Egy szénhidrátfüggő vallomása 30 nap megvonás után – Avagy így éltük túl a májusi kihívást!

Forrás: Dreamstime -
kihíváséve2016 kihívás szénhidrát teljes kiőrlésű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagy várakozással fogtam neki a májusi kihívásnak, azaz egy teljes hónapig semmi finomított szénhidrátot nem vehettem magamhoz. Viszlát, kedvenc sajtos pogi, au revoir kakaós csiga, da szvidanyija imádott pizzás tekercs! 

Be kell valljam, hogy szénhidrátfüggő vagyok. Ugyan előszeretettel választom a gabonafélék teljes kiőrlésű változatát, de erre sajnos nem mindig van mód. A nagy rohanásban előfordul, hogy nem jut idő vagy energia munka után egy nagybevásárlásra, hiszen várnak a barátnők vagy a jógaóra. Én a nyár derekán is úgy nézek ki, mint egy feldíszített karácsonyfa: laptop, fényképezőgép, jógamatrac (még szerencse, hogy van kosár a biciklimen).

Forrás: Dreamstime

Szóval egy tipikus pörgős szingli életét élem, annak minden előnyével és hátrányával. Ennek következtében előfordul, hogy nem magam készítem el otthon az egészséges reggelit az előző nap bevásárolt alapanyagokból. Maradnak a pékségek és a kisebb boltok polcain található kamu egészséges péksütemények és zsemlék. Ezeken a helyeken általában színezékkel barnítják a finomított pékárut, vagy keverik a teljes kiőrlésű lisztet a fehérrel.

A kihívás előtt viszont eldöntöttem, hogy ha ezt tényleg komolyan akarom venni, akkor nincsenek kiskapuk és álegészséges pékáruk: be kell szerezni az alapanyagokat, és ráállni a saját gyártásra.

Az első napon legalább fél órát töltöttem egy nagyobb szupermarketben, és felvásároltam a boltban kapható összes teljes kiőrlésű terméket (tészta, barna rizs, zabpehely, olyan kenyér, amiből fél kiló feleakkora, mint a "levegővel felfújt" társai, és olyan kemény, hogy akár embert is lehet ölni vele). Emellett persze rengeteg zöldséget és gyümölcsöt is pakoltam a kosárba. A pénztárossrácnak lerítt az arcáról, hogy mit gondol rólam: na, ez is egy egészségmániás hülye tyúk, akinek fogalma sincs, hogy milyen jó egy mekis dupla sajtburit fél liter kólával leöblíteni.

Forrás: Dreamstime

Done, dőltem hátra elégedetten, miután kipakoltam a vadászaton beszerzett élelmet. Szépen megteltek a konyhapolcok, a hűtő soha nem volt még ilyen zsúfolt a zöldségektől. Na, itt követtem el az első hibát! Ugyanis, amíg nem volt annyiféle étel otthon, nem is ettem olyan sokat.

Az első héten a bőség mámorától megrészegedve habzsoltam az egészséges finomságokat. Biztos a tudatalattim azt üzente, hogy minél többet eszem ezekből az ételekből, annál egészségesebb és karcsúbb leszek. Bár az emésztésem valóban remekül szuperált, mégis felcsúszott rám 1 kiló.

A második héten a kevesebb több elvét követtem, és mivel még mindig volt otthon elég szénhidrát, ezért főleg zöldségeket és gyümölcsöket vásároltam. Bújtam a netet, és jobbnál jobb recepteket találtam. Kipróbáltam a házi quesadillát és a saját készítésű teljes kiőrlésű pizzát is. Az eredmény pazarra sikerült, mondhatni szakácsmesternek képzeltem magam. A harmadik és negyedik hét már szinte gyerekjáték volt. Egyáltalán nem hiányzik a finomított szénhidrát, és egy csomó pozitív változást vettem észre magamon.

Forrás: Dreamstime

Az első héten felszaladt egy kiló után lement rólam három kiló, azaz egy hónap alatt két kilót fogytam. Felgyorsult az anyagcserém is, és ami a legfontosabb, nincsen kajakóma,

vagyis nem ugrik meg hirtelen a vércukorszintem étkezés után, hogy aztán jó mélyre süllyedjen. Ennek köszönhetően pedig kevésbé sóvárgok az édességek után. És hogy csaltam-e? Hát persze, hogy csaltam, de csak kétszer, és mert muszáj volt. Egyszer anyák napján, amikor étterembe mentünk a családommal, és egyszer a nagyi 89. születésnapján. Csokis kekszes tésztájú, epres-mascarponés túrótorta volt a desszert. Hát ki tudna ennek ellenállni?

Mi a végső konklúzió? Fő a mértékletesség és a kitartás. Én úgy döntöttem, hogy folytatom egész évben ezt a kihívást, ami egyre inkább élvezet, mintsem erőpróba.

3 étel, ami teljes kiőrlésű változatban finomabb

A májusi hónap kihívása szerint csak teljes kiőrlésű termékeket fogyasztunk. Ez nem is annyira nehéz feladat, mint az ember elsőre gondolná, hiszen már a pékségek és a boltok is rengeteg ilyen áruval várják a vásárlókat, ráadásul az otthoni sütés-főzésnél is könnyen lecserélheted a hagyományos lisztet. Nézzük, melyek azok az ételek, amelyek teljes kiőrlésű liszttel is isteni finomak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.