Szeretnél végre egészségesen élni, és teljesen elkötelezni magad az életmódváltás mellett? Nincs elég motivációd, vagy nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Megmutatjuk, hogy a magyar és a külföldi életmódbloggerek és Instagram-sztárok honnan és hogyan indultak el az egészség, a fittség és a boldogság útján.

Talán nehéz elhinni, de azok is, akik ma tömegek számára példaképek, valamikor bizonytalan, az egészséges és boldog életre áhítozó, motivációt kereső emberek voltak. Egy ponton azonban kiléptek a saját komfortzónájukból, és az akaraterejüknek köszönhetően megváltoztattál az életüket.

Kayla Itsines (kayla_itsines)

Az ausztrál edzőhöz nap, mint nap érkeznek be azok az előtte-utána fotók, amelyek jól mutatják az általa kialakított módszer hatékonyságát. A fiatal lány rendszeresen posztolja is ezeket Instagram-oldalán, ahol ennek köszönhetően igazi közösség alakult már ki. Miért olyan fontos ez?

Kayla ItsinesForrás: Twitter/Kayla Itsines, Instagram/Kayla Itsines

A motivációvesztett állapotból és a mélypontokból elképesztő erővel húz ki egy ilyen támogató csapat.

A 24 éves Kayla egy 12 hetes edzésprogramot alakított ki, ami csupán 28 percet vesz igénybe naponta, ráadásul a kevés eszközzel megálmodott gyakorlatokat nemcsak konditeremben, hanem akár otthon is meg lehet csinálni.

A kisportolt testű Kayla mindig is szeretett mozogni, a kosárlabda egészen kiskorától kezdve szenvedélye volt, habár akkoriban nem ment neki túl jól a játék. „Túl vékony és gyenge voltam” – mondja. Később kiderült, hogy egy betegség tette lassúvá és erőtlenné: endometriózist diagnosztizáltak nála. 15 vagy 16 éves lehettem, amikor az orvosok azt mondták, hogy a betegségem miatt soha nem lehet gyerekem. Nem akartam elhinni. Borzalmas volt. Az interneten kutakodva találkoztam olyan véleményekkel, hogy az egészséges életmód segíthet a problémámon, és ez megváltoztatta az életemet.

Kayla ekkor kezdett edzőterembe járni, ami testileg és lelkileg is felélénkítette, habár saját bevallása szerint az elején még nem nagyon tudta, hogyan kell ezt az egészet jól csinálni. 19 éves korára viszont már személyi edzői képesítést szerzett. Amikor belevágott a munkába, és elkezdett másokat is edzeni, felismerte, hogyan lehetne egy praktikus és hatékony módszert kialakítani. Ez lett a Bikini Body Guides, aminek az elnevezését egyébként már nagyon megbánta Kayla. Szerinte ez az elnevezés túlságosan a külsőségekre viszi a figyelmet.

Kayla "Bikini Body Guides" követői közül négyen, akik fantasztikusan néznek ki a program utánForrás: Instagram/Kayla Itsines

Az ő célja viszont az, hogy az emberek jól érezzék magukat a bőrükben: erősek, fittek legyenek.

Ami a táplálkozást illeti, Kayla nem híve a diétáknak. Szerinte nincs is szükség erre, ha valaki elkötelezte magát az egészséges életmód mellett. Kayla étrendjében mind az öt élelmiszercsoport benne van, szénhidrátot és édességet is eszik, de odafigyelve az arányokra és a mértékletességre.

Gazdag Tündi (numbava)

Kayla Itsines edzésmódjának hatékonyságát Gazdag Tündi is alátámasztja, akit az Instagram-használók csak Numbavaként ismernek. Ő most fogja harmadszor végigcsinálni a 12 hetes edzésprogramot, aminek a filozófiája ragadta meg. „Strong, not skinny”, vagyis a célkitűzés az legyen, hogy erős legyél, ne az, hogy vékony - vallja a Kayla és Tündi is, aki korábban éppen gyengesége és lerobbant immunrendszere miatt fordult orvoshoz.

Gazdag TündiForrás: Instagram/Gazdag Tündi

A vizsgálat során, 2014 őszén bélfertőzést diagnosztizáltak nála, ami magyarázatot adott a meggyengült egészségére: a rendszeresesn visszatérő mandula gyulladásokra, az elburjánzott candidára, a pattanásos bőrre. Ezeknek komoly lelki következményei is lettek, mint a kedvetlenség, álomkór, lustaság, motiválatlanság. 

Az orvosnál tett látogatása után Tündi belevetette magát a helyes, tudatos és tiszta étkezés tudományába. Elhagytam a fehér lisztet, a finomított cukrot, az olajban sütést, és minden feldolgozott, tartósított élelmiszert. Elkezdtem rengeteg zöldséget fogyasztani, bevezettem a teljes kiőrlésű- és maglisztes készítményeket.Ennek az étrendváltásnak a lenyomata Tündi Instagram-oldala is. Amit az ételfotóival képvisel, az „nem egy diéta, ami kampányszerű vagy időszakos. Ez gondolkodás- és életmódváltás is egyben.”

Életmódváltás Tündi módraForrás: Instagram/Gazdag Tündi

A helyes étkezéssel párhuzamosan rávette magát a rendszeres sportra, hogy ezzel növelje az állóképességét és a véroxigén szintjét, ami a további elsavasodás miatt volt elengedhetetlen. „Kövér nem voltam, úgy 53 kiló körül lehettem, de formátlan, skinny-fat, egészségtelen és gyenge. Ezért egyre jobban beleástam magam az edzések és a fitnesz világába.” így találkozott a magyar Kyla-követőkkel is, akik nagyon erős közösséget alkotnak, nap, mint nap motiválják egymást.

Ez az, amit Tündi leginkább szeret ebben az egész mozgalomban, és az Instagramon is ezeket az energiákat keresi:Az Instagramon egy közösség együtt működik. Én motiválok valakit, másvalaki meg engem, és így tovább. Nekem sincs mindig kedvem edzeni, ilyenkor felcsekkolok, körülnézek, megrázom magam és megyek tovább - mondja Tündi, aki rengeteget változott 2014 ősze óta. Az életmódváltás előtt sohasem futott, tavaly nyáron viszont lefutotta élete első 15 km-ét, ráadásul már a taszi félmaratonra edz, amit azelőtt elképzelhetetlennek tartott. „Az én egyéni motivációm a folyamatos fejlődés testben és lélekben, az új célok kitűzése és azok elérése, illetve az egészségem megőrzése. Az Instagram-oldallal pedig azt szeretném közvetíteni, amit saját példámon megtanultam:kitartással és akaraterővel bármit el lehet érni.

2016 a kihívások éve – Teljesítsd velünk a próbákat!
Szeretnél tenni valamit az egészségedért és a jó hangulatodért, amivel a kitartásodat is fejlesztheted? Szeretnél napról napra egyre több és jobb lenni? Tarts velünk: 2016 a kihívás éve a Life.hu-n! Az első kihívásról itt olvashatsz bővebben!