Ha fogyni szeretnénk, érdemes a tükör előtt elkölteni vacsoránkat: kevesebbet eszünk ugyanis, ha látjuk magunkat, miközben falatozunk. Különösen igaz ez akkor, ha édességet és egészségtelen gyorsételeket tömünk magunkba.

Elmegy az étvágyunk, ha látjuk magunkat, miközben pizza, csokitortát és hamburgert majszolunk, mivel ilyenkor – a University of Central Florida kutatása szerint – elszégyelljük magunkat, amiért egészségtelenül étkezünk.

Forrás: AndyWainwright.com/Art: Lee Price

A kutatás során 185 egyetemi diákot kértek arra, hogy tartsanak kóstolót: választhattak, hogy csokoládé tortát vagy gyümölcssalátát fogyasztanak. Az ételt egy tükrös és egy tükör nélküli szobában fogyaszthatták el, és kiderült: a csokitorta "kevésbé ízlett" azoknak, akik tükörben láthatták magukat étkezés közben, és ezekben az esetekben kevesebb is fogyott a süteményből.

"Amikor az ember a tükörbe néz, nem csak a testalkatát látja, hanem képes a viselkedését is objektíven felmérni. Ilyenkor jobban tudatosodik, ha egészségtelen ételt veszünk magunkhoz, és a többségnek bizony elmegy az étvágya a féktelen habzsolás látványától. Tulajdonképpen úgy tekintünk magunkra, mintha mást látnánk" – mondja a kutatást vezető Dr. Ata Jami professzor.

A jelenség oka a szocializációban keresendő: arra lettünk nevelve, hogy ne legyünk falánkok, ügyeljünk az egészségünkre, s a tükör emlékeztet minket ezekre a normákra.