Ajjaj! A paleó diéta veszélyes, és hízáshoz is vezet

Forrás: Thinkstock -
paleo-diéta diéta fogyás hízás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A közhiedelemmel ellentétben a paleó diéta nem segít a fogyásban és segít az izmok megerősítésében, hanem épp ellenkezőleg: az alacsony szénhidráttartalmú, zsírban gazdag étrend hízáshoz vezet. A szakemberek helyette a mediterrán diétát ajánlják - írja a Medipress.

A paleó diétát az ősember étrendjánek is nevezik, mivel a lényege, hogy sok húst eszünk zöldségekkel, követve a vadászó-gyűjtögető ember életmódját, a szénhidrátokat é a cukrot viszont messze elkerüljük. A sztárok közül Matthew McConaughey és Jessica Biel a paleó étrend lelkes követői, s kétségkívül egyre népszerűbb ez a fajta étkezés.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az új trend 2001 óta ismert a világ számára, amikor is Loren Cordain, a Colorado State professzora kiadta A paleó diéta című munkáját, ami azóta óriási népszerűségnek örvend. Nemrég kiderült, hogy hiába az egyre népszerűbb élemód-trend, elég csupán nyolc hétig követni a diétát ahhoz, hogy komoly egészségügyi kockázatokkal kelljen szembenézni.

A University of Melbourne kutatói szerint nem csak az elhízás veszélye miatt jelent extra egészségügyi kockázatot a paleó, hanem az izomtömegnek is árt. A szakemberek szerint a diabétesszel küzdők bölcsebben teszik, ha inkább a mediterrán étrendet választják.

“Senkinek sem ajánlhatjuk jó szívvel a paleót, de főként azok kerüljék, akik már eleve túlsúlyosak, és mellé még ülőmunkát is végeznek” – összegzi a lényeget a kutatást vezető Sof Andrikopoulos, a University of Melbourne adjunktusa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.