Újabb héten vagyunk túl, ami a Life.hu és Katus Attila közös BikiniBody programját illeti. Kíváncsi vagy, hogy halad a közös munka Teodórával, a BikiniBody győztesével? Olvasd el Attila heti beszámolóját!

Ezen a héten Teodórával való együttműködés nehézségeiről írnék pár sort. Előre leszögezem, Teodórával alapvetően elégedett vagyok, szépen haladunk előre, viszont ütköztünk olyan problémákba is, amikről érdemes pár szót ejteni, és azt sem szeretném, ha csak habos-babos és mézes-mázas cikkek jelennének meg a Bikinibody programról. Teodóra fiatal és egészséges, ami nagyon jó alapot adott a program elején céljainak eléréséhez. Ezen felül kellően motivált, jól irányítható és megbízható.

Attila és TeodóraForrás: Katus Attila

Ami relatív hátrányként volt tapasztalható, az a megfelelő sportmúlt és testtudat jelentős hiánya, vagyis az átlagnál is nagyobb testkulturális hiányosságok, amik bizony a régmúltra, akár a gyermekkorra, az iskolai testnevelés hiányosságaira is visszavezethetőek.

Mindez egy óvatosabb edzéstervezést igényelt, hiszen Teodóra ebből a szempontból is kevésbé volt terhelhető. Ez nem szégyen, ez egy helyzet, egy állapot, amivel szembe kellett néznünk. Ez az átlagosnál nagyobb hiányosság egyrészt abban mutatkozott meg, hogy bizonyos összetettebb gyakorlatok (például a guggolás) helyes technikai kivitelezése gondot okozott Teodórának.
Míg a személyi edzés alkalmával a gyakorlatok technikai végrehajtását korrigálni lehet, addig egy csoportos foglalkozás, mint például egy aerobik óra alkalmával a hiba javítása tökéletesen nem megvalósítható. Másodsorban az edzés intenzitása sem lehetett hetekig magas fokú, hiszen az edzéstervezés alapja először az edzés mennyiségi mutatója, vagyis először a megfelelő edzésterjedelmet kell elérni, és utána lehet csak annak intenzitását fokozni.

Forrás: Dreamstime

Az alapok lefektetése tehát hosszabb ideig tartott. Fogalmazhatnék úgy is, hogy Teodóránál jó pár hétbe telt amíg eljutottunk képességeinek és technikájának arra a szintjére, amivel más, a sportolás megkezdésekor már alapvetően rendelkezik. Ez nem is egyedi eset, így mindenképpen érdemes szót ejteni róla. Teodóra lendületbe hozása tehát több időbe telt, de szerencsére mára eljutottunk abba a fázisba, hogy a mozdulatok helyes technikai végrehajtását Teodóra lényegében elsajátította, sőt fizikálisan is sokkal terhelhetőbb lett. Az következő hetekben arra kell figyelni, hogy a súlyokat, pulzusszámot, intenzitást folyamatosan növeljük, és a gyakorlatokat is nehezítsük. Most kell majd magasabb sebességre és fordulatszámra kapcsolnunk. Sokan ugyanis hajlamosak vagyunk megmaradni bizonyos berögződött, megszokott szokásainknál. Ugyanazokat a súlyokat használjuk, nem nehezítjük a gyakorlatokat, nem csökkentjük a pihenő időket, nem futunk gyorsabban, stb. De a mostani Teodóra már nem az egy hónappal ezelőtti Teodóra. Rengeteget sportolt és tett az egészsége érdekében. Az energia nem vész el, csak átalakul. Teodóra most már sokkal többre képes és hívatott. Szerintem már érzi is ezt. Hajrá Teodóra!

Forrás: Dreamstime
Tornázz mindennap Katus Attilával a LifeNetwork tévében. Várunk egy közös edzésre reggel 7-kor, délután 3-kor és este 7-kor. Nincs kifogás! Bikini body Katus Attilával!