Menő edzésmódszerek 2016-ra: vajon melyik lesz itthon a legnépszerűbb?

testmozgás életmód mozgás edzés alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rendszeres mozgás mindig jó ötlet, de a test karbantartása mellett az is fontos, hogy a sportolás örömet okozzon, és élvezettel csináld. A klasszikus sportok mellett minden évben jönnek-mennek a trendek, ám kevés az a módszer, ami tényleg gyökeret ereszt a hazai edzőtermekben. Lássuk, Nyugaton melyek a legújabb őrületek 2016-ban!

In-Trinity

Kezdeményezője az a Johnny G, aki annak idején a spinninget is kitalálta. Az új mozgásforma a jóga, a pilates és a harcművészet ötvözete, amely egyszerre erősít, hajlékonnyá tesz, sőt, az egyensúlyérzéket is fejleszti. A feladatokat egy speciális, nagyjából 45 fokos szögben megdöntött deszkán kell elvégezni, melyet gumiszerű anyaggal vonnak be, így nem lehet lecsúszni róla.

Pulse

Ezen a 60 perces edzésen a 90-es évek slágerei szólnak. A tornastúdióban diszkófények égnek, és az ember úgy érzi, nem is edzésen, hanem egy hatalmas buliban vesz részt. Igazából a táncos aerobikórák egyik változata a Pulse; ha szereted a zenét, a dinamikus mozgást, érdemes lesz kipróbálnod.

Parkour

Ha a természet és a természetes mozgások híve vagy, válaszd a Natural Movement Fitness által ajánlott mozgásformát, a parkourt, mely ötvözi a jóga és a hagyományos crosstraining elemeit. Az edzések teremben és a szabadban is történhetnek, és senkinek sem kell attól félnie, hogy unalmassá válnak, hiszen lehet ugrálni, mászni, dobni, egyensúlyozni vagy éppen futni.

ActivMotion

Ha ennél nyugodtabb mozgásra vágysz, neked való az ActivMotion névre hallgató rúd, ami lényegében egy üreges bot megtöltve fémgolyókkal, melyek a rúd egyik végétől a másikig gurulnak, miközben mozgatod őket. Ezzel az eszközzel erősítheted izmaidat és fejlesztheted egyensúlyérzékedet. Egy rúd súlya 2-8 kiló között van, és a kutatások szerint 170%-al jobban megdolgoztatja az izmokat, mint például egy medicinlabda.

Bodhi

Gwyneth Paltrow és Rosie Huntington-Whiteley állítólag a bodhi hívei. Két vékony kötél van felfüggesztve egy állványra, nagyjából fejmagasságban található rajta egy-egy fogantyú, ezen kell különféle mozgásokat végezni hol a karral, hol a lábbal, hol mindkettővel, így lényegében a teljes testet átmozgathatod vele.

CoreStix

Hasonlóan érdekes eszköz a CoreStix, ami lényegében egy deszka egyik végén lyukakkal, ahova különböző, rugalmas botokat lehet beszúrni. Az edzés során ezeket a botokat kell hajlítani, tolni, húzni váltakozó erővel.

Piloxing

A Piloxing a pilates, a boksz és a tánc ötvözete, melyben váltakoznak az erős intenzitású feladatok a lassabb mozgásformákkal, ám közben még az egyensúlyérzékünk is fejlődik.

Elektromos izomstimulátor

Ennek a módszernek a segítségével akár 40 százalékkal is hatékonyabbá tehető egy szimpla edzés. Először is bele kell bújni egy búvárruhához hasonló öltözetbe, majd lespriccelnek vízzel, ezután pedig elektródákat helyeznek a testre, majd dróttal egy géphez kapcsolnak, és ezen keresztül stimulálják az izmaidat. Nagyon hatásos ez a módszer; egyrészt az izomzatot is erősíti, másrészt pedig fogyaszt, különösen ajánlott idősebbeknek, illetve azoknak, akik nem bírják a túl intenzív mozgást.

