Minden évben elmondjuk, de nem lehet elégszer. Mindenki azt gondolja, hogy vele ilyesmi nem fordulhat elő, hiszen szereti a gyerekét, hiszen jó szülő. Mégis: minden nyáron újabb és újabb forró kocsiban hagyott gyerek híre járja be a médiát. 

 Az alábbi tragikus történetekben szereplő szülők is szerették a gyermekeiket, nem tartották magukat rossz anyának, vagy apának, mégis megtörtént velük a felfoghatatlan. A figyelmetlenség, a megszokás, vagy egész egyszerűen a nemtörődömség könnyen vezethet egy gyerek halálához. 

Hiába hagyod árnyékban az autót, mondván, hogy csak beugrasz egy fél órára a boltba, mégha odakint mindössze 26 fok is van, az autóban 20 perc alatt is könnyen alakulhat ki 43 fokos hőség. Ha pedig odakint valódi nyári kánikula tombol, a bezárt kocsi légterében kibírhatatlan magasságokba szökhet a hőmérő higanyszála. 

Forrás: Dreamstime
Az Egyesült Államokban hetente legalább egy gyerek hal meg amiatt, mert édesanyja vagy édesapja felelőtlenül, felhúzott ablakokkal a tűző napon az autóban hagyja. A Kar4Kids jótékonysági szervezet egy kísérlettel próbálta meg felhívni az emberek figyelmét a veszélyre: 100 dollárt ajánlottak annak a felnőttnek, aki 10 percig kibírja egy autó hátsó ülésén, felhúzott ablakokkal, a kánikulában. A magabiztos jelentkezők közül - nem meglepő módon - senki nem bírta ki, a legtöbbjük a hetedik percben megnyomta a biztonság kedvéért beépített pánikgombot.

A videót látva szinte elképzelhetetlen, milyen kínokat kellett az alábbi gyerekeknek átélniük.

Amikor megtörténik a tragédia

Bryce Balfour története

A Balfour családnak egyetlen gyermeke volt, a 9 hónapos Bryce. 2007. március 30-án Balfourék napja szokásosan indult, egy kivétellel: a családnak aznap egy autóval kellett megoldaniuk a reggeli rutint, 29-én este ugyanis másik autójukat kölcsön adták egy rokonuknak. Míg eddig a férjnek, Jarrednek kellett a kocsijával munka előtt a kis Bryce-t elvinni a bébiszitterhez és feleségének, Lynnek, a saját autójával munkába menni, most mindent egy autóval kellett elintézni. A család úgy beszélte meg, hogy Lyn fogja elvinni férjét a munkába, utána kisfiúkat beadja a bébiszitterhez, végül pedig ő is indulhat dolgozni. Miután mindannyian elkészültek, el is indultak. Valamiért azonban ezen a reggelen a férj a babaülést nem az anyós-, hanem a vezetőülés mögé tette be.

Beleültették Bryce-t, aki, mivel nagyon nehezen aludt az éjszaka, ahogy elindult az autó, el is bóbiskolt. Lyn elvitte férjét a munkahelyére és indult is tovább a bébiszitter felé. Ám útközben megszólalt a telefonja, egy munkatársa kereste és egy sürgősen megoldásra váró feledatban kérte a segítségét.

Lyn belefeledkezett a telefonálásba, átkapcsolt az agya rutinüzemmódba és annál a bizonyos saroknál, a bébiszitter házánál, nem fordult le.

Hajtott egyenesen a munkahelye felé.  

Bryce BalfourForrás: nbc29.com
Ne csak a gyerekre, a háziállatodra is figyelj!
A házi kevdenced is a családod része, nem igaz? Akkor az ő életét miért kockáztatnád? Ha a nyári forróságban nem tudod bevinni magaddal a boltba, vagy ahova éppen igyekszel, akkor inkább magaddal se vidd! A "csak egy perc", míg kiugrasz valamiért, akármilyen, előre nem látható ok miatt hosszabbra nyúlhat, és elképzelhető, hogy már csak a tragédiára érkezel vissza az autóhoz. A nagy melegtől a háziállatod agya és szervei is károsodnak, és addig határozottan szenved, míg a hőgutától el nem ájul.

Mikor megérkezett, ugrott is ki a kocsiból, siettett dolgozni, teljesen elfeledkezett a vezetőülés mögött alvó Bryce-ról. Lyn belemerült a munkába, azt sem vette észre, hogy dél körül Whitney, a bébiszitter próbálta telefonon elérni. Csak délután négykor nézte meg a nem fogadott hívását és vissza is hívta a lányt. Whitney afelől érdeklődött, hogy minden rendben van-e Bryce-szal. Lyn nem értette a kérdést, az járt a fejében, hogy a kisfiút szokás szerint a férjének kellett reggel elvinnie a bébiszitterhez. Ekkor Whitney térítette észhez, aki mondta neki, hogy ma ő lett volna a soros.

Lynt ebben a pillanatban leverte a víz, eszébe jutott, hogy reggel nem fordult le a sarkon, nem adta be kisfiát a bébiszitterhez, hanem otthagyta a kocsi hátsóülésn, a gyerekülésbe csatolva. 

Forrás: Dreamstime

Lerohant a parkolóba, de már késő volt. Hiába hívta a 911-et, a kiérkező mentősök nem tudtak segíteni a kicsi Bryce-on.

Jasmine Mendieta és Nathan Mendieta története

Az ötéves Jasmine és a kétéves Nathan imádták egymást, minden rosszaságban benne voltak. 2008. augusztus 20-án nagy meleg volt, ezért édesanyjuk Stacey, Nathannal együtt lefeküdt kicsit aludni a hűs szobában. Stacey mély álomba merült, de Nathan valószínűleg nem volt olyan fáradt és felkelt anyukája mellől. Az anyuka a mai napig nem érti, hogy pontosan mi és miért történhetett. Elmondása szerint korábban a gyerek soha nem hagyták el a házat egyedül és soha még csak eszükbe sem jutott maguktól beszállni a család autójába.

Ezen a tragikus napon azonban a két gyerek bemászott a ház előtt parkoló autóba, és a nyomozók később azt állapították meg, hogy valószínűleg elaludhattak. 

Jasmine Mendieta és Nathan MendietaForrás: kidsandcars.org

Néhány órával később az édesanya a gyerekek kereésére indult és rövidesen meg is találta Jasmine és Nathan élettelen, felforrt testét az autója hátsó ülésén.

Csodás megmenekülés

Gideon Laatsch története

Hogy felejtheti el valaki a saját gyerekét? - Sarah Laatsch, Gideon édesanyja, a felforrósodott járművekben hagyott gyerekek tragédiáit hallva mindig azt gondolta, hogy ilyen borzalmas dologra, csak egy rossz szülő képes. Aztán 2011. augusztus 16-án velük is megtörtént az elképzelhetetlen. 

Az a bizony reggel is úgy indult, ahogy a többi. Sarah összekészítette a 9 hónapos Gideont a bölcsihez és elbúcsúzott férjétől, Kalebtől. Kaleb beültette kisfiút a hátsóülésre, és indultak is. A férfi a mai napig nem tudja megmagyarázni, hogy mi történhetett, az agya robotpilóta-üzemmódba kapcsolhatott át és megállás nélkül egyenes a munkába hajtott, a hátsó ülésen alvó Gideonnal.

Nyolc óra múlva Sarah elindult a bölcsibe Gideonért, ám odaérve csak a dadák csodálkozó tekintete fogadta, mint mondták, Gideont aznap még csak nem is látták. Sarah először azt hitte csak viccelnek, aztán egyik pillanatról a másikba sokkos állapotba került. Azonnal hívta a férjét és elindult Kaleb munkahelyéhez. Mikor odaért, látta, hogy a mentők próbálják újraéleszteni kisfia ernyedt testét. 

Gideon LaatschForrás: kidsandcars.org

Gideon testhőmérséklete elérte a halálos 43 celsius fokot, ám csodával határos módon a kisfiút vissza tudták hozni az életbe.