Világszerte évente 15 millió baba születik túl korán, tehát a 37. terhességi hét előtt, a legfrissebb adatok szerint pedig Magyarországon minden tizedik csecsemő koraszülöttként látja meg a napvilágot.

A korababák túlélési esélyeinek javításában kulcsszerepet játszik az élet első 1000 napján az érintettek - a szakemberek, a szülők és a szakmai partnerek - összefogása. Ebben a kiemelt időszakban ugyanis az innovatív technológiák, a családbarát koraszülött-ellátás, a korai fejlesztés, valamint a megfelelő táplálás (különösen a 6 hónapos korig tartó, kizárólagos anyatejes táplálás) életmentő lehet.

Az Első 1000 Nap Program
Az Első 1000 Nap Program egy orvosszakmai szervezetek által alapított edukációs kampány. Üzenetei azokon az epigenetikai kutatási eredményeken alapulnak, amik bizonyították, hogy a fogantatástól számított első 1000 nap környezeti hatásai - azon belül is a táplálás - kiemelt jelentőséggel bír számos felnőttkori népbetegség (például a diabétesz, az elhízás vagy a szív- és érrendszeri betegségek) megelőzésében.
A békéscsabai Réthy Pál kórház babamentő inkubátorában elhelyezett csecsemőForrás: MTI/Lehoczky Péter

Az innovatív technológiával és fejlett eszközparkkal (inkubátorral, lélegeztetőgéppel, tejelemző készülékkel, betegőrző monitorokkal) ellátott koraszülött egységek mellett a családbarát ellátás és a korai fejlesztésen alapuló gondozás is kulcsszerepet tölt be a korababák életminőségének javításában, és a maradandó károsodások elkerülésében.

"Fontos, hogy az érintett családok megfelelő támogatást és felvilágosítást kapjanak, hiszen a helyzet pontos megismerése sokat segít a feldolgozásban és a nehézségekkel való küzdelemben. Számunkra alapvető, hogy a szülőket is bevonjuk a koraszülöttek ápolásába, valamint, hogy lehetővé tegyük, hogy bármikor meglátogathassák a babájukat. Ennek szellemében partnerünkkel, a Nativitas Kft.-vel az idei évben elindítjuk a PICik és családja számára összeállított speciális bőröndünket is, melyet a világnapon mutatunk be. A csomagban olyan információs anyagok találhatók, amik a családoknak segítenek a PIC-ben töltött idő alatt" - fejtette ki Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, a Melletted a helyem Egyesület elnöke és az Első 1000 Nap Program szakértője.

"Senki nem mondta, hogy idő előtt megszületik a baba"
Petra csodával határos módon egy ép, egészséges és eleven négyéves kislány. Igen, csodával határos módon, Petra ugyanis csupán 27 hetet töltött édesanyja pocakjában, az apró baba mindössze 600 grammos volt, amikor világra jött. Íme az ő története.

A családbarát ellátás egyik kulcspontja, a kengurumódszer rövid és hosszabb távon is pozitív élettani hatással bír a koraszülöttek ellátásában: segítségével az anya és az apa egyfajta élő inkubátorként biztosítja a baba számára a megfelelő környezetet. A bőr-bőr kontaktus révén a szülő szervezete automatikusan a koraszülött baba aktuális igényei szerint alakítja a test hőmérsékletét.

Kellő odafigyeléssel és szakszerű felügyelet mellett egy 25-29 hetesen világra jött csecsemővel is el lehet kezdeni a kenguruzást.

Adam Levine énekes (Maroon 5) mellkasán pihen újszülött gyermekeForrás: Instagram/Behati Prinsloo

Bár minden baba számára különösen fontos az élet első 1000 napjának megfelelő táplálása, a koraszülöttek esetében egyenesen életmentő lehet. A túlélési esélyek javításában ugyanis kulcsszerepet játszik a

6 hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás, amely az egyik legfontosabb prevenciós eszköz a koraszülött betegségekkel szemben.

Amellett, hogy az anyatejjel táplált csecsemők ritkábban szenvednek tüdőgyulladásban és egyéb fertőző betegségekben, e korai időszak táplálási szokásai számos felnőttkori népbetegség megelőzésében is meghatározó szerepet játszanak.

"A szoptatás a koraszülöttek és az érett újszülöttek esetében is hosszú távú előnyökkel jár, segít megelőzni az allergiás megbetegedések kialakulását, támogatja az agy fejlődését, hosszú távon pedig segít megelőzni a felnőttkori elhízást, cukorbetegséget és szív-és érrendszeri megbetegedéseket" - hívta fel a figyelmet Dr. Nádor Csaba.

IllusztrációForrás: Thinkstock

"A fogantatástól számított első 1000 napban fejlődnek legintenzívebben a kognitív területek, ekkor alakul ki a bélflóra és az immunrendszer, valamint

ekkor válik véglegessé a zsírsejtek száma is, amely meghatározza a felnőttkori elhízásra való hajlamot - tette hozzá a szakértő.