Nagy Amarilla, a Life.hu szakértője

Megkérdeztük Nagy Amarilla személyi edzőt és aerobikoktatót, ő mit gondol a legújabb trendekről, és kiknek javasolja őket. „Mindig vannak újdonságok a fitnesz világában, rendszeresen bukkannak fel újabb trendi mozgásformák, ami persze nagyon jó, hiszen ezekkel sokkal színesebbé tehető az edzés, és elkerülhető a monotonitás. Az izmokat is ezáltal újabb ingerek érik, ez pedig segíti a test fejlődését. A fentiek legtöbbje itthon még nem elérhető, de első ránézésre azt gondolom, aki intenzív mozgásra vágyik, az a piloxingot próbálja ki. Ám ha valaki inkább a nyugodtabb, relaxálósabb edzések híve, maradjon a jógánál, a pilatesnél.”
Csináld utána! A fiú, aki 45 kilót fogyott egy rosszul sikerült fotó miatthttp://www.life.hu/ez-zsir/20160107-paul-moore-fogyasa-azert-fogyott-le-mert-keszult-rola-egy-nagyon-rossz-foto.htmlA fogyókúra az év 365 napján téma, ám januárban különösen: ilyenkor sokkal többen határoznak az "új élet" mellett, mint az év bármely más hónapjában. Sajnos a kitartás a legtöbbször heteken belül alábbhagy, ám ha olyan inspiráló történeteket olvasunk, mint Paul Moore 45 kilós fogyása, akkor mindig kicsit megnő a lendület. Csináld utána! Ez Zsír!ThinkstockBanicz Noémi alakja tökéletes – így edz és étkezik Miss Perfect Bodyhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151229-banicz-noemi-lett-miss-perfect-body-kinaban-edzesrol-etkezesrol-kerdeztuk.htmlKarácsony előtt ismét bizonyították szépségüket a magyar lányok: december 20-án a kínai Nancsingban rendezett Miss All Nation Pageant versenyen a 18 éves kaposvári Banicz Noémi zsebelhette be a Miss Perfect Body díjat. De vajon a fiatal életkoron kívül mi kell még a tökéletes testhez? Erről faggattuk a magyar szépséget. Ez Zsír!--Új kihívásokra fel - Változtass az eddigi mintáidon jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20151225-jogaiskola-a-jogaklikkel-valtoztass-jogaval-az-eleteden.htmlAz új év új kalandokat, új örömöket és új kihívásokat hoz. A fejlődés kulcsa pedig az, ha kilépsz a megszokott mintáidból, és bizonyos dolgokat máshogy csinálsz, mint korábban. A megszokott dolgok, a szokásos környezet, ételek, sajátos kis rituálék biztonságot adnak, ezért ragaszkodunk hozzájuk annyira. Teremts magadnak biztonságot máshogyan, hogy merj változtatni és változni! Néhány egyszerű lépésben megmutatjuk, hogyan lehetsz te magad a változás, amit látni szeretnél az életedben! Ez Zsír!ThinkstockKipróbáltuk: gerincjógahttp://www.life.hu/ez-zsir/20151221-kiprobaltuk-gerincjoga-hamori-barbi-a-move-it-blondi-bloggere.htmlSosincs késő belekezdeni az edzésbe! Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat mutat be, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz. Edzésre fel – ezúttal a gerincjóga kerül terítékre. Ez Zsír!--Világsztárok, akik kissé kikerekedtek 2015-benhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151218-vilagsztarok-akikre-felszaladt-nehany-pluszkilo-2015-ben-cameron-diaz-ronaldo.htmlA hírességek közül sokan zárták sikeresen 2015-öt diéta szempontjából: több magyar és külföldi világsztárnak is jelentős súlyvesztést hozott az elmúlt 12 hónap. No nem mindenki volt szerencsés, ha diétáról és a súly megtartásáról van szó: íme néhány ismert ember, akik bizony jócskán kikerekedtek 2015-ben. Ez Zsír!AFP2016 szuperélelmiszere a kávéliszt lesz?http://www.life.hu/ez-zsir/20151225-kaveliszt-az-uj-szuperelelmiszer.htmlMindig van új a nap alatt, és évente csatlakozik 1-1 furcsaság a szuperélelmiszerek csoportjához. 2015-ben a szakértők néhány afrikai zöldséget hirdettek valódi csodaszerként, előtte a bivalybogyó volt a sláger, most pedig, úgy tűnik, 2016 kedvence a kávéliszt lesz. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.