Sarka Katát több fronton érte támadás az elmúlt hetekben. A sok mocskolódás mögött kirajzolódott egy kérdés, amivel megéri foglalkozni: a fiatalokban valóban testképzavart okozhatnak az Instagram- és Facebook-fotók, amiket a posztolójuk motivációnak szánt? 

Sarka Kata az elmúlt hetekben Nótár Ilonával folytatott parttalan vitát arról, hogy mi az egészséges, és milyen az ideális test. Kata és Ilona is levélben fejtette ki a véleményét. Nem sokkal később Kormos Anett esett neki a magyar Instagram-sztároknak, mert szerinte túlságosan üresfejűek. A nagy vitába végül Réz Anna is bekapcsolódott, aki szerint Kata közösségi oldalain egészségtelen elvárásokat kommunikál a nők felé.

Nem tagadjuk, mi imádjuk az Instagramot: egyrészt azért, mert egy-egy rosszabb napon igenis üdítő az inspiratív képeket nézegetni, legyen szó csak egy szép természeti fotóról vagy egy jó outfitről. Talán senki nem kövez meg minket, amiért nemcsak a csodálatos szavaknak, de a képiségnek és az esztétikumnak is rabjai vagyunk. Másrészt azért is tartjuk jó dolognak, mert közösségkovácsoló ereje van. Ugyan teljes mértékben az egészséges életmód hívei vagyunk, a feszített hétköznapokban mégis néha nehezen tartjuk magunkat ahhoz, hogy ne nassoljunk mindegy egyes nap végén, vagy ahhoz, hogy igenis felvegyük az edzőcipőt, és elmenjünk futni, vagy akár csak otthon tornázzunk egy kicsit. Éppen ezért megvannak a kedvenc életmód- és fitneszbloggereink és Instagram-sztárjaink, akiktől rendszeresen motivációt nyerünk.

Forrás: Dreamstime

Ki kit követ?Nem véletlen, hogy kialakultak az Instagramon a hashtagek, hiszen az embereknek mindig is igénye volt az, hogy hasonszőrű – hasonló problémákkal, hasonló érdeklődési körrel, hasonló lelkülettel rendelkező – társakkal tartsa a kapcsolatot. Éppen ezért alakultak a Facebookon is különböző zárt és nyílt csoportok, akik egy mintaértékűnek elfogadott ember vagy egy közös eszme köré csoportosulnak. Mindenkinek megvan a választása, hogy saját értékrendje szerint döntsön arról, akar-e és kit akar követni ezeken az oldalakon. Az viszont nagyon fontos, hogy mindenki a számára hiteles személyt válassza, mert ő lesz az, aki valóban inspirációt és motivációt tud majd nyújtani neki.

Legyél te az első számú motiváció!A külső motiváció persze nagyon fontos, de mindezek mellett tisztában kell lenned önmagaddal. Tudni kell, hogy mik a céljaid, meddig tartanak a korlátaid, és azt is, hogy meddig lehet azokat feszíteni. Az egészséges önkép fontos ahhoz, hogy valóban motivációt és ne testképzavart okozzanak az Instagram-képek: ne elbizonytalanítsanak, hanem megerősítsenek az önmagadban való hitedben. Egy egészséges és tájékozott felnőtt számára, aki sok rétegét ismeri a világnak, nem is olyan nehéz különbséget tenni dolgok között, és szimpatikus, a személyiségéhez közel álló motivációt választani, és nem egy mércével mérni magát azokkal, akiknek a fitnesz az élete.

Forrás: Dreamstime

De mi a helyzet a fiatalokkal?Sokan éppen a tinédzserek miatt aggódnak, akik könnyen befolyásolhatók, és könnyen rákattannak a felkapott trendekre. Rájuk természetesen figyelni kell, sok mindent meg kell ismertetni velük is, hogy aztán megtalálják a saját útjukat és az ahhoz mérhető megfelelő példaképeket.

A pszichológus véleménye
"Az önbizalomhiánnyal és testképzavarral küzdő fiataloknál a tökéletesre beállított Instagram-fotók valóban növelhetik a saját maguk iránt érzett önelutasítást. De aki testképzavarral küzd, az saját magával küzd elsősorban, legyen szó fiatalokról vagy felnőttekről. A legtöbb esetben nem tudatosul bennük, hogy saját magukat értékelik szélsőségesen és irreálisan negatívan. A személynek önmagával kapcsolatban vannak negatív érzései, leértékeli önmagát, és aztán lehet, hogy másokra haragszik, kivetíti ezt a világra. Szélsőséges esetben mindenkire haragudhat, akiről úgy hiszi, hogy szebb vagy jobb nála. Aki önbizalomhiánnyal küzd, annak saját magán, vagyis elsősorban azon kell változtatnia, ahogy saját magát megéli. Egy ideig könnyebb a szép modelleket és a közösségi médiát hibáztatni emiatt, de ettől biztos, hogy nem lesz az illető boldogabb" - mondja Somogyi Kata pszichológus.

Önértékelés mindenek felett!Az, hogy nők tömegei szülés előtt, után és szüléstől teljesen függetlenül szükségét érzik, hogy magyarázkodjanak a testük miatt, nagyrészt annak köszönhető, hogy Te és még sokan mások azt kommunikálják feléjük, hogy ezen az alapon számon kérhetőek és bírálhatóak – írja Réz Anna Katának. A mi véleményünk szerint valószínűleg csak az magyarázkodik a teste miatt, akit valójában zavar a kinézete. Vannak teltkarcsú lányok, akik olyan természetességgel kezelik az alakjukat, hogy az embernek meg sem fordul a fejében, hogy bármi probléma lenne azzal, hogy nem nádszálvékonyak. Éppen ezért természetesen egyetértünk azzal, hogyaz ideális test az, amiben jól érezzük magunkat! Ennek fényében viszont azt sem ítélhetjük el, aki a rendszeres sportolással éri el azt az alakot, amiben jól érzi magát.

Fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, legyen akármilyen alakunkForrás: Facebook/Sarka Kata, Instagram/emilyskyefit, taralynn

Tényleg megy ez akárkinek?

Viszont hadd kattanjak be újra és újra, amikor ezek az üresfejű asszonyok, lányok azt találják írni a félpucér fotójuk mellé, hogy te is meg tudod csinálni. Hát, persze hogy meg. Minden hülye meg tudja csinálni. Ez a lényeg. Ezért megy nekik is. Csak van, aki mást, többet akar az élettől – írja Kormos Anett humorista, akivel nem teljesen értünk egyet. Az üresfejűség vitájába semmiképpen nem szeretnénk beszállni, és abba sem, hogy ki mennyire ízlésesen posztolja a fotóit, de azt fontosnak tartjuk elmondani, hogy az akaraterő számunkra tiszteletre méltó tulajdonság. A szélsőséges sportolásnak ugyan nem vagyunk hívei, de azokat az embereket nagyra becsüljük, akik nap mint nap erőt vesznek magukon, hogy munka, gyereknevelés és a háztartás vezetése mellett sportoljanak az egészségükért, de még ha valakinek nincs is ennyi feladata, legyen szó mondjuk csak egy egyetemistáról, akkor sem könnyű: ezt nem mindenki tudja megcsinálni. Sokak számára ez a mindennapos küzdelem: legyőzni a félelmüket, hogy nem fog menni, hogy nem fog sikerülni az életmódváltás. Sokan az egészségükért, vagy éppen azért akarnak sportolni, hogy gyerekeik számára példaképek lehessenek ebben is. A sport ráadásul nagyon jó tanár, és tudatosságot is ad, ami aztán az élet más területére is kivetíthető. Ha valaki a sporton keresztül akarja először megtapasztalni azt, hogy igenis van akaratereje, kitartása, tud küzdeni azért, ami fontos a számára, akkor hagyjuk meg neki ezt a lehetőséget. Lehet, hogy éppen ezáltal tudja elérni majd az a "többet", amit vár az élettől!

Forrás: Dreamstime

Végül: legyünk lazábbak!Ha Sarka Kata nem ismert személyként szerepelne egy cikkben, ahol arról számolna be, hogyan küzdött azért, hogy jól érezze magát a bőrében, és ezért leadott 20 kilót, mindenki gratulálna neki. Nem kell mindent ennyire véresen komolyan venni: az Instagramot sem. Az is csak egy játék, az életből kiragadott momentumok kaleidoszkópja.