A normál vagy a teljes kiőrlésű gabonafélék az egészségesebbek? A választ valószínűleg mindenki tudja, de azért nem árt tisztázni, miért is jobb választás a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszer. Soroljuk is az indokokat!

Javítják az emésztést

A teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerek javítják az anyagcserét, így ha ezekre váltasz át, sokkal kevésbé kell számolnod emésztési problémákkal. Dr. Sally Norton fogyókúrás szakértő szerint például naponta legalább három szelet teljes kiőrlésű kenyérnek megfelelő szénhidrátra van szükség, ha ennél kevesebbet fogyasztasz, akkor anyagcserezavarok léphetnek fel. 

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp
Mennyi gabonát érdemes naponta fogyasztani? Milyen jófajta gabonafélékkel lehet helyettesíteni a klasszikus fehér lisztes termékeket? A Life.hu korábbi cikkéből mindezt megtudhatod!

Vitaminban gazdagok

A teljes kiőrlésű gabonáksok B-vitamint, antioxidánst, ásványi anyagot, egészséges zsírsavat és rostot tartalmaznak. A finomított gabona ezzel szemben fehérjetartalmának negyedét elveszíti, 17 létfontosságú tápanyaggal együtt. 

Segítenek megelőzni a rákos megbetegedéseket

A fehér lisztes szénhidrátok gyakori fogyasztása nagyban hozzájárul például a koszorúér-problémák, a különböző gyulladások, a reuma és a rák kialakulásában. Ez pedig egy újabb ok arra, hogy lecseréld ezeket jó szénhidrátokra! 

Mindent a lisztérzékenységről
Nagyon sok ember életét keseríti meg a gluténintolerancia, ráadásul az életet is megrövidíti. A Life.hu egy korábbi cikkében annak járt utána, hogyan lehet felfedezni és orvosolni a betegséget.

Magas a rosttartalmuk

Ha egészségesen szeretnél étkezni, különösen nagy gondot kell fordítanod a megfelelő rostfogyasztásra. A rostdús étrend ugyanis nemcsak a koleszterinszintet viszi lejjebb, de serkenti az emésztést, az anyagcserét, szabályozza a testsúlyt,és csökkenti a szívbetegségek előfordulását. A rostdús étrend remek kiegészítői a teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerek - fogyaszd őket bátran!

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp
Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője is javasolja a teljes kiőrlésű élelmiszerek fogyasztását, ám felhívja a figyelmet arra, hogy a rostdús étrendhez elengedhetetlen a napi 2-3 liter folyadék elfogyasztása. A rostok ugyanis vizet vonnak magukhoz, ezért érdemes megfelelő mennyiségű folyadékot meginni.

Szebb lesz tőlük a bőr

A finomított szénhidrátok elfogyasztása után megemelkedik a vér inzulinszintje, ez pedig a bőrön is meglátszik, hiszen ez többek között aknék kialakulásához vezethet. A teljes kiőrlésű liszt és egyéb gabonafélék beiktatása azonban sokat javít a bőr állagán. Sőt, a hajdina antioxidáns hatása miatt például a bőr szebb, rugalmasabb lesz!

Támogatott tartalom.