Hányféle alapozó létezik? Melyik arcbőrhöz melyik típus a legjobb? Larion Oscar sminkmester most mindent elárul, amit az alapozókról tudni akartál.

Az alapozó egységesíti a bőr színét, ez a tökéletes megjelenés elengedhetetlen kelléke. Az alapozó színének kiválasztására a legoptimálisabb a természetes fény. Próbáld ki a homlokod közepén, és a biztonság kedvéért az áll vonalától le a nyakra. Az a jó alapozószín, amelyik megegyezik a jelenlegi bőrszíneddel, hisz ekkor marad észrevétlen. 

Forrás: Dreamstime
A púder tökéletesíti az alapozót. A kompakt púderek színezettek, ezért önmagukban is lehet használni őket, ha hibátlan a bőröd. Ebben az esetben a bőrszíneddel megegyező színű púdert válassz. Ha az alapozót szeretnéd fixálni, egy harmonizáló árnyalattal legyen világosabb a púdered színe. De választhatsz professzionális transzparens porpúdert is a tökéletesítéshez.

Az alapozók fajtái: Alapozóstiftek  Erős fedést biztosítanak, de picit zsíros hatásúak, ezért inkább kerüld, ha a bőröd zsírosodásra hajlamos. Ideális a gyors smink elkészítésére, akár ujjal, de szivaccsal is kiválóan működik.

Kompakt alapozók  Gyönyörűek és praktikusak, természetes hatást biztosítanak. Lehet őket szárazon, azaz önmagukban használni, akkor erősebben fednek. De ha nedves szivaccsal készíted el az alapozást, akkor ultrakönnyű hatást érhetsz el velük. 

Forrás: Dreamstime

Krémalapozók  Ők az igazi jolly jokerek! Nagyon jó fedést biztosítanak, és felviheted őket kézzel, szivaccsal, ecsettel is. Te magad alakíthatod ki a textúra vastagságát.

Púderalapozó  Ez egy igazi gyöngyszem. A kőpúderhez hasonló állagú és tulajdonságú, de annál jobban fed, és tartósabb. A benne lévő púder felszívja a faggyúfelesleget az arcról, ezért a zsíros, zsírosodásra hajlamos bőrűeknek ideális alapozója lehet. Nedves szivaccsal és szárazon is felviheted, csodaszép matt befejezéssel. 

Hab állagú alapozók  Ezek természetes hatást biztosítanak, szó szerint habkönnyű textúra, púderszemcsékkel gazdagítva.
A legjobb ujjal felvinni az arcra. Gyenge fedőképességű termék, egy idő után átfénylik, ezért érdemes a T-zónát lepúderezni. 

Folyékony alapozó  Könnyű használni, ezért is oly népszerű. Erősen fed, mégis természetes hatású. Mi magunk szabályozhatjuk a fedés erősségét, akár rétegelhetjük is. Lehet kézzel, szivaccsal, ecsettel is használni. Számtalan textúrában létezik, van belőle fényes, matt, hosszan tartó, tartós, E-vitaminban gazdag és ásványi anyagokkal dúsított összetétel is. 

Forrás: Dreamstime

A legfontosabb a bőség zavarában, hogy a bőrtípusodnak legmegfelelőbb alapozót válaszd. 

  • Normál bőrtípusnak ideális a krém, akár folyékony változatban, de olajosabb, krémesebb, illetve púderes alapozó is megfelelő lehet. 
  • VÍzhiányos, száraz bőrre az olajosabb, krémesebb textúrák a legjobbak. 
  • Olajos, szeborreás, zsíros bőrre az alapozó alá mattító, faggyúháztartást csökkentő krémet, primert ajánlatos használni, hogy az alapozó ne fényesedjen át. Ha a te bőröd is ilyen, a legideálisabb választás a púderes alapozó, amit a végén matt púderrel érdemes fixálni. 
  • Korpás, szeborreás bőrre az olajosabb, krémesebb alapozó a jó választás. Kombinált bőrre olajosabb, krémesebb, de akár jó lehet a púderes alapozó is, ha a T-zónára használsz mattító krémet. 
  • Érzékeny bőrre hipoallergén és bőrnyugtató összetételű alapozók az ideálisak. 
Pirosító vs. bronzosító – Mikor melyiket használjuk?
Nincs kőbe vésett szabály arra vonatkozólag, hogy a pirosítót, illetve a bronzosítót mikor használjuk, hiszen az egyéniségek és az igények eltérőek. De nézzük meg közelebbről ezeket a fantasztikus termékeket, amelyek segítségével formázhatjuk is az arcunkat, hogy még előnyösebben nézzünk ki. Olvasd el a Life.hu cikkét!