Eljött a nyaralások, városnézések, barangolások időszaka - ezzel együtt pedig a zsebtolvajok ideje is. Hogy a családi nyaralást ne keserítse meg az eurókkal tömött pénztárcád eltűnése, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadnod.

Az közismert tény, hogy a zsebtolvajok általában a forgalmas helyeket részesítik előnyben, mert a nagy tömegben kevésbé tűnik fel, ha éppen megszabadítanak valaki a pénztárcájától. A bevásárlóközpontokban, közkedvelt turistalátványosságoknál vagy tömegközlekedési eszközökön jó tehát vigyázni, alább összegyűjtöttünk 5 olyan helyzetet, amelyet a sunyi zsebtolvajok előszeretettel kihasználnak. 

Forrás: Dreamstime

Véletlen összeütközés

A filmekből is jól ismert szituáció: a tolvaj egészen véletlenül nekimegy kiszemeltjének, és rutinosan, néhány pillanat alatt megszabadítja értékeitől. Bevethetik ezt a trükköt fel- és leszállásnál, de az is előfordulhat, hogy az áldozatot körbeveszik, és több elkövető köré beszorítják.

Segítő kezek

Gyakori, hogy ha kiszemeltet leöntik vagy leszórják valamivel, aztán pedig nagyon udvariasan segédkeznek a ruha megtisztításában. Ilyenkor rossz esetben a folt mellett az értékek is könnyen eltűnhetnek. 

Forrás: Dreamstime
Előzd meg a bajt!

A legfontosabb, hogy a pénztárcádat, okmányaidat, bankkártyádat minél közelebb viseld a testedhez. Ha mégis táskát használnál, a hátizsákba sose tegyél pénzt vagy más fontos iratot, nagy tömegben pedig a legokosabb, ha a mellkasodra veszed a táskát.

Kolduló gyerekek

Egyik bevett szokás, hogy egy kolduló gyerekbanda veszi körül a kiszemeltet, és egyikük cselesen lenyúlja az értékeket, míg a többiek elvonják a figyelmet az erőszakos pénzkunyerálással. 

Ártatlan pénzváltás

Van, hogy a tolvaj igen udvariasan valamilyen ürügyre hivatkozva aprót kér a kiszemeltjétől egy nagyobb pénzjegyért cserébe, ám amikor a jóhiszemű áldozat előveszi a tárcáját, a tolvaj kikapja a kezéből, és se híre-se hamva. 

Forrás: Dreamstime

Eltévedt vásárló

Bevált trükk, hogy a tolvaj egy szupermarketben segítséget kér áldozatától, például megkéri, hogy magyarázza el, merre találja a tejespultot, és amíg a másik útbaigazítást nyújt, a zsebtolvaj könnyedén le is csaphat a figyelmen kívül hagyott táskára - főleg, ha az a bevásárlókocsiban van.

Támogatott tartalom