A 22 éves Papp Melinda két versenyszezonon van túl. A sport és az egészséges életmód számára szívügy, de az állat- és környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás is. Melinda betartja a játékszabályokat, amelyeket egy fitneszmodellnek kell, de mindemellett egy élhető életet szeretne megteremteni.

Gyerekkorában leginkább a görkorcsolya volt a szenvedélye, szinte egész nyáron azzal közlekedett, emellett focizott és hiphoptáncolt. A mozgás szeretete ellenére azonban serdülőként súlyproblémákkal küzdött.
A történet a szokásos, a lelki problémákat evéssel ellensúlyoztam, és bár a magasságom miatt kevésbé látszottam kövérnek, azért a „Dundus" becenév sok mindent elárul.

Forrás: Papp Melinda

Melinda 17 éves korában a rendőrtiszti főiskolára készült, így a teste formába hozása már több szempontból is kívánatos volt. A vidéki kisvárosban, ahol felnőtt, kevés lehetőség akadt a sportolásra, ezért a konditerem tűnt a legkézenfekvőbb megoldásnak. Melinda, aki jelenleg személyi edzőként dolgozik, és mellette az ELTE igazságügyi-igazgatási szakát végzi, eddig két versenyszezonon van túl. Az első szezont kísérleti jelleggel kisebb kupákkal kezdte, majd pedig a nemzetközi versenyeken is megmérette magát.

Eredményei
2014
Oszt Feszt I. hely
Bodyspor Kupa I. hely /tehetségkutató/
Tropical Kupa I. hely
WBPF Magyar Bajnokság I. hely
Kripta Kupa II. hely

2015
Ausztria Kupa II. hely
Magyar Bajnokság III. hely
WBPF EB. II. hely
MOM Sport Beach I. hely

Természetesen a közeljövőben még szeretne fitneszmodell kategóriában versenyezni, továbbra is a WBPF szövetség keretén belül. "Szeretnék jó fitmodellé válni" – fogalmazott Melinda, aki ezen túl jó célért is szívesen modellkedik. Mivel mostanában változott az ideál: divatba jöttek a fitt, sportos vitalitást sugárzó modellek, egyre több felkérést kap, és örömmel vállal el olyan fotózásokat, fellépéseket, amikor olyan cég termékeit reklámozhatja, amelyek figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, a társadalmi felelősségvállalásra és a környezetvédelemre. 

Forrás: Papp Melinda, Fotó: Rico
Forrás: Papp Melinda
Igazi állatbarát
"Négy kutyám van, az egyiket az utcáról fogadtuk be. Felelősek vagyunk az állatainkért, a környezetünkért. Egyetértek azzal, hogy törvényes úton kell fellépni az állatkínzók és a környezetüket károsítok ellen. Ha a gyerekek kiskorukban megtanulnák, hogyan tudnak gondoskodni négylábú barátaikról, akkor egymással is elnézőbbek lennének és jobb, békésebb felnőttekké válnának."

Melinda abban is biztos, hogy a távolabbi jövőben is sporttal szeretne foglalkozni, hiszen az egészséges, sportos életmód mindig a szívügye lesz, de persze mindemellett családot is szeretne majd alapítani. Ami viszont a jelent és az edzést illeti: most az úgynevezett off időszak szerint edz heti négyszer.

Az edzések kb. úgy néznek ki, mint versenyidőszakban: többnyire súlyzós edzést végzek, mert szükséges lenne még tovább izmosodnom. Igyekszem a gyenge pontjaimra helyezni a hangsúlyt egész évben, persze a tempó ilyenkor azért nem olyan feszített, mint versenyidőszakban.

Forrás: Papp Melinda

Melinda szerint a gyenge pontja a magasságából adódó alkati hiányosságok. Mivel modellalkat, 171 centi magas, így számára az izomépítés a legnehezebb része a fitnesz sportnak: "Tudom, most egyesek meg fognak kövezni, de igen, az alacsony lányoknak könnyebb látványos eredményt elérni, mint ahogyan az alacsonyabb fiúk is zömökebbnek, erősebbnek látszanak magasabb társaiknál. A magas lányoknak tudomásul kell venniük, hogy hosszabbak a végtagjaik és a törzsük, így egységnyi izomtömeg nagyobb felületen oszlik el, így kevésbé szembetűnő" – mondja. 

Kedvenc gyakorlata
Kedvencem gyakorlatom a felhúzás, mert kombinált gyakorlatként megmozgatja a combhajlítót, farizmot, alsó hátizmot. Szerintem nőknek és férfiaknak egyaránt edzéseik korai szakaszában el kellene sajátítaniuk ezt a gyakorlatot.

Az edzések mellett természetesen az étkezésére is odafigyel, de ebben sem elvakult. Én a sporthoz is, az étkezéshez is úgy állok, hogy szeretném életvitelszerűen következetesen betartani az úgynevezett játékszabályokat, emellett élhető életet szeretnék megteremteni magamnak.

Forrás: Papp Melinda

Ezért a mennyiségi étkezés elvén vagyok, tehát mennyiségében határozott mértéket tartok, és a főétkezések alkotják a minőséget egy átlagos napon, de emellett főként a reggeli órákban, energiaszegény időszakban megengedek magamnak egy kis finomságot. Ugyanakkor versenyre való készülések alkalmával nem engedek a csábításnak" – meséli Melinda, aki az oly sokakat érintő motivációvesztésről is őszintén beszélt nekünk:

Sokan azt gondolják, hogy mennyire jó dolog személyi edzőként dolgozni, de azzal nem számolnak, hogy egész nap munkahelyi közegben hódolni a kedvenc sportodnak mentálisan olykor demoralizáló. De ilyenkor is erőt kell venni magunkon, ahogy a párom fogalmaz, aki szintén személyi edzőként dolgozik: a „munkát" el kell végezni. Ha nagyon demotivált vagyok, nekem egy edzőpartner mindig segít, egyszerűen átad valamit az ő energiájából.

Kedvenc diétás étele: proteines palacsinta

Hozzávalók:
• 3 db tojásfehérje (vagy ha nem zavar a sárgája, akkor 2 pici tojással helyettesítsd)
• 40 g proteinpor
• kb. 2 dl ásványvíz
• pici olívaolaj a serpenyő kikenéséhez

Elkészítés:
1. A tojásfehérjéket picit felverjük, majd hozzákeverjük a proteinport és a vizet.
2. A serpenyőt kikenjük egy pici olajjal, és szépen belecsurgatjuk a palacsintatésztát.
3. Alacsony lángon süssük! Várjuk meg, míg a széle megsül, és fakanállal könnyen alányúlva át tudjuk fordítani. Ne feledjük, a türelmetlenség félbetépett palacsintákat eredményez!
4. A töltelék diéta- és ízlésfüggő, a képen egy kis zsírszegény túrót tettem rá, és barackkal díszítettem.