Nincs is szebb látvány, mint mikor a meleg szobából nézzük, ahogyan nagy pelyhekben hull a hó a tájra. Rég nem láttam már ilyet, éppen ezért örültem annyira a múlt heti havazásnak, és rögtön meg is ragadtam a pillanatot, hogy egy egyszerű, mégis különleges és lélekmelengető levest találjak ki a zimankós téli estékre.
Selymes ízhatásra gondoltam, finom porhanyós hússal, aminek az ízét áthatja a fokhagymából felszabaduló illóolaj. Egy kevés zöldséget és krumplit raktam még bele a tartalmasságért, az intenzitás összhangjáért pedig zellerszárat. Sáfránnyal koronáztam az ízét, és tejszínnel dúsítottam, hogy feledhetetlen élmény legyen minden kanál leves.

Hozzávalók 6 főre:
- 50 dkg szűzérme
- 2 szál zellerszár
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 20 dkg burgonya
- 2,5 dl tejszín
- 1 tasak sáfrány
- 1 evőkanál mustár

Elkészítés:
Ez egy tejszínes raguleves gazdag ízharmóniával, és minden zöldséget egyforma méretűre vágunk hozzá.
Hámozzuk, majd mossuk meg a zöldséget, és a szűzérméről vágjuk le a hártyát. Egyszerűen, a kés hegyével szúrjunk a hártyás rész alá, és óvatosan vágjuk le a húsról. Amikor ezzel megvagyunk, a zöldséget és a húst daraboljuk 1×1 cm-es kockákra.
Zúzzuk össze a fokhagymát, és rakjuk a babérlevéllel a fazékban lévő hideg olajba. Lassú tűzön kezdjük el melegíteni. Amikor a fokhagyma már pirul, és az olaj forró, tegyük bele a húst, állítsuk maximumra a lángot, és hirtelen süssük 2 percig. Tegyük bele a mustárt, és keverjük meg alaposan. Jöhetnek a zöldségek és a sáfrány.
Szép kis kavalkád kerekedik majd a fazékban. 4-5 percig folyamatosan kevergetjük és felöntjük, de csak annyi vízzel, amennyi háromujjnyival ellepi.
Folyamatosan kevergetve főzzük lassú tűzön, kóstoljuk, majd ízesítsük sóval és borssal. Amikor minden megpuhult, húzzuk le a tűzről, majd adjuk hozzá a tejszínt. Keverjük meg alaposan, és tálaljuk forrón!