A 23 éves Bata Szilvia fiatal kora ellenére rengeteg eredményt tud már felmutatni. Nem is csoda, hiszen alázat, felkészültség és akaraterő jellemzi Szilvi hozzáállását, ráadásul rengetegen támogatják, többek között a párja is, hogy a legjobbat hozhassa ki magából.

Gyermekkorodban sportoltál valamit?Mindig "mozgásban" voltam, sokféle sportot kipróbáltam gyermekkoromban, de a tánc állt hozzám a legközelebb. Sokáig táncoltam egy színházi társulatban is.

Bata SzilviaForrás: Bata Szilvia

Volt valaha súlyproblémád?Szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis elég sportos alkatú a családom, nemigen küzdöttünk súlyproblémával.
Mikor kezdtél el komolyabban foglalkozni a sporttal? És miért épp a fitnesszel?18 évesen, érettségi után jelentkeztem egy edzői képzésre, ott kerültem a testépítő osztály "szárnyai" alá, akik biztattak a versenyzésre. Eleinte csak ismerkedtem ezzel a világgal, komolyabban kb. két éve készülök.

A szerelem és a világbajnoki cím
"2015 elején megismerkedtem jelenlegi párommal, Méry Zolival. Zoli alaposan benne van a testépítés világában. Teljes köztünk az egyetértés, minden téren támogatjuk egymást céljaink elérésében. Zoli azt tanácsolta, keressük fel a Lantos Johnnyt, hiszen ő is tőle tanult mindent, és világbajnok leszek ez évben. Hallgattam a jó szóra, ezért hamarosan a Johnny Fitnessben találtam magam. Johnny egy magas hangot ki nem adva kínzott az edzéseken, Koós Kata pedig szinten felüli tudással tanította a pózolást és a színpadi mozgást. Pár hónap múlva, 2015 őszén arra lettem figyelmes, hogy ott állok a dobogó legfelső fokán egy világbajnoki arannyal a nyakamban."

Milyen hatással van a párkapcsolatodra az, hogy a párod is szakmabeli? Abszolút pozitív hatással van rá. Egy versenyfelkészülés nagyon próbára teszi és megviseli az emberi kapcsolatokat, főleg a párkapcsolatot. Mivel Zoli is ebben a világban mozog, pontosan tudja, hogyan kezelje a dolgokat. Ő is átélte, megtapasztalta, mivel jár a versenyzés, ezért maximálisan tud segíteni mindenben. Támogat és motivál, hogy elérjük, amit kitűzünk magunk elé. 

Szilvia a párjával, a szintén testépítő ZoltánnalForrás: Bata Szilvia
A nehézségek is hozzátartoznak
"Aki nem csinált még végig egy versenyfelkészülést, annak fogalma sincs, mit kell kiállni az embernek, és magának a párkapcsolatnak is. Néha az ember ideges, aztán egyre többször, van, hogy teljesen magunkba fordulunk. Ezeken a holtpontokon csakis a barátok, a család, vagy éppen a másik feled tud túllendíteni. Mi az idei Európa-bajnokság előtti napon olyan szintre jutottunk, hogy egy szót sem beszéltünk egymással. Este Zoli kézen ragadott, beültetett a kocsiba, és felvitt a budai Várba. Jó egy órán át magyarázta, hogy ez most nekünk mennyire fontos, mennyit számít a jövőben a karrierünknek, hogy helyezéstől függetlenül (mindegy, mi lesz a vége) maximális alázattal, felkészültséggel és akarattal, büszkén, bajnokként kell holnap kiállnom a színpadra. Felfogtam a szavait, és most a 2016-os év WBPF magyar és Európa-bajnokaként írom e sorokat."
WBPF magyar és Európa-bajnokForrás: Bata Szilvia

Milyen versenyeken indultál? Leginkább a WBPF szövetség által szervezett versenyeken: Fitparádé, Magyar és Európa-bajnokság, Ausztria-kupa. De más szövetség versenyein is részt vettünk, például tavaly az IBFF-világbajnokságon Olaszországban.

Eredmények
Szilvi a 2014-es versenyszezont 3 aranyéremmel zárta. A következő évben, Olaszországban világbajnoki első helyezést ért el, majd a 2016-os tavaszi versenyszezonban a WBPF magyar és Európa bajnoka lett.

Most hogy néz ki egy heted: mennyit és miket edzel, hogyan tartod magad formában? Versenyek után is igyekszem nem elhanyagolni az edzést. Elsősorban a fenékgyakorlatok vannak többségben, és persze a kardio, ami ilyenkor elengedhetetlen. Próbálok hetente legalább 4-5 alkalommal edzeni.
Van-e olyan kedvenc gyakorlatod, amit szerinted érdemes lenne a nőknek többet végezniük? Nőknél szerintem a legfontosabb a formás fenék. Nagyon jó gyakorlatok erre a guggolás, a kitörés és a merev lábú felhúzás. Persze ezeket is mindig fel lehet dobni extrákkal.
Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Mindenképpen a sportban tervezek tevékenykedni továbbra is. Jelenleg versenybikinik forgalmazásával foglalkozunk, valamint célom a 2017-es WBPF világbajnokságon indulni.

"Csak elkezdeni nehéz, de tudom, ha végigcsinálom, jobban érzem majd magam."Forrás: Bata Szilvia

Mennyire figyelsz oda az étkezésedre? Miket eszel egy nap? Miután túl vagyok minden versenyen, pár hétig lazítunk, és élvezem, hogy végre bármit megehetek. Utána igyekszem viszonylag odafigyelni, 85%-ban tartani a diétát. Főleg a cukrot mellőzöm, és kevesebb szénhidrátot eszem ilyenkor.
Mi a gyenge pontod? Van valami, amit nem szeretsz magadon? Természetesen, mint ahogy a legtöbben, én sem vagyok megelégedve magammal. Mindig van min javítani, törekszem a fejlődésre, hogy évről évre jobb formával álljak színpadra, persze a nőiesség keretein belül.
Veled is előfordul, hogy nincs kedved edzeni? Ilyenkor hogyan motiválod magad? Persze, vannak napok, amikor kimerült vagyok, nincs kedvem semmihez. Ilyenkor legtöbbször beteszek egy pörgős zenét a terembe, esetleg iszom egy zsírégetőt (hogy véletlenül se gondoljam meg magam, és nyomom, ahogy bírom. Csak elkezdeni nehéz, de tudom, ha végigcsinálom, jobban érzem majd magam.