3+1 applikáció, hogy egészségesen étkezz

Forrás: Dreamstime -
applikáció egészség egészséges életmód étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor még abban is nehéz eligazodni, hogy melyik étel egészséges, és melyik nem, miben mennyi az adalékanyag, és mennyi kalóriát tartalmaz. De a legújabb applikációk már ebben is segítenek!

E-szám-kereső

A Tudatos Vásárlók Egyesülete fejlesztette ki azt az applikációt, amely az élelmiszeradalékok, más néven E-számok közötti tájékozódást segíti. Az applikáción belül az online E-szám-adatbázisban szereplő élelmiszer-adalékanyagok adatlapjainak rövid kivonatai szerepelnek.

Forrás: Dreamstime

Az adalékanyagok leírása kereshető szám és név szerint, illetve a felhasználási funkciójuk szerint. Szűrhetők további öt szempont szerint:

  • az előállítása során genetikailag módosított alapanyag előfordulhat
  • allergiás vagy allergiaszerű tüneteket okozhat
  • egyéb egészséggel kapcsolatos hatás vagy annak gyanúja merülhet föl
  • bioélelmiszerekben engedélyezett
  • csecsemők és kisdedek számára készült élelmiszerekben engedélyezett

Hasznos kis funkció, hogy a lekérhető adatlapok mellé saját megjegyzés is fűzhető.

Kalóriaszámláló

A Yazio kalóriaszámláló alkalmazását használva napi rendszerességgel vezetheted az ételnaplódat, figyelemmel kísérheted az aktivitásodat, és sikeresen fogyhatsz.

Forrás: Dreamstime

Melyek ennek az alkalmazásnak a legnagyobb előnyei?

  • Személyes terv fogyáshoz, izomtömeg növeléséhez
  • Kalóriatáblázat a táplálék adataival minden étel esetében
  • Táplálkozásfigyelő és ételnapló reggelihez, ebédhez stb.
  • A kalóriák, a szénhidrát, a fehérje és a zsírok mennyiségének nyomon követése
  • Hozz létre ételeket, adj hozzá kedvenceket, vagy vigyél be új ételeket
  • Másold át gyorsan és könnyen a naplódban a bejegyzéseket más napokra
  • Beépített vonalkódolvasó a gyors ételkereséshez
  • Sportok, testmozgások és mindennapos tevékenységek nyomon követése
  • Kalóriakalkulátor ahhoz, hogy számolni és követni tudd, hány kalóriát égettél el
  • A súlykövetővel dokumentálhatod a testsúlyodat
  • Az étrended és az elért eredményeid kiértékelése érthető diagramok segítségével

Vízivás

A vízivást segítő applikációk segítenek meghatározni a napi folyadékszükségletedet, követik a napi vízfogyasztásodat, és barátságosan emlékeztetnek, hogy mikor kell innod. A Hydro Coach, a Water Drink Reminder és az Aqualert nevű alkalmazásokat is jó szívvel ajánljuk. Sok különbség egyébként nincsen közöttük, valójában ugyanarra a sémára épülnek fel.

Forrás: Dreamstime

Az alkalmazások olyan tényezők figyelembevételével számolják ki az egyéni folyadékszükségletet, mint az életkor, a testsúly, a nem és az életstílus. A vízfogyasztás-kalkulátor mellett különböző grafikák segítik a megfelelő folyadékbevitelt: tanulmányozhatod a statisztikákat, amelyekkel vissza tudod nézni, hogyan fejlődsz. A widgetek pedig a napi folyadékbeviteled alakulásáról tájékoztatnak. Mindegyik alkalmazáson beállíthatod, hogy hánytól hányig figyeljen rád, így erre az intervallumra osztja el a számodra ideális vízmennyiséget.

Egy új fejlesztés nassolás ellen

Elképzelhető, hogy egy számítógépes játék vagy egy telefonos alkalmazás segít abban, hogy ellenálljunk a kísértésnek, amennyiben édességről van szó? A Drexel Egyetem munkatársai erre a kérdésre keresve a választ kifejlesztettek egy okostelefonos alkalmazást, amely segít abban, hogy az egészségtelen étkezési szokásokat kordában tartva képes legyen az ember fogyni.

Forrás: Dreamstime

A játék az agy szokásokért felelős központját célozza meg, amelynek segítségével jó esetben úgy döntünk, hogy inkább nem hódolunk az egészségtelen kedvtelésnek akkor sem, ha adott esetben az orrunk előtt van a csábító finomság.

A szakemberek tulajdonképpen egy olyan mobilalkalmazást fejlesztettek ki, amely intelligens módon feltérképezi az étkezési szokásokat. Amikor aztán az alany megpróbál eltérni a megszokott étkezési gyakorlattól, az applikáció személyre szabott stratégiákat ajánl, hogy az „elhajlás" ne következzen be. A kutatók most önkéntesek jelentkezését várják, akik hajlandóak tesztelni az alkalmazást.

A kutatást vezető Evan Forman professzor szerint egy sor tényező hozzájárul ahhoz, hogy a nagyvárosokban élő emberek elhíznak, de az önkontroll hiánya vezető szerepet játszik a problémában. Kihívást jelent ugyanis, hogy az édességek ugyanazt a pozitív érzést keltik fogyasztásukkor, mint amit a függőséget okozó drogok is.

A DietDash munkacímen futó applikáció segít abban, hogy emlékeztessük magunkat, mi mindent fogyasztottunk aznap, és mit ehetnénk inkább a csokis fánk helyett, amivel a kollégánk megkínált minket, így a fogyás lényegesen könnyebbé válik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.