Habos-babos hófehér ruhás lányok, akiket sötét öltönybe öltözött fess férfiak szorítanak magukhoz – ebből a leírásból azt gondolná az ember, hogy David Magnusson svéd fotós valamilyen romantikus, tömeges esküvői ceremóniát kapott lencsevégre, pedig a valóság ettől egy picit messze áll. Az alábbi képeken a tizenéves kislányok apjukkal álltak az oltár elé, ahol ünnepélyesen szüzességi fogadalmat tettek nekik. 

Az úgynevezett tisztasági bál és a tisztasággyűrű ahhoz az Amerikában „divatos” ceremóniához kapcsolódik, amikor a tizenéves keresztény lányok egy szimbolikus esküvőn megfogadják édesapjuknak, hogy érintetlenek maradnak a házasságukig. A fogadalom megpecsételése gyanánt az apukák gyűrűt húznak lányuk ujjára, akiknek esküje szerint „Az Úr lesz a férjük, az édesapjuk a barátjuk” – vagyis a kislányok erényére onnantól kezdve apjuk fog vigyázni.

Forrás: David Magnusson

A tisztasági bál története

1998-ban Randy Wilson és felesége, Lisa rendezte meg az Egyesült Államokban az első tisztasági bált, melynek mára hatalmas hagyománya lett az országban, és szinte valamennyi államban évente sor kerül a nagy eseményre. Ezen alkalmakkor 12-13 éves lányok ünnepélyes keretek között saját apjuknak tesznek szüzességi fogadalmat.

A lányoknál rendszerint akkor kerül sor erre a ceremóniára, amikor először kezdenek menstruálni, maga a bál pedig számos szimbolikus elemet tartalmaz. A lányok menyasszonyi ruhába öltöznek, a terem közepén pedig egy hatalmas fakeresztet állítanak fel, amely előtt két férfi áll kivont karddal. Miután a lányok apjukba karolva átsétálnak az összeérintett kardok alatt, fehér rózsákat helyeznek a kereszt lábához, mindezzel azt jelezve, hogy Isten előtt fogadalmat tesznek a házasság előtti szüzességre, majd apjuktól átveszik a tisztasággyűrűt. Az est – akárcsak egy esküvő – tánccal zárul.

Forrás: David Magnusson

Világos, hogy az apák szándéka mindezzel az, hogy lányukat megóvják a felelőtlen szexuális kicsapongásoktól, de vajon valóban ez lenne a legjobb módszer?

Vizsgálatok kimutatták, hogy a fogadalmat tevő tinilányok a felkészítés és a felkészülés hiánya miatt sokkal nagyobb számban hajlamosak védekezés nélkül szexuális kapcsolatot létesíteni, így körükben nagyobb a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek előfordulásának aránya is. Valamint, éppen amiatt, hogy a házasság előtti szexet valami szégyenletes dolognak tartják, ha ezeket a lányokat erőszak éri, inkább hallgatnak róla, így aztán a gyógyulási folyamat is elmarad náluk.

Forrás: David Magnusson

Nemrég egy Katie Johnson nevű 17 éves lány nyilatkozott egy amerikai lapnak, aki az interjúban elismerte, hogy bár négy éve viseli már a tisztasággyűrűt, úgy érzi, nem választott túl könnyű utat, és valószínűleg már fel is adta volna elhatározását, ha nem állnának mellette a hívő barátai. Arról is mesélt, hogy azoknál a lányoknál, akiknek nem sikerül tartaniuk a fogadalmat, ez gyakran hatalmas lelki törést okoz, aminek következtében értéktelenebbnek érzik magukat társaiknál.

Szakértő szemével

A témával kapcsolatban megkerestem Klettner Anikó szexuálpszichológust is, aki elmondta, hogy véleménye szerint ennek a bizarr hagyománynak az egyik nagyon súlyos hátulütője lehet, hogy a szülők gyakorlatilag meggátolják a gyerekek természetes szexuális fejlődését. Szakértőnk szerint a tisztasági bál, a tisztasággyűrű, a fogadalom és az egész ceremónia szuggesztióként hat a gyerekekre, és ütközik azzal a fejlődéssel, ami normális lenne; azzal, hogy a gyerek megszeresse saját magát, szeresse a saját testét, majd a párját, és hogy ezt ki is tudja felé mutatni.

Forrás: David Magnusson
Forrás: Klettner Anikó
Klettner Anikó szexuálpszichológus
„Nagyon sok vallásos páciensem van, olyanok, akik a házasságig nem éltek nemi életet. Sokan közülük azért jönnek el hozzám, mert az esküvő után derül ki, mennyire nem ismerik önmagukat, nem tudnak kommunikálni, főleg az intimitásban. A szexet tabuként kezelik, nincs ismeretük a saját testükről, szexualitásukról és egyáltalán arról, hogy a szex igenis élvezet, nem pedig bűn. Vannak pácienseim, akik például orgazmusproblémával jönnek hozzám, a férfiak pedig korai magömléssel és merevedési zavarokkal. Ezek a páciensek bár a házasság előtt nem éltek partnerrel szexuális életet, önkielégítést végeztek. A problémák pedig abból fakadnak, hogy hosszú évekig csak ők okoztak örömet maguknak, túlságosan hozzászoktak a saját kezükhöz, vagy akár a pornóhoz, aztán egy partnerkapcsolatban nem tudják megtalálni az élvezetet. Éppen ezért fontos lenne, hogy ne tiltásokat kapcsoljunk a szexualitáshoz, hanem információkkal segítsük a gyerekeket.”

Anikó hangsúlyozta, hogy a szülőknek inkább elfogadással és szeretettel kellene közelíteniük a szexualitás témájához, majd hozzátette, hogy az természetesen teljesen érthető, ha valaki vallásosan szeretné nevelni a gyerekét, de ebben az esetben sem szabad elfeledkezni arról, hogy nem véletlenül teremtett Isten minket nőnek vagy férfinak.

Forrás: David Magnusson

„Ha szükségünk van segítségre a kamasz gyerekünkkel kapcsolatban, elmehetünk pszichológushoz, szexuálpszichológushoz, de az semmiképpen nem megoldás, hogy bált rendezünk, ahol a 11 éves gyerekek fogadalmat tesznek az apjuknak. Utána mi lesz? Mit csinál később ez a lány, ha jön egy fiú az életében? Hogy fog reagálni? Ezzel az egésszel szerintem valójában csak a szülők nyugtatják meg magukat, és mossák kezeiket, hogy megtették, amit meg lehetett tenni. Arra nem gondolnak, hogy a gyereknek a lelkében mi zajlik, és mit fog mindez eredményezni” – zárta le beszélgetésünket Anikó.

De nem csak szakértőnk van a fenti véleményen, az Egyesült Államokban is bőven akadnak tisztaságibál-ellenzők, akik azzal az érvvel próbálják észhez téríteni a radikális keresztényeket, hogy egyrészt nem lenne szabad hagyni, hogy a lányok szüzessége felett az apjuk vagy a leendő férjük rendelkezzen, másrészt az sem helyénvaló, ha egy lány értékét az határozza meg, szűzen ment-e férjhez, vagy sem.

Forrás:David Magnusson

A kritikus hangok ellenére a bálok népszerűsége töretlen, így majd a jövő dönti el, hogy vajon hosszú távon jól jártak-e a fogadalmat tevő lányok, és boldogabb házasságban lesz-e részük, mint azoknak, akiknek az életében nem a férjük lesz az első férfi.