Fogyni szeretnél? Kalóriák helyett a makroelemeket számold!

Forrás: Dreamstime -
fogyás energia egészség kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fogyni vágyóknak általában két dolgot szoktak tanácsolni: számolják a kalóriákat, és mozogjanak többet. A legújabb trend szerint azonban kalóriák helyett inkább a makrotápanyagokra kell figyelni, ezektől ugyanis fittek és egészségesek leszünk, sőt még fogyni is fogunk.

A makroelemek olyan tápanyagok, amelyek segítenek a szervezetünknek abban, hogy az egészséges működéshez szükséges energiaszint adott legyen.

Forrás: Dreamstime

A három makrotápanyag a zsír, a szénhidrát és a fehérje, és hogy miből mennyit együnk, az attól függ, erősödni szeretnénk-e, fogyni vagy az izomtónusunkon szeretnénk javítani.

Gyönyörű bőr, egészséges test – 6 zsír, amit iktass be az étrendedbe

Sok fogyókúrázó követ el hibát, amikor kiiktatja az étrendjéből a zsírokat. Ezek kerülése helyett érdemes inkább jófajta zsírokat fogyasztani, a testnek ugyanis szüksége van rájuk. Nem is akármennyire! Olvasd el a Life.hu cikkét!

A három makrotápanyag aránya alapesetben: 40 százalék szénhidrát, 30 százalék zsír és 30 százalék fehérje, ám az arányok az egyéni célok függvényében változhatnak. Ehhez azzal is tisztában kell lenni, hogy

a fehérje grammonként 4, a zsír grammonként 9, a szénhidrát pedig grammonként szintén 4 kalóriát jelent.

4 dolog, amit rosszul tudtál a fehérjefogyasztásról

Javítsd ki a proteinfogyasztási szokásaidat, és fogyj le sokkal gyorsabban! Olvasd el a Life.hu cikkét!

Ha ki akarjuk számolni általánosságban a saját makrotápanyag-szükségletünket, akkor először is a testtömegünket kell beszorozni 40-nel, ha hízni akarunk, és 26-tal, ha fogyni. Az így kapott szám lesz a napi kalóriaszükségletünk. Ha izmot szeretnénk magunkra szedni, akkor a zsír tegye ki a tápanyagok 20-30 százalékát, a fehérje a másik 20-30 százalékát, és a többi legyen szénhidrát.

Forrás: Dreamstime

„Amikor kiegyensúlyozott étkezésről beszélünk, tulajdonképpen arról van szó, hogy a zsírok, szénhidrátok és fehérjék aránya a szervezetünkben egyensúlyban van. Egyéni céltól függ, mi a személyre szabott ideális arány, ennek feltérképezésével és betartásával könnyebb eredményt elérni, mint a kalóriák számolgatásával” – olvasható egy kutatásban. Hogy milyen hamar érünk el látványos eredményt, az attól is függ, közben mennyit mozgunk, de átlagosan nyolc hét alatt már látszik a munkánk nyoma.

Tudj meg mindent a szénhidrátról

Az egyik legnagyobb ellenségünk, vagy épp jótevőnk a szénhidrát? Szüksége van rá a szervezetnek, vagy szorítsuk a minimumra? Pontokba szedtük, melyek a legfontosabb tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban. A részleteket ide kattintva olvashatod!
Kipróbáltuk: fitfutballhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160401-kiprobaltuk-fitfutball-hamori-barbi-a-move-it-blondie-bloggere.html Soha nincs késő belekezdeni az edzésbe! Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat mutat be, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz. Edzésre fel – a héten a fitfutball kerül terítékre. Ez Zsír!--Készen állsz az újabb kihívásra? Áprilisban lemondunk az édességről!http://www.life.hu/ez-zsir/20160329-az-aprilisi-kihivasban-minden-edessegre-nemet-mondunk.htmlA kihívás éve a harmadik próbatételhez érkezett. Április havában nemet mondunk mindenféle édességre: süteményekre, tortákra, csokikra, cukrokra. Kövesd a következő 5 pontot. Ez Zsír!--Ezért élnek száz évig a japánok – Lesd el az étkezési szokásaikat!http://www.life.hu/ez-zsir/20160329-lesd-el-a-japanok-taplalkozasi-szokasait.htmlA japánok köztudottan nagyon egészségesek, a várható élettartam alapján a második helyen állnak, és mindössze a lakosság 3,5 százaléka elhízott. Szakemberek szerint a titkuk abban rejlik, hogy az étrendjük gabonában és szénhidrátban gazdag. Ez Zsír!--A jóga tényleg a megnyugvásról és az egyensúlyról szól? Íme, a kíméletlen igazság!http://www.life.hu/ez-zsir/20160325-mi-van-akkor-ha-nem-erzed-magad-jobban-a-jogatol.htmlHa bemész egy McDonald'sba, az azért jó, mert egy franchise-rendszerről van szó, ahol mindig, mindenhol, megbízható módon ugyanazt a minőséget kapod. A minőségről persze vitatkozhatunk, de abban az értelemben a McDonald's nagyon is minőségi, hogy profi. Tehát tényleg mindig ugyanazt az élményt nyújtja, amit megszoktál. Teljességgel középszerű. Semmi kilengés. Ezért profi.A probléma ott kezdődik, amikor a jóga is úgy kezd működni, mint egy profi franchise. Van egy elképzelés, egy koncepció, egy konszenzusos "minőség", amit valakik meghatároznak, és annak mentén alakul a vásárlói elvárás. Ez Zsír!ThinkstockŐk a popsiformálás nagymesterei: Jen Selter, Vicky Justiz és Renahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160325-ok-a-guggolas-nagymesterei-jen-selter-vicky-justiz-es-rena.htmlA márciusi kihívás a tökéletes combokról és a kerek popsiról szól. Nézzük, kik azok az Instagram-sztárok, akik igazi példaképek ebben. Lesd el az ő tanácsaikat! Ez Zsír!--Papp Melinda fitneszmodell: "Betartom a játékszabályokat, de élhető életet szeretnék"http://www.life.hu/ez-zsir/20160325-papp-melinda-fitneszmodell-az-egeszseges-eletmodrol-meselt.htmlA 22 éves Papp Melinda két versenyszezonon van túl. A sport és az egészséges életmód számára szívügy, de az állat- és környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás is. Melinda betartja a játékszabályokat, amelyeket egy fitneszmodellnek kell, de mindemellett egy élhető életet szeretne megteremteni. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.