Édes, dús, zamatos, kesernyés: sokféle gyümölcs létezik, és nekem egyik sem a kedvencem, így kezdtem bele a Life.hu július havi kihívásába, azaz a gyümölcsevésbe. Szerencsére azonban ennek az egy hónapos programnak is olyan lett a vége, akár egy amerikai filmé, azaz happy end.

Egyél gyümölcsöt mindennap! A Life.hu kihívássorozat legegyszerűbb feladatának tűnik, a lébecolók számára a legideálisabb választás. Azonban nem egy olyan lány számára, akit általában büntetni lehetne a gyümölcsevéssel, és eltekintve néhány olyan elmeháborodott pillanattól, amikor az egészséges életmód hajszolása közben a szájába nem vett véletlenül egy gyümölcsöt, egész évben nem eszik. 

Forrás: Dreamstime

Természetesen vannak kivételes termések, amiket alkalomadtán képes vagyok lenyelni, akár még élvezettel is, de őszintén: engem egy gyümölcs sem hoz lázba, annak ellenére, hogy tudom, egészséges. Sem levesként, sem sütiben, önmagában aztán végképp nem. Így fogtam bele a mindennapos gyümölcsevésbe egy hónapig. Hazudnék, ha azt mondanám: nem volt olyan nap, amikor ne ettem volna, de azért lelkiismeretesen igyekeztem teljesíteni azt, amire vállalkoztam.

Nem rendeztem le a napi adagot egy szőlőszemmel, és a "nyomokban gyümölcsöt tartalmazhat" feliratú termékeknél sem sóhajtottam fel megkönnyebbülten. Az viszont az első hét után világossá vált számomra, hogy találnom kell olyan megoldást, amit élvezni tudok, különben hamar elfogy az akaraterőm.

Forrás: Dreamstime

 

Kerestem, kutattam, sok mindent kipróbáltam, aztán egyszer csak eljött a heurékapillanat: turmix! Mivel édesszájú vagyok, de igyekszem kerülni az édességeket, időről időre komoly elvonási tüneteket tapasztalok.

Nyáron, a melegben leginkább a hűsítő finomságokért ácsingózom, így jött az ötlet: jégkásaszerű gyümölcsös turmix. Egyrészt fagylalt helyett remek választás, másrészt hűsít, telít, és az édességek iránti vágyamat is elűzi. Egy tele pohár tiszta egészség, amit akármivel felturbózhatok.

Csak 5 perc! Így készül az egészséges gyümölcsjégkrém!
Itt az idei nyár első hőségriasztása. Ahelyett, hogy bebújnál a hűtőszekrénybe, próbáld ki az egészséges jeges finomságokat, amiket te is pillanatok alatt elkészíthetsz otthon. Olvasd el a Life.hu cikkét!
Forrás: Dreamstime

Amint ezt felfedeztem, már minden jóval könnyebben ment, nem volt kérdés, hogy eszem-e gyümölcsöt, nem is szenvedtem ennek a feladatnak a rám nehezedő terhétől. Élvezettel fogyasztottam el mindennap a vitaminadagomat, és megtörtént az, amit soha nem gondoltam volna: vágyom a napi turmixomra. Így hiába telt le az egy hónap, hiába ért véget a kötelező gyümölcsevés, én bizony folytatni fogom!

Forrás: Dreamstime
Kolléganőimnek könnyebben ment
Edina:
"Mindig is sok gyümölcsöt ettem, így nekem nem jelentett különösebben nagy kihívást, hogy júliusban naponta fogyasszak belőlük. Sőt, mivel februárban életmódot váltottam és jóval kevesebb szénhidrátot eszem, inkább az okozott gondot, hogy csak délig és keveset gyümölcsözzek: ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a meggy, a barack, a málna, a dinnye nem fogyókúrás étel."

Fanni:
"Szuper volt ez a kihívás, mert bár imádom a gyümölcsöket, a lustaságom gyakran felülkerekedik, és a sarki zöldségesig/gyümölcsösig sem jutok el. Ebben a hónapban viszont ügyelnem kellett arra, hogy mindennap legyen otthon gyümölcs. Nagyon édesszájú vagyok, a gyümölcsökkel viszont sikerült elkerülnöm, hogy csokit vagy péksütit nassoljak délelőtt, ebéd utánra pedig tökéletes desszertnek."