Holnap végre elstartol az oly régóta várt XXXI. nyári olimpiai játékok, a következő 16 napban az egész világ Rio de Janeiróra fog figyelni. A Life.hu szerkesztősége természetesen egy emberként fog szurkolni a magyar csapatért, de a sportolók teljesítményén kívül egyvalamire még nagyon kíváncsiak leszünk: milyen sors vár majd vajon az olimpiai falura a nyári játékok befejeztével?

Az olimpiának otthont adó országoknak mindig nagy kihívást jelentett, hogy a milliárdokból felépített stadionokat és egyéb helyszíneket a torna után is hasznosítani tudják. Jó néhány olimpia esetében a felelőtlen építkezések egyrészt igen pénzpazarló beruházások voltak, másrészt pedig évtizedek múltán a hátramaradt omladozó, gazzal benőtt, elhagyott épületek a városképet is jelentősen rombolták – és sokszor rombolják a mai napig. 

A Rio de Janeiró-i olimpiai falut július 24-én adták átForrás: AFP

Egy korábbi sorozatunkban ezekből az elhagyott olimpiai helyszínekből válogattunk: megmutattuk például, hol rendezték egykor Kelet-Európa első téli olimpiáját, de az athéni olimpia romjairól is mutattunk képeket.

A számos negatív példa mellett azért vannak üdítő kivételek is, ahol kreatívan meg tudták oldani az olimpiai épületek újrahasznosítását, ilyen volt például London a 2012-ben megrendezett játékok után, de az 1972-es müncheni olimpia épületeinek nagy részét is szépen karbantartották.

Ilyen előzményekkel a hátunk mögött – no meg a riói körülményekről szóló, lesújtó híreket olvasva – talán érthető, hogy sokan kritikusan állnak az első Dél-Amerikában megrendezett olimpiához.

Na de hagyjuk is a latolgatásokat, lássuk inkább magát a riói olimpiai falut.

A Rio de Janeiró-i olimpiai falut 12 nappal az augusztus 5-i megnyitó előtt, július 24-én adták át hivatalosan. Az Olimpiai Park közelében, Barra da Tijucában fekvő falu 200 ezer négyzetméteren terül el, 31 épület, 3604 lakás, 10 160 szoba, 18 ezer ágy található benne, és 17 950 személyt tudnak majd itt elszállásolni. 

A komplexumban a rengeteg zöld terület mellett tenisz- és futballpályák, medencék, szökőkutak is vannak, az étkezőhely pedig akkora, hogy három labdarúgópálya is elférne benne.

A beruházás 232 milliárd forintnyi összegbe került.

Nézd meg galériánkat a riói olimpiai faluról!

/1608/Olimp201683165946

Visszatérve cikkünk elejére, Rióban már most próbálják előkészíteni az épületek olimpia utáni hasznosítását: Carlos Carvalho milliárdos ingatlanfejlesztő vállalkozott arra, hogy a nyári játékok után értékesítse az apartmanokat. Azt most még nem tudni, hogy eddig mennyi talált gazdára, de a brazil sajtó értesülései szerint a 3604 lakásnak még csak 6-10 százalékát adták el.