Testképzavar vagy motiváció? Avagy mit közvetítenek az Instagram-fotók?

Sarka Kata motiváció testképzavar Réz Anna Kormos Anett
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sarka Katát több fronton érte támadás az elmúlt hetekben. A sok mocskolódás mögött kirajzolódott egy kérdés, amivel megéri foglalkozni: a fiatalokban valóban testképzavart okozhatnak az Instagram- és Facebook-fotók, amiket a posztolójuk motivációnak szánt? 

Sarka Kata az elmúlt hetekben Nótár Ilonával folytatott parttalan vitát arról, hogy mi az egészséges, és milyen az ideális test. Kata és Ilona is levélben fejtette ki a véleményét. Nem sokkal később Kormos Anett esett neki a magyar Instagram-sztároknak, mert szerinte túlságosan üresfejűek. A nagy vitába végül Réz Anna is bekapcsolódott, aki szerint Kata közösségi oldalain egészségtelen elvárásokat kommunikál a nők felé.

Nem tagadjuk, mi imádjuk az Instagramot: egyrészt azért, mert egy-egy rosszabb napon igenis üdítő az inspiratív képeket nézegetni, legyen szó csak egy szép természeti fotóról vagy egy jó outfitről. Talán senki nem kövez meg minket, amiért nemcsak a csodálatos szavaknak, de a képiségnek és az esztétikumnak is rabjai vagyunk. Másrészt azért is tartjuk jó dolognak, mert közösségkovácsoló ereje van. Ugyan teljes mértékben az egészséges életmód hívei vagyunk, a feszített hétköznapokban mégis néha nehezen tartjuk magunkat ahhoz, hogy ne nassoljunk mindegy egyes nap végén, vagy ahhoz, hogy igenis felvegyük az edzőcipőt, és elmenjünk futni, vagy akár csak otthon tornázzunk egy kicsit. Éppen ezért megvannak a kedvenc életmód- és fitneszbloggereink és Instagram-sztárjaink, akiktől rendszeresen motivációt nyerünk.

Forrás: Dreamstime

Ki kit követ?

Nem véletlen, hogy kialakultak az Instagramon a hashtagek, hiszen az embereknek mindig is igénye volt az, hogy hasonszőrű – hasonló problémákkal, hasonló érdeklődési körrel, hasonló lelkülettel rendelkező – társakkal tartsa a kapcsolatot. Éppen ezért alakultak a Facebookon is különböző zárt és nyílt csoportok, akik egy mintaértékűnek elfogadott ember vagy egy közös eszme köré csoportosulnak. Mindenkinek megvan a választása, hogy saját értékrendje szerint döntsön arról, akar-e és kit akar követni ezeken az oldalakon. Az viszont nagyon fontos, hogy mindenki a számára hiteles személyt válassza, mert ő lesz az, aki valóban inspirációt és motivációt tud majd nyújtani neki.

Legyél te az első számú motiváció!

A külső motiváció persze nagyon fontos, de mindezek mellett tisztában kell lenned önmagaddal. Tudni kell, hogy mik a céljaid, meddig tartanak a korlátaid, és azt is, hogy meddig lehet azokat feszíteni. Az egészséges önkép fontos ahhoz, hogy valóban motivációt és ne testképzavart okozzanak az Instagram-képek: ne elbizonytalanítsanak, hanem megerősítsenek az önmagadban való hitedben. Egy egészséges és tájékozott felnőtt számára, aki sok rétegét ismeri a világnak, nem is olyan nehéz különbséget tenni dolgok között, és szimpatikus, a személyiségéhez közel álló motivációt választani, és nem egy mércével mérni magát azokkal, akiknek a fitnesz az élete.

Forrás: Dreamstime

De mi a helyzet a fiatalokkal?

Sokan éppen a tinédzserek miatt aggódnak, akik könnyen befolyásolhatók, és könnyen rákattannak a felkapott trendekre. Rájuk természetesen figyelni kell, sok mindent meg kell ismertetni velük is, hogy aztán megtalálják a saját útjukat és az ahhoz mérhető megfelelő példaképeket.

A pszichológus véleménye

"Az önbizalomhiánnyal és testképzavarral küzdő fiataloknál a tökéletesre beállított Instagram-fotók valóban növelhetik a saját maguk iránt érzett önelutasítást. De aki testképzavarral küzd, az saját magával küzd elsősorban, legyen szó fiatalokról vagy felnőttekről. A legtöbb esetben nem tudatosul bennük, hogy saját magukat értékelik szélsőségesen és irreálisan negatívan. A személynek önmagával kapcsolatban vannak negatív érzései, leértékeli önmagát, és aztán lehet, hogy másokra haragszik, kivetíti ezt a világra. Szélsőséges esetben mindenkire haragudhat, akiről úgy hiszi, hogy szebb vagy jobb nála. Aki önbizalomhiánnyal küzd, annak saját magán, vagyis elsősorban azon kell változtatnia, ahogy saját magát megéli. Egy ideig könnyebb a szép modelleket és a közösségi médiát hibáztatni emiatt, de ettől biztos, hogy nem lesz az illető boldogabb" - mondja Somogyi Kata pszichológus.
Fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, legyen akármilyen alakunk Forrás: Facebook/Sarka Kata, Instagram/emilyskyefit, taralynn

Tényleg megy ez akárkinek?

Forrás: Dreamstime

Végül: legyünk lazábbak!

Ha Sarka Kata nem ismert személyként szerepelne egy cikkben, ahol arról számolna be, hogyan küzdött azért, hogy jól érezze magát a bőrében, és ezért leadott 20 kilót, mindenki gratulálna neki. Nem kell mindent ennyire véresen komolyan venni: az Instagramot sem. Az is csak egy játék, az életből kiragadott momentumok kaleidoszkópja.

3 cukormentes édesség, amit az áprilisi kihívás alatt is fogyaszthatszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160405-3-cukormentes-edesseg-amit-aprilisi-kihivas-alatt-is-fogyaszthatsz.htmlAz áprilisi kihívást sokan különösen nehéznek ítéltétek. Nem is csoda: egy-egy finom falat édességet, ha nem is többet, mindennap szívesen fogyaszt az ember. Erről nem is kell teljesen lemondani áprilisban sem, ugyanis vannak olyan egészséges finomságok, amelyekben semmi hozzáadott cukor nincs. Ez Zsír!--Unod a monotonitást? Dobd fel a futást extrákkal!http://www.life.hu/ez-zsir/20160405-futas-extrakkal-ha-mar-unod-a-monotonitast.htmlHa már unod a megszokott ritmust, turbózd fel a futást újfajta elemekkel. Lássuk, hogyan küzdhetsz a monotonitás ellen! Ez Zsír!--Ezért élnek száz évig a japánok – Lesd el az étkezési szokásaikat!http://www.life.hu/ez-zsir/20160329-lesd-el-a-japanok-taplalkozasi-szokasait.htmlA japánok köztudottan nagyon egészségesek, a várható élettartam alapján a második helyen állnak, és mindössze a lakosság 3,5 százaléka elhízott. Szakemberek szerint a titkuk abban rejlik, hogy az étrendjük gabonában és szénhidrátban gazdag. Ez Zsír!--Papp Melinda fitneszmodell: "Betartom a játékszabályokat, de élhető életet szeretnék"http://www.life.hu/ez-zsir/20160325-papp-melinda-fitneszmodell-az-egeszseges-eletmodrol-meselt.htmlA 22 éves Papp Melinda két versenyszezonon van túl. A sport és az egészséges életmód számára szívügy, de az állat- és környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás is. Melinda betartja a játékszabályokat, amelyeket egy fitneszmodellnek kell, de mindemellett egy élhető életet szeretne megteremteni. Ez Zsír!--A jóga tényleg a megnyugvásról és az egyensúlyról szól? Íme, a kíméletlen igazság!http://www.life.hu/ez-zsir/20160325-mi-van-akkor-ha-nem-erzed-magad-jobban-a-jogatol.htmlHa bemész egy McDonald'sba, az azért jó, mert egy franchise-rendszerről van szó, ahol mindig, mindenhol, megbízható módon ugyanazt a minőséget kapod. A minőségről persze vitatkozhatunk, de abban az értelemben a McDonald's nagyon is minőségi, hogy profi. Tehát tényleg mindig ugyanazt az élményt nyújtja, amit megszoktál. Teljességgel középszerű. Semmi kilengés. Ezért profi.A probléma ott kezdődik, amikor a jóga is úgy kezd működni, mint egy profi franchise. Van egy elképzelés, egy koncepció, egy konszenzusos "minőség", amit valakik meghatároznak, és annak mentén alakul a vásárlói elvárás. Ez Zsír!ThinkstockEgészséges és finom! 3 szuper recepthttp://www.life.hu/ez-zsir/20160316-egeszseges-es-finom-receptek.htmlSokan még mindig azt gondolják, hogy ami egészséges, az nem lehet finom. Pedig ennél nagyobbat nem is tévedhetnének: az egészséges ételek finomak, ráadásul a szervezeted meghálálja őket. Fittebb és energikusabb leszel tőle, és még a közérzeted is jobb lesz. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.