Testtudat és helyes technika nélkül nem megy! Az életmódváltás első buktatói

BikiniBody egészséges életmód Katus Attila
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újabb héten vagyunk túl, ami a Life.hu és Katus Attila közös BikiniBody programját illeti. Kíváncsi vagy, hogy halad a közös munka Teodórával, a BikiniBody győztesével? Olvasd el Attila heti beszámolóját!

Ezen a héten Teodórával való együttműködés nehézségeiről írnék pár sort. Előre leszögezem, Teodórával alapvetően elégedett vagyok, szépen haladunk előre, viszont ütköztünk olyan problémákba is, amikről érdemes pár szót ejteni, és azt sem szeretném, ha csak habos-babos és mézes-mázas cikkek jelennének meg a Bikinibody programról. Teodóra fiatal és egészséges, ami nagyon jó alapot adott a program elején céljainak eléréséhez. Ezen felül kellően motivált, jól irányítható és megbízható.

Attila és Teodóra Forrás: Katus Attila

Ami relatív hátrányként volt tapasztalható, az a megfelelő sportmúlt és testtudat jelentős hiánya, vagyis az átlagnál is nagyobb testkulturális hiányosságok, amik bizony a régmúltra, akár a gyermekkorra, az iskolai testnevelés hiányosságaira is visszavezethetőek.

Mindez egy óvatosabb edzéstervezést igényelt, hiszen Teodóra ebből a szempontból is kevésbé volt terhelhető. Ez nem szégyen, ez egy helyzet, egy állapot, amivel szembe kellett néznünk. Ez az átlagosnál nagyobb hiányosság egyrészt abban mutatkozott meg, hogy bizonyos összetettebb gyakorlatok (például a guggolás) helyes technikai kivitelezése gondot okozott Teodórának.
Míg a személyi edzés alkalmával a gyakorlatok technikai végrehajtását korrigálni lehet, addig egy csoportos foglalkozás, mint például egy aerobik óra alkalmával a hiba javítása tökéletesen nem megvalósítható. Másodsorban az edzés intenzitása sem lehetett hetekig magas fokú, hiszen az edzéstervezés alapja először az edzés mennyiségi mutatója, vagyis először a megfelelő edzésterjedelmet kell elérni, és utána lehet csak annak intenzitását fokozni.

Forrás: Dreamstime

Az alapok lefektetése tehát hosszabb ideig tartott. Fogalmazhatnék úgy is, hogy Teodóránál jó pár hétbe telt amíg eljutottunk képességeinek és technikájának arra a szintjére, amivel más, a sportolás megkezdésekor már alapvetően rendelkezik. Ez nem is egyedi eset, így mindenképpen érdemes szót ejteni róla.

Teodóra lendületbe hozása tehát több időbe telt, de szerencsére mára eljutottunk abba a fázisba, hogy a mozdulatok helyes technikai végrehajtását Teodóra lényegében elsajátította, sőt fizikálisan is sokkal terhelhetőbb lett. Az következő hetekben arra kell figyelni, hogy a súlyokat, pulzusszámot, intenzitást folyamatosan növeljük, és a gyakorlatokat is nehezítsük. Most kell majd magasabb sebességre és fordulatszámra kapcsolnunk. Sokan ugyanis hajlamosak vagyunk megmaradni bizonyos berögződött, megszokott szokásainknál. Ugyanazokat a súlyokat használjuk, nem nehezítjük a gyakorlatokat, nem csökkentjük a pihenő időket, nem futunk gyorsabban, stb. De a mostani Teodóra már nem az egy hónappal ezelőtti Teodóra. Rengeteget sportolt és tett az egészsége érdekében. Az energia nem vész el, csak átalakul. Teodóra most már sokkal többre képes és hívatott. Szerintem már érzi is ezt. Hajrá Teodóra!

Forrás: Dreamstime

Tornázz mindennap Katus Attilával a LifeNetwork tévében. Várunk egy közös edzésre reggel 7-kor, délután 3-kor és este 7-kor. Nincs kifogás! Bikini body Katus Attilával!
Utazz, nyaralj, jógázz – Jógatippek felüdüléshez! http://www.life.hu/ez-zsir/20160605-joga-az-utazassal-jaro-kellemetlensegek-elkerulesere.htmlA jóga egy spirituális út, eredetileg a megszabadulásról szól, egy a megvilágosodáshoz vezető utat mutat meg. Hogy mindenféle problémára jógagyakorlatokat alkalmazunk, elfeledve eredeti célját, alapvetően új keletű, nyugati hozzáállás, de a test egészségét visszaállító jógatechnikákat a guruk és mesterek évezredek óta kutatják, hiszen betegségeik zavarták őket a megszabaduláshoz vezető úton, felkavarták az elme nyugalmát, és akadályozták a meditációt. Ez Zsír!OrigoTények és tévhitek: kinek és miért jó a reggeli tornahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160606-kinek-es-miert-jo-a-reggeli-torna.htmlKatus Attila, a BikiniBody program személyi edzője ezúttal arról ír, kiknek ajánlott, és miért is annyira hatásos a reggel beiktatott edzés. Fogadd meg Attila tippjeit! Ez Zsír!--Egy szénhidrátfüggő vallomása 30 nap megvonás után – Avagy így éltük túl a májusi kihívást!http://www.life.hu/ez-zsir/20160601-beszamolo-a-majusi-teljes-kiorlesu-kihivasrol.htmlNagy várakozással fogtam neki a májusi kihívásnak, azaz egy teljes hónapig semmi finomított szénhidrátot nem vehettem magamhoz. Viszlát, kedvenc sajtos pogi, au revoir kakaós csiga, da szvidanyija imádott pizzás tekercs! Ez Zsír!OrigoKezdő sportoló vagy? Ezeket az alapelveket kötelező betartani!http://www.life.hu/ez-zsir/20160603-legfobb-alapelvek-kezdoknek-a-mozgasprogram-felepitesehez.htmlMelyek azok a legfontosabb alapelvek, amelyeknek betartása elengedhetetlen a sportoláshoz? Mikor, mennyit és milyen módszerrel kell edzeni, hogy egészségesek legyünk, és elérjük a kívánt testalkatot? Katus Attila ezen a héten kezdő sportolóknak ad tanácsokat, amelyeket azonban bármilyen amatőr sportoló megfogadhat. Ez Zsír!--Így kell elképesztő sikerrel venni az életmódváltást – A BikiniBody dietetikusának tippjeihttp://www.life.hu/ez-zsir/20160602-a-bikinibody-dietetikusanak-abonyi-orsi-hatodik-beszamoloja.htmlAbonyi Orsi táplálkozási szakember, a Katusfood dietetikusa a BikiniBody program két és fél hónapja alatt minden héten hasznos tanácsokkal jelentkezik, hogy ezzel is közelebb kerülhessetek a célhoz, a megérdemelt bikiniformához. Ez Zsír!--Ha megbomlott a belső egyensúlyod: avagy így lendülj át a holtpontonhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160530-igy-lendulj-at-a-holtponton.htmlMit kell tenned, amikor iszonyatosan elfáradtál, és úgy érzed, nem tudod folytatni a sportolást? Katus Attila ezen a héten a fáradtság és a holtpont kérdéseire ad választ. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.