Ha hoz a Télapó, fogadd el - Ezért érdemes mogyorót enned!

Forrás: Thinkstock -
mogyoró finomság rágcsálnivaló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Mikulás-csomagok és a téli esték elengedhetetlen kelléke a földimogyoró, ami azok közé a finomságok közé tartozik, amiknek nassolását képtelenség abbahagyni. Natúr formában mégis érdemes fogyasztani, persze csak mértékkel!

Amerikából jöttem...

A földimogyoró, más néven amerikai mogyoró Dél-Amerikából származik, Európába körülbelül 500 éve érkezett, de Ázsiában is sokfelé termesztik. Magja mellett a mezőgazdaság a szárát és a növényzetét is felhasználja.

Forrás: Thinkstock

Erre figyelj!

Ha a földimogyoró héján penészt látsz, semmiképp se edd meg, a penészben ugyanis rákkeltő és a májra is veszélyes aflatoxin található.
A földimogyoró emellett a leggyakoribb allergének közé tartozik, így az arra érzékenyeknek nagyon fontos, hogy elkerüljék, mert könnyen légzészavart, akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Nyáron pedig érdemes óvatosan bánniuk a mogyoróval azoknak, akik allergiásak a fűfélékre, a parlagfűre, a mogyoró ugyanis könnyen keresztallergiát válthat ki.

Kiváló vitaminforrás

A földimogyorót érdemes beiktatni az étrendbe, de persze itt

nem az agyonsózott nassolnivalóra, hanem a natúr verzióra gondolunk.

Napi fél marék elég belőle - mint a többi egészséges nassolnivalót, ezt sem kell túlzásba vinni. Vitaminokat, ásványi anyagokat bőven tartalmaz, és a többi olajos maghoz hasonlóan a földimogyorónak is vannak gyógyhatásai: segít optimalizálni a felborult hormonháztartást, kalciumtartalma révén véd a csontritkulás ellen, csökkenti a leggyakoribb betegségek miatti elhalálozás veszélyét, beleérve a légzőszervi betegségeket és a cukorbetegséget, illetve a szívproblémákat. A tengerentúlon ebből készítik a mogyoróvajat, amiből egy átlag amerikai évente közel két kilónyit elfogyaszt. A vegetáriánus étrend követőinek is érdemes rendszeresen fogyasztania, a földimogyoró ugyanis nagyszerű fehérjeforrás.

Forrás: Thinkstock

Nassolj mogyorót!

Hogy miért? Sokkal egészségesebb, mint a chips, a tortilla vagy a perec: kutatások szerint a földimogyoró rágcsálása sokkal kevésbé teszi tönkre a fogakat, mint a többi klasszikus, sóval és cukorral dúsított, tápanyagszegény étel.

Forrás: Thinkstock

Olaja szépít, és nagyon finom

A földimogyoró-olaj nem azonos a klasszikus mogyoróolajjal, aminek szuper hatásairól itt írtunk korábban. Az előbbit jellegzetes íze miatt főként salátákhoz használják, nagyon jól passzol például a spenóthoz. Az ázsiai konyhákban népszerű wokos ételekhez előszeretettel alkalmazzák, emellett kiválóan hat az emésztésre, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Természetesen a szépségápolásban is ismerik a földimogyoró-olajat: E-vitamin-tartalma révén ápolja a bőrt, ami ragyogó és puha lesz tőle, a száraz, problémás vagy épp ekcémás bőr regenerálásban is sokat segít.

Jó, ha tudod

A mogyoró azok közé az ételek közé tartozik, amire a szokásosnál többen allergiásak, ám a legújabb kutatások szerint a mogyoró fogyasztásával megelőzhető az allergia. A Gyermekgyógyászok Amerikai Akadémiájának közleménye alapján azoknál a gyerekeknél, akik még egyéves koruk előtt hetente több mint háromszor kapnak mogyorótartalmú ételt, csak ritkán alakul ki később allergia. Mindez szöges ellentétben van az eddigi protokollal, miszerint a legjobb, ha 3 éves korig egyáltalán nem találkozik a gyerek az allergén mogyoróval.

Mindez azt jelenti, hogy a mogyoró korai bevezetése az étrendbe jelentős mértékben csökkenti az allergia későbbi kialakulásának esélyét. Természetesen nem egész mogyoró fogyasztásáról volt szó, csupán olyan ételekről, amelyekben az összetevők között a mogyoró is szerepelt. A szakemberek hangsúlyozták, hogy azoknak a gyerekeknek a szülei, akik már mutatnak allergiás tüneteket, például ekcémásak vagy érzékenyek a tojásra, mindenképpen konzultáljanak egy allergológussal vagy gyerekgyógyásszal, mielőtt mogyorót adnának gyermeküknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.