Miért érdemes házi ketchupot csinálni? Nagyon egyszerű rá a válasz: sokkal, de sokkal egészségesebb, mint a bolti változat, és elképesztően finom is! Lássuk, hogyan készül!

A ketchup az alattomosan hizlaló ételek közé tartozik. Bárki úgy gondolhatná, hogy egy kis ketchup nem árthat, hiszen a paradicsom egészséges, még főzött formájában is. És ez így is van, hiszen a paradicsomszószban rengeteg a vérképzésben nélkülözhetetlen likopin, gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt, de a ketchupban rengeteg cukor is van. Teljesen mindegy, hogy fűszeres, csípős vagy csemege, a bolti ketchup 100 grammjában 9 kockacukornyi cukor van! 

De nemcsak ezért, az íze miatt is megéri kipróbálni az otthon készített változatot. 

Ízletes házi ketchup

Forrás: Dreamstime

Hozzávalók: 

  • 1 kg paradicsom
  • 0,5 kg piros paprikahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 babérlevél
  • 1 teáskanál bors
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • fél teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál méz
  • ízlés szerint kerülhet bele kakukkfű, oregánó vagy bazsalikom

A paradicsomot, paprikát, hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, és a fűszerekkel együtt nagyjából másfél óráig főzzük. Ezután vegyük le tűzről, szedjük ki belőle a babérlevelet, és botmixerrel turmixoljuk össze. Ha túl sűrűnek találjuk, vízzel lehet hígítani. A turmixolás után még egyet forraljunk rajta, majd kimosott üvegekben tegyük el szárazdunsztba, ami kiválóan tartósítja a ketchupunkat.