Ebben az elképesztően felgyorsult, stresszes világban egyre nagyobb igényünk van arra, hogy lelassuljunk, kicsit magunkba nézzünk, és harmóniát teremtsünk. A legjobb, amikor ezt a vágyunkat egy testet-lelket felfrissítő mozgásformával köthetjük össze. 

Pilates 

A mélyizmok megerősítésére kifejlesztett pilatesmódszer úgy erősít, hogy közben az ellazulásra és a nyújtásra is koncentrál. A belső kontroll és koncentráció lágy és áramló mozdulatokat tesz lehetősvé. A jóga, a balett és a római edzésmódszerek ötvözésével kialakított sport egy speciális légzéstechnikát is alkalmaz, aminek köszönhetően teljesen kikapcsol. 

PilatesForrás: Dreamstime

Body art 

A fizikai és a mentális egyensúly, a belső és a külső harmónia elérését tűzte ki célul a Body Art nevű mozgásforma, az erősítőgyakorlatok, a meditálás, a légzéstechnika. A pilateshez hasonlóan a be és kilégzés ritmusára végezzük a gyakorlatokat, ami a koncentrálásban is segít, de ellazulni, kikapcsolni is megtanít. 

Body artForrás: Dreamstime
Erre figyelj!
A pilates és a body art természetesen otthon is végezhető, ha már tisztában vagy a gyakorlatok helyes elvégzésével. Ha ez nincs így, mindenképpen profi segítségével végezd ezeket a mozgásformákat. A gyakorlatok ugyanis akkor érnek célt, ha megfelelően csinálod őket, az oktató pedig folyamatosan ki tud javítani, ha szükség van rá.

Úszás 

Ha órákra nincs kedved járni, akkor válaszd az úszást. Az úszás egyébként a legjobb kalóriaégető sport, de mi most nem ezért ajánljuk. Egy korábbi kutatás szerint, mivel 9 hónapig a magzatvízben fejlődünk, a víz a nyugalmat és az újjászületést jelenti számunkra. Így a vízben úszással egyfajta meditatív állapotot is elérhetünk, ami a megnyugvásról, befelé fordulásról, harmóniáról szól. 

ÚszásForrás: Dreamstime
Tipp
Mivel mindenki külön egyéniség, ezért az is változó lehet, hogy melyik mozgásformától tud igazán kikapcsolni, befelé nézni. Van olyan, akinek a természetben futás jelenti ezt, vagy olyan, akinek a pilates, másoknak pedig a biciklizés. Így mindennél fontosabb, hogy találd meg a hozzád illő sportot!