Idehaza még mindig megszállottan vonzódunk a saját tulajdonhoz: akkor érsz valamit, ha van saját autód és mellé saját lakásod. Ez az elgondolás pedig egészen egyszerűen hülyeség. Több szempontból is sokkal kényelmesebb lehet, ha nem birtokolsz, hanem "csupán" bérelsz. 

Érdekesség, hogy külföldön már régóta felismerték az ingatlanbérlés előnyeit: Franciaországban, Németországban vagy épp Japánban például az emberek mindössze felének van saját tulajdonú otthona.

Ingatlant is lízingelhetsz!Forrás: Thinkstock
Tudtad? Ingatlant is lízingelhetsz!

Az ingatlanlízingnek két fajtája van:

zárt végű: ennél a formánál a futamidő végén, az utolsó lízingdíj megfizetése után a lízingbevevő automatikusan megszerzi a lízingelt ingatlan tulajdonjogát.

nyílt végű: a lízingbevevő az utolsó lízingdíj megfizetésével élhet a vevőkijelölési jogával, azaz saját maga, vagy az általa megjelölt harmadik személy a maradványérték megfizetésével megvásárolhatja az ingatlant.

Légy mobilis, légy rugalmas!

A lakásbérlés nem "köti röghöz" a lakókat, így könnyebben mozdulhatsz rá például egy olyan álláslehetőségre, amely esetleg az ország másik részében van. Könnyebben válthatsz és változtathatsz életeden, ami nem csak a munka szempontjából fontos. 

A lakásbérlők új élethelyzetükhöz is sokkal könnyebben tudják otthonukat igazítani. Lehet, hogy most még egy ízig-vérig Carrie Bradshaw-féle szