Miért imádjuk ezt a csodásan kéklő, lédús, isteni ízű bogyós gyümölcsöt? Mert igazi szuperétel: lassítja az öregedést, elképesztően magas az antioxidáns-tartalma, erősíti az immunrendszert, ráadásul zsírbontóként is működik. Íme, az áfonya jótékony hatásai a szervezetre!

  • Ha fogyni szeretnél, egyél bőségesen áfonyát: akár 73 százalékkal is csökkentheti a zsírsejtek számát.  A polifenolok ugyanis nagy arányban képesek lebontani a szervezet zsírsejtjeit, sőt segítenek megakadályozni az újraképződésüket is. 
  • Az áfonyát magas antioxidáns-tartalma miatt is ajánlott fogyasztani. Ennek köszönhetően ugyanis védi a sejteket, lassítja az öregedési folyamatokat, és nehezíti a méreganyagok felszívódását a szervezetben.
Forrás: Thinkstock
  • Legújabb kutatások szerint az áfonyában található összetevőknek a rák kialakulásának megelőzésében is fontos szerepe van, ráadásul a már meglévő rákos daganatok növekedését is lassítják.
  • Az antocianin nevű összetevő az, ami a gyümölcs élénk színét adja, és ez az az anyag, ami megvédi az agy bizonyos neuronjait, javítva ezzel a koncentrációs képességünket és a memóriánkat.
  • Az áfonya segít abban, hogy a „rossz koleszterin”, az LDL ne halmozódjon fel, így a szív- és érrendszeri betegségek is elkerülhetők.
Forrás: Dreamstime
  • Mivel folsavban, C-vitaminban és kalciumban is gazdag az áfonya, a magzat egészségét védi terhesség idején, úgyhogy kismamaként mindenképpen fogyaszd.
  • Az áfonya rostban gazdag gyümölcs. A rostdús táplálkozás pedig az egészséges emésztés, a megfelelő anyagcsere alapja.
Íme, a rostfogyasztás 5 előnye: egyél belőle minél többet!
Az egészséges életmód egyik szerves része a rostban gazdag étrend - ezt a magazinokból és a reklámokból az is jól tudja már, aki mereven elzárkózik a helyes táplálkozástól. Ha azonban te odafigyelsz arra, mit is viszel be a szervezetedbe, akkor jó, ha tudod, milyen szerepe van a rostoknak. Olvasd el a Life.hu cikkét!