12 éves felnőttek, 30 éves kamaszok - Meddig marad gyerek a gyerek?

Forrás: Dreamstime -
szülő család játék 2016 gyermekkor gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
18 vagy 30? Hány évig maradjon anyuci pici fia anyuci szoknyája mögött, avagy ebben a fenekestül felfordult világban meddig maradjon meg gyereknek a gyerek?

Bárki bármit is mondjon, nem könnyű a 21. században gyereknek, fiatal felnőttnek lenni. A mai generációk felnőtté válását egyfajta kettősség járja át: az általános iskolás kislányok úgy öltözködnek és viselkednek, mint a sokat megélt, húsz-harminc éves fiatal nők, független életre vágyva minél hamarabb szabadulni próbálnak szüleik óvó tekintetétől. Majd amikor a való életben találják magukat, és a közösségi médiából kilépve valóban önállósodniuk kellene, akkor harmincévesen visszamenekülnek a biztonságot adó szülői fészekbe, és anyura vagy apura tolják a felelősségvállalás súlyos terhét.

Forrás: Dreamstime

Koravén gyerekek

Kicsit furcsának, már-már vaskalaposnak tűnik leírni, de ezek a „mai gyerekek” tényleg mások, mint mi voltunk tíz, húsz évvel ezelőtt. Nekik már teljesen természetes, ha a pólyából kinőve tabletet vagy okostelefont nyomogatva, Angry Birds játékokkal ütik el az időt, és az sem ritka, hogy – a szüleik szorgalmának hála – beleszületnek a közösségi médiába.

Nekik már természetes, hogy önállóan közlekednek a nagyvárosban, hiszen a zsebükben lapuló telefonnal bármikor elérhetik a szüleiket, ha gondjuk akad, de valószínűleg eltévedni sem fognak a mobilon lévű útvonaltervezőnek köszönhetően.

Amikor az ötéves Petike ismerősnek jelöl a Facebookon

Adott egy anyuka, aki hihetetlenül várja már babája érkezését, naponta posztol képet a növekvő pocakjáról, percről percre közvetíti vajúdását a szülőszobából, a poronty világrajövetele után a számára (természetesen hamis születési dátummal) létrehozott profilon keresztül gyermeke nevében bejelölgeti a kicsi jelenlegi és jövendőbeli ismerőseit, végül pedig, amíg a gyerek nem éri el az "ideális" öt-hat éves kort, ő kezeli helyette a virtuális életét. Cikkünket erről itt olvashatod.

Ha késve érnek haza, csak dobnak egy sms-t, az iskola legszaftosabb pletykáit pedig Viberen vagy Messengeren keresztül beszélik meg az éj leple alatt ágyukból a barátnőikkel.

Tízévesen pózolnak és posztolnak, szomjazzák az elismerést, csodáló tekintetekre vágynak, ezt pedig meg is kapják lájkok formájában, ami abba az illúzióba ringathatja őket, hogy értékesebbek, fontosabbak társaiknál.

Forrás: Dreamstime

Ezek a mai gyerekek egy részről sokkal hamarabb elindulnak azon a bizonyos úton, ami a felnőtté váláshoz vezet, másrészről azonban, hiába a felnőtteket megszégyenítő öltözködés és viselkedés, legtöbbjük nincs még felkészülve az önállósodással járó kihívásokra.

Gyerekes felnőttek

Hiába indulnak el korábban a felnőtté válás útján, amikor valóban önállósodni kellene, sok mai fiatal megtorpan. A gyermeki életszakasz kitolódása szinte egész Európára jellemző: a felnőttkorú, munkaképes gyerekek nem szakadnak el a szülői ház nyújtotta előnyöktől és biztonságtól, azaz a mamahoteltől, szüleik nyakán élve, elsősorban a tőlük kapott pénzből élvezik az életet.

Anyám nyakán, avagy az all inclusive mamahotel

Adott egy jóvágású, jól kereső férfi, aki bár már jócskán elmúlt harminc, a mamahotel oltalmazó falait egyáltalán nem áll szándékában egy önálló, kevésbé kényelmes életre cserélni. A sztori jó néhány hollywoodi szuperprodukcióból ismerős lehet, és mint oly sok más film esetén, az alkotók ezeknél a történeteknél is a valóságból inspirálódtak. Van miből: az Európai Unió országaiban a 18 és 34 év közötti fiatal felnőttek mintegy fele él együtt a szüleivel. Cikkünket itt olvashatod el.

A mamahotel lakóit két csoportra bonthatjuk: van a 29 évesen is egyetemre járó, soha életében még nem dolgozó, papabankot szipolyozó típus, és az önálló egzisztenciával rendelkező, mégis a szülői házban lakó fajta. Az utóbbi kétségkívül előnyösebb helyzetben van, esetükben gyakran fordul elő, hogy egy nem várt élethelyzet – például az egyik szülő halála – miatt marad/költözik vissza a gyerek a családi fészekbe(n), de a leggyakoribb ok valószínűleg az, hogy egy pályakezdő a mai gazdasági helyzetben egyszerűen képtelen a fizetéséből egy önálló háztartást fenntartani.

Forrás: Dreamstime

Somogyi Kata pszichológus szerint a felnőtté válás igen hosszadalmas folyamat, akár 35-40 éves korig is eltarthat, ám a pszichés, fizikális vagy egzisztenciális önállósodásra való hajlamnak már korábban, a húszas évek vége felé ki kell alakulnia. Ha ez a folyamat 30 éves korig nem indul el, akkor a szakértő szerint valamilyen pszichés elakadás áll a háttérben, egy önmagát erősítő és mélyítő önértékelési válság.

De bármennyire is kényelmes 30 évesen is gyereknek lenni, az elszakadást nem szabad túl sokáig halogatni. Ha egy fiatal felnőtt a szülői fészekben ragad, az számos negatív következményt vonhat maga után. Somogyi Kata szerint hosszú távon a "lemaradás" érzése alakul ki a fiatalokban, ami az önbizalomra és az életvezetésre is negatív kihatással lesz.

Az önálló élet sokszor nem egy leányálom, azt azonban el kell fogadni, hogy a szülőktől való elszakadás már akkor elkezdődik, amikor a szülészorvos elvágja a köldökzsinórt. Az első lépések után a gyermek – ha még csak szimbolikusan is – de elindul saját, önálló útján, az évek múlásával próbálgatja szárnyait, megbotlik, de a szülői kéz mindig felsegíti. Aztán egyszer csak eljön az idő, amikor nem támaszkodhat tovább kizárólag anyuka óvó karjára, ki kell röppennie a szülői fészekből, a szülő pedig engedi szállni a gyermekét.

Roberto konyhája: Házi csokis kekszhttp://www.life.hu/csalad/20160523-rostas-robert-a-life-hu-sefje-hazi-csokis-kekszet-keszit.htmlSok keksz receptet próbáltam már, de valahogy sosem volt az igazi. Valójában különlegesen csokoládés, a boltokban nem megvásárolható íz élményre vágytam. Megosztom hát e házias receptet, hogy együtt leljük örömünket e mennyi csodában. CsaládOrigoKözeledik a gyereknap - Játékötletek minden korosztálynak!http://www.life.hu/csalad/20160520-ajandekotletek-kicsiknek-es-nagyoknak-gyereknapra.htmlGyereknap közeledtével sok szülő töri azon a fejét, mivel lepje meg csemetéjét. Ahogy egy gyermek cseperedik, más és más típusú játékot fog érdekesnek és szórakoztatónak találni, éppen ezért érdemes hát a korának megfelelőt választani. Segítünk! Család--Amit Isten egybekötött - Nagy emberek hírhedt válásaihttp://www.life.hu/csalad/20160520-hires-valasok-a-tortenelemben.htmlEgy uralkodó, vagy akár egy híresség is ember, az ember pedig gyarló. Hiába az eskü és a fogadalom, a szív szavának, a vágynak, netán a hatalom utáni sóvárgásnak nehéz ellenállni. Jöjjenek a történelem és napjaink ismert embereinek botrányos válásai. CsaládAFPMegelevenedett mese - A főváros legkalandosabb tematikus játszótereihttp://www.life.hu/csalad/20160519-tematikus-jatszoter-korkep.htmlVégre itt a jó idő, irány a szabad! Fáraszd le a gyerkőcöt Budapest egyik jól felszerelt tematikus játszóterén! Mutatjuk a mi kedvenceinket.CsaládOrigoÖt kőgazdag kölyök, akiknek életét te is megirigyeledhttp://www.life.hu/csalad/20160511-bicskanyitogato-burzsuj-eletet-elnek-instagramon-a-milliomos-csemetek.htmlEgzotikus hajóutak, bulikák Hollywood legnagyobb sztárjaival, luxi ruhákban pózolás - ilyen és hasonló nem mindennapi pillanatokat megörökítő képekbe botolhat az ember, ha beleveti magát az Instagram legmélyebb bugyraiba. Pontosítunk: ami nekünk nem mindennapi, az ezeknek a kőgazdag amerikai suhancoknak az életük része - ezzel pedig előszeretettel kérkednek is rajongótáboruk előtt. Család--Hírességek hihetetlenül dögös családtagjaihttp://www.life.hu/csalad/20160513-hiressegek-dogos-csaladtagjai.htmlMeglehet, hogy nem olyan tehetségesek, vagy nem olyan eltökéltek, esetleg nem annyira szerencsések, mint világhírű családtagjaik - de legalább jól néznek ki. Ez is valami, nem? Jöjjenek azok a sztárcsemeték, akiket rendkívül dögös külsővel áldott meg a sors, és akik ebből valamilyen módon próbálnak is előnyt kovácsolni. CsaládAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.