A megfelelően működő anyagcsere amellett, hogy ellátja a szükséges tápanyagokkal a sejtjeinket, nem hagyja felhalmozódni testünkben a salakanyagokat. Éppen ezért az egészséges étrenddel kiegészítve távol tartja, vagy éppen leégeti a plusz kilókat. A jó közérzet már csak a bónusz.

Mindent, ami bekerül a szervezetünkbe, minden ételt és italt az anyagcserénk dolgoz fel. A fontos tápanyagokat el kell juttatnia a test minden egyes sejtjéhez, a salakanyagokat pedig mihamarabb ki kell űznie a testünkből. A tökéletesen működő metabolizmus a testi és a lelki egészségnek is fontos alapja. Vannak, akiknek ez a testi folyamat gyorsan működik, ők azok, akik alig tudnak felszedni egy-két kilót. A legtöbb embernek azonban a lassú anyagcsere okoz problémát, és egyben súlyfelesleget.
A megfelelő anyagcsere megtartásában, illetve kialakításában a rostdús táplálkozás, az elegendő mennyiségű folyadékfogyasztás és az aktív életmód játszik szerepet. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek mind a gyorsításért, mind a lassításért egyaránt felelősek, mint például az alma, a kávé. Egyénenként változik, hogy melyik élelmiszer kire milyen hatással van. 

Forrás: Dreamstime

Víz 

„A víz minden élő szervezetnek és szinte valamennyi élelmiszernek a legfontosabb alkotórésze. Az emberi szervezetben a víz sokféle szerepet tölt be. Mivel az anyagcsere-folyamatok kizárólag vizes közegben mennek végbe, az életműködés fenntartásához nélkülözhetetlen. Oldószere és szállítóközege a különböző vegyületeknek, fontos szerepet játszik az anyagcsere közbenső és végső termékeinek szállításában és kicserélődésében. Az optimális vízfogyasztási mennyiséget úgy lehet meghatározni, hogy a testsúlyt szorozzuk 0,33-mal, azaz minimum 2,5-3 litert, de sportolóknál akár 4-5 litert is. Fogyassz szobahőmérsékletű vizet, hiszen a gyomorban addig van ott, míg el nem éri a testhőmérsékletet” – mondja Katus Attila. 

A tiszta, szénsavmentes ásványvíz mellett más italokkal is serkentheted az anyagcserédet. A zöld tea antioxidáns-tartalma magas, emellett összetevőinek köszönhetően pozitívan befolyásolja a zsírégetést, az anyagcserét, persze ehhez az is kell, hogy rendszeresen fogyaszd, lehetőleg ízesítés nélkül.

Rost 

A rostok serkentik az anyagcserét, és javítják a bélműködést, így az anyagcsere megfelelő működésének alapvető elemei. A zabkorpa, a zab-, rozs- és búzapehely, a barna rizs mellett egyes zöldségek és gyümölcsök is kiváló rostforrásokAz egyik legjobb az alma: magas a rosttartalma, ennek egyharmadát a pektin nevű vegyület adja, ami egyébként is gyorsítja az anyagcserét. Az almában található vitaminok és ásványi anyagok is javítják az emésztést. Ha nem vagy az alma rajongója, válassz körtét vagy barackot, ezek is nagyszerűen hozzájárulnak a jobb anyagcseréhez.

A zöldségek közül fogyassz minél több uborkát: magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően az uborka alapzöldség a fogyni vágyóknak. 90 százaléka víz, így abban az esetben is nagy hasznát veheted, ha nehezedre esik meginni az ajánlott napi minimum 2 liter vizet. A B- és a C-vitaminnak fontos forrása, az utóbbi miatt az uborkán a héját is érdemes rajta hagyni, ráadásul a héjban található rostok javítják az emésztést. A magas víz- és rosttartalom miatt kipucolja a szervezetből a méreganyagokat. 

Forrás: Dreamstime

 

8 meglepő dolog, ami lassítja az anyagcserédet – Figyelj és tegyél ellene!
Sokkal többre van szükséged, mint edzés és zöld tea, hogy jól működjön az anyagcseréd. Ahelyett, hogy étrend-kiegészítőkhöz, kapszulákhoz vagy más művi dologhoz fordulnál, változtass apró, de annál hatásosabb dolgokat az életedben! Olvasd el a Life.hu cikkét!

Testmozgás 

A mozgás nemcsak kívülről formája a testünket, a belsőnkre is rengeteg pozitív hatással van. Például az anyagcserét is gyorsítja. A rendszeres súlyzós edzés és a kardiótípusú edzések a legjobb választások ehhez. Szakértők szerint az izomszövetek egységnyi idő alatt háromszor annyi kalóriát égetnek el a saját fenntartásukhoz, mint a zsírszövetek, így semmiképpen ne zárkózz el a súlyzós edzésektől akkor sem, ha nem a gyúrás a célod. Kardiójellegű edzésnek rengeteg mindent választhatsz. A futás, a biciklizés, a step pad és bármilyen magas intenzitású aerobfitnesz-óra jót fog tenni az anyagcserédnek.  

Tornázz mindennap Katus Attilával a LifeNetwork tévében. Várunk egy közös edzésre reggel 7-kor, délután 3-kor és este 7-kor. Nincs kifogás! Bikini Body Katus Attilával!