Méregteleníts jógával – Megmutatjuk, hogyan csináld!

Forrás: Thinkstock -
méregtelenítés tavasz JógaKlikk jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogyan a lakásra ráfér egy jó nagy takarítás és rendrakás tavasszal, úgy a testednek, a lelkednek és az elmédnek is szüksége van tavaszi méregtelenítésre. Tisztulj meg, hogy könnyedén nézz szembe az új kihívásokkal, szabadulj meg a lerakódásoktól, amikre már nincs szükséged. Legyél energikus és könnyű! Mi kell hozzá? Változni akarás, elhatározás, a régi szokásokból való kilépés – és néhány jógagyakorlat!

A jóga tisztító, gyógyító, méregtelenítő hatását sokan átéljük napról napra. De pontosan hogyan méregtelenít a jóga?

Forrás: Thinkstock

1. A keringés serkentése

A jó anyagcseréhez és a méregtelenítő szervek megfelelő működéséhez kulcsfontosságú a jó keringés. Nemcsak a vérkeringés, hanem a nyirokfolyadék, minden folyadékban oldott anyag, az emésztőrendszerben lévő folyadékok, az oxigén és a prána, vagyis az életerő keringése. A keringést pedig mozgással lehet a leghatékonyabban serkenteni. A jógában széles tartományban átmozgatjuk a testet, ezáltal serkentjük a keringést a hasüregben és az egész testben.

2. Gerinccsavarásokkal a zsigeri zsírszövet ellen

A kívülről is látható felszíni zsírszövet mellett a belső szerveink között úgynevezett zsigeri zsírszövet rakódhat le. A zsírszövet gyakran méreganyagok raktára, és a belső szervek közé lerakódva akadályozhatja a méregtelenítő szervek és az emésztőrendszer megfelelő működését. A jógában gyakori gerinccsavarások, mint például a maricsijászana, segítenek megszabadulni a zsigeri zsírszövettől, ezáltal segítik a belső szervek működését. Ráadásul ha a gerinccsavarás aktív (vagyis a törzs izmaival mész bele, és tartod benne magad, nem a kezeiddel húzod, és nem a gravitáció ereje tart benne), fejleszti a haránt hasizmokat, rugalmasan és erősen tartja őket.

Forrás: Thinkstock

3. A méregtelenítés titkos fegyvere: a légzés

A légzés gyakran nem kap elég figyelmet, amikor méregtelenítésről beszélünk, pedig a kilélegzett levegővel nemcsak szén-dioxid, hanem különféle nyomelemek és méreganyagok ürülnek ki a szervezetünkből. Gondolj csak arra, hogy a kilégzéseden könnyen meg lehet érezni, ha valami erőteljes, például fokhagymás dolgot ettél, vagy ha előző este kirúgtál a hámból. A kilégzés méregtelenítőereje mellett a laza, mély rekeszizomlégzés (más néven hasi légzés vagy jógalégzés) fontos eszköz a hasunk mélyebb rétegeinek ellazításában.

4. Mentális méregtelenítés és fordított pózok

A jóga gyakorlása segít megtisztítani a gondolatokat, megszabadulni a berögzült negatív gondolati mintáktól. A fordított testhelyzetek különösen jó alkalmat adnak erre, ugyanis kimozdítanak a megszokásokból, új nézőpontot adnak, és a jelen pillanatra irányítják a figyelmet. Fizikai síkon pedig segítenek az esetlegesen elakadt, ki nem ürült dolgok kimozdításában, feloldásában, és hatékonyan serkentik a keringést az egész testben. Különösen jó lehet a hormonháztartást is egyensúlyba hozó szarvangászana (gyertya, tarkóállás) 50 légzésig (kb. 5 percig) kitartva, ha kell könnyítéssel, vagy akár a shirsászana (fejen állás).

5. Lelki és érzelmi méregtelenítés csípőnyitásokkal

Nemcsak a belső szervekben rakódhatnak le méreganyagok, az izmokban is elraktározódnak az érzelmi feszültségek vagy traumák, amelyek életünk során érnek bennünket. A csípő környékén gyakran halmozódnak fel az önértékelésünket, a saját magunkról alkotott képünket érintő érzelmi vagy mentális traumák. Ezek lehetnek olyan apróságok, mint egy csípős, akár viccnek szánt megjegyzés a kinézetünkre vonatkozóan, ami szíven üt bennünket, de lehetnek nagyobb dolgok is, mint egy szakítás emléke. Ezeket az emlékeket, érzelmi blokkokat segíthetnek oldani a jógában gyakori nyújtások és csípőnyitások – és nem is kell felidézni hozzá a kellemetlen emlékeket, mert az oldás akkor is megtörténik, ha az emlék nem tudatos.

Forrás: Thinkstock

Ajurvédikus tipp

Természetesen az is nagyon fontos, hogy milyen táplálékot juttatsz be a testedbe. Egy ősi indiai ajurvédikus tipp nagyban segíti a méregtelenítést: reggel felkelés után igyál meg egy nagy pohár langyos, citromos vizet. Ez serkenti az emésztést, lúgosít, és frissen indul a napod tőle! Használj friss citromlevet, amihez reszelt, mozsárban összezúzott vagy karikákra vágott gyömbért is adhatsz, vagy akár egy csipet Himalája-sót.

Gyakorolj!

Kezdd el a méregtelenítést e heti ingyenes JógaKlikk-videónkkal a keringés serkentéséért! Klikkelj a 45 perces, otthonról végezhető gyakorlatsorért.
Jógával leptük meg az Éjjel-Nappal Budapest sztárjaithttp://www.life.hu/ez-zsir/20160216-az-rtl-klub-ejjel-nappal-budapest-sztarjait-enb-alexat-enb-davidot-es-enb-borit-jogaorara-vittuk.htmlAlexa és Bori lelkesen toppantak be az órámra, ám az őket kísérő Dávid kicsit húzódozott a kiterített jógaszőnyeg láttán, de végül beadta a derekát. Ez Zsír!Fotó: Polyák Attila - OrigoEgyem vagy ne egyem? Ezt mondja a jóga a húsfogyasztásról!http://www.life.hu/ez-zsir/20160128-jogaiskola-a-jogaklikkel-megkivanja-e-a-joga-a-vegetarianus-etrendet.htmlA jóga nem csak a jógaszőnyegen zajlik. Az ott megtanult technikákkal elért testi és lelki egészségnek és a tudatosság gyakorlásának a mindennapokban veszed a legnagyobb hasznát. Az élet számtalan döntéshelyzetében is segítségedre lesz a jóga: a jama és nijama elvek ugyanis erkölcsi iránymutatást adnak. Ez Zsír!ThinkstockTöbb mint nyújtás - Növeld a sportteljesítményedet jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20160115-jogaiskola-a-jogaklikkel-nyujtas-es-joga-javitja-a-sportteljesitmenyt.htmlA nyújtásnak szorosan a sporthoz kellene kapcsolódnia, évekkel ezelőtt ez azonban még nem volt ennyire egyértelmű. A rendszeres lazítás ugyanis nemcsak regenerálja, erősebbé teszi a testet, de az izmoknak is nagyon jót tesz. Érdemes megtanulnod helyesen nyújtani! Ez Zsír!--Kipróbáltuk: gerincjógahttp://www.life.hu/ez-zsir/20151221-kiprobaltuk-gerincjoga-hamori-barbi-a-move-it-blondi-bloggere.htmlSosincs késő belekezdeni az edzésbe! Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat mutat be, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz. Edzésre fel – ezúttal a gerincjóga kerül terítékre. Ez Zsír!--Eressz gyökereket a földbe – Gyakorold velünk a fa pózt!http://www.life.hu/ez-zsir/20160212-jogaiskola-a-jogaklikkel-gyakorold-a-fa-pozt.htmlA túlórázás, a sok szellemi munka, a munkahelyváltás, a költözés, az utazás, a szakítás és bármilyen nagy változás az életedben könnyen kibillenthet a stabilitásodból. Ereszd bele a gyökereidet a földbe, tapasztald meg egy fa erejét, tartását és stabilitását – gyakorold velünk a fa pózt! Ez Zsír!ThinkstockÚj kihívásokra fel - Változtass az eddigi mintáidon jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20151225-jogaiskola-a-jogaklikkel-valtoztass-jogaval-az-eleteden.htmlAz új év új kalandokat, új örömöket és új kihívásokat hoz. A fejlődés kulcsa pedig az, ha kilépsz a megszokott mintáidból, és bizonyos dolgokat máshogy csinálsz, mint korábban. A megszokott dolgok, a szokásos környezet, ételek, sajátos kis rituálék biztonságot adnak, ezért ragaszkodunk hozzájuk annyira. Teremts magadnak biztonságot máshogyan, hogy merj változtatni és változni! Néhány egyszerű lépésben megmutatjuk, hogyan lehetsz te magad a változás, amit látni szeretnél az életedben! Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.