Ma már szinte mindenki tisztában van vele, milyen fontos, hogy a szervezetünk elég folyadékhoz jusson, és hogy a napi ajánlott mennyiség legalább két liter folyadék, ami sokakat arra késztet, hogy szinte egész nap le se tegyék kezükből az italospalackot. A legújabb kutatások szerint azonban ez csak félmegoldás.

A szakemberek szerint ideje elzárni a csapot, és vízivás helyett inkább kezdjük el „enni” a vizet, azaz a megfelelő mennyiségű folyadék egy részét inkább táplálékokból igyekezzünk kinyerni. Az egyértelmű, hogy a szervezet számára fontos a hidratálás, szükségük van rá a szöveteknek, az ízületeknek, a hőháztartásunknak, az emésztésünknek, sőt a mérgeket is így tudjuk kitisztítani magunkból.

Forrás: Thinkstock

A kisbabák testének 75-80 százaléka víz, ám az öregedéssel a sejtek fokozatosan kiszáradnak, és mire elérjük az ötvenéves kort, már csak 50 százalékunkat teszi ki a víz. Ezért van szükség megfelelő folyadékpótlásra. A legújabb vélemények szerint ezt nem kizárólag vízivással kell elérni, hiszen a táplálékok nagy része is tartalmaz vizet – még egy szelet kenyér is 33 százalékban vízből áll -, így inkább ezeket kellene nagyobb mennyiségben fogyasztani. Természetesen a legmagasabb víztartalmuk a gyümölcsöknek és zöldségeknek van: az uborka, a saláta, a cukkini vagy a retek például több mint 95 százalékban vízből áll. Dr. Howard Murad, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem szakembere szerint

azért nem jó, ha túl sok vizet iszunk, mert az egyből átfolyik rajtunk, és egy csomó értékes vitamint vagy ásványi anyagot is kimos belőlünk, és semmi nem épül be belőle a sejtjeinkbe. Ha azonban táplálékként vesszük magunkhoz a vizet, az azokban található folyadékmennyiséget egyéb molekulák is körbe veszik, amelyek segítenek abban, hogy valóban eljusson a sejtjeinkbe is a víz, így az tovább tárolódik a szervezetünkben, és jóval több haszonnal jár. 

5 zöldség és gyümölcs, amit mindenki rosszul eszik
Ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk, és már mindent tudunk a piacon elérhető legújabb szuperételekről, ez még mindig csak fél siker. A siker másik fele: tanuljuk meg, miként vehetjük hasznát ennek a sok tudásnak. Olvasd el a Life.hu cikkét!
Forrás: Thinkstock

Kutatások is kimutatták, hogy a gyümölcsök és zöldségek kétszer olyan hatékonyan hidratálják a szervezetünket, mint a sima víz, mivel előbbiekben még természetes só, fehérje, ásványi anyag és vitamin is található. Ráadásul a magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök alacsony kalóriatartalmúak, így ezek fogyasztásával úgy is el tudunk telítődni, hogy közben nem hízunk. A kettő közül inkább zöldségből fogyasszunk többet, mert a túl sok gyümölcs megemeli a vércukorszintet. A zöldséget elsősorban nyersen érdemes fogyasztani, vagy csak rövid ideig főzve, hogy minél kevesebb tápanyagot veszítsenek. A szakemberek ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a legjobb egyensúlyt tartani a vízivás és a zöldség- és gyümölcsfogyasztás között, hiszen a szokatlan mennyiségű rostbevitel is megterhelheti a szervezetet.

Napi hét adag zöldség és gyümölcs az ideális
Már te is kívülről fújod a dietetikusok tanácsát, miszerint az egészséges életmód nélkülözhetetlen része, hogy napi öt adag zöldséget és gyümölcsöt fogyassz? A legújabb kutatások alapján a szakemberek már azt tanácsolják, hogy jobb, ha ezt a mennyiséget napi hét adagra emeled meg - lássuk, miért.