai
Vannak, akik nem szeretnének gyereket. Nincs meg bennük a vágy, hogy teherbe essenek, hogy szüljenek, hogy gyereket neveljenek. Vannak nők, akiknek a gyermekvállalás sosem volt kérdés, akik egyszerűen nem anyának születtek, akik más céllal, más feladattal érkeztek a Földre. Mindenkinek megvan a saját élete, megvannak a saját döntései, amit illik elfogadni és tiszteletben tartani. Ennek jegyében megkérdeztünk öt, tudatosan gyermektelen életet választó nőt, meséljék el a saját történetüket.

Helen Mirren

A 70 éves Oscar-díjas díva a filmvásznon számtalanszor játszott már édesanyát vagy nagymamát, a való életben azonban sosem tervezett gyermeket.

Forrás: AFP
Soha nem éreztem azt, hogy szükségem lenne egy gyerekre, és soha nem éreztem az anyaság hiányát. Egyszerűen nem ez volt a sorsom. Egy időben vártam, hátha most jött el az ideje, de aztán meggondoltam magam.

Renée Zellweger

A filmbéli Bridget Jones a sorozat harmadik részében két gyerek anyukájaként tér vissza a vászonra, a valóságban viszont a 46 éves színésznő nem vágyott nagy családra.

Forrás: AFP
Az anyaság sosem szerepelt az életemben, mint ambíció. Én nem így gondolkodom.

Kim Catrall

A Szex és New York Samanthája a privát életében is hasonlóan gondolkozik a gyermekvállalásról, mint a filmvásznon.

Forrás: AFP
Szeretem a gyerekeket, rövid távon. Tényleg nagyon cukik, aranyosak, viccesek, aztán egy idő után fejfájásom lesz tőlük.
Az okos nők kevésbé vágynak az anyaságra
Satoshi Kanazawa, a Londoni Gazdasági Iskola kutatója által készített tanulmány szerint minél magasabb egy nő intelligenciaszintje, annál kevésbé akar szülni. Kutatása eredményét az Egyesült Királyságban készült nemzeti születési tanulmány adataira, valamint az oktatási és gazdasági statisztikákra alapozta, ezek szerint pedig az átlagot meghaladó minden 15 IQ-pont negyedével csökkenti a gyermek iránti vágyat.

Korábban dr. Nattavudth Povthawee, a Yorki Egyetem kutatója mutatott rá arra, hogy sok okos nő azért utasíthatja el az anyaságot, mert rájönnek, hogy az az elképzelés, miszerint a a gyermekvállalás feltétlenül egyet jelent a boldogsággal, csupán egy illúzió.

Portia De Rossi

Annak ellenére, hogy tíz éve boldog párkapcsolatban él a népszerű amerikai műsorvezetővel, az 57 éves Ellen DeGeneressel, akivel hét éve össze is házasodtak, a szőke színésznő beismerte: nem szeretnének gyerekeket.

Forrás: AFP
Mindketten úgy érezzük, hogy a gyerekvállalás nem nekünk való, ezért nem is gondolkodunk családalapításon. Persze, a 30-as éveimben én is elgondolkodtam, hogy esetleg valami fontos dolog marad ki az életemből, ha nem szülök, de úgy érzem, hogy szülni csak akkor szabad, ha teljes szívvel erre vágyik az ember. Én pedig sosem vágytam rá eléggé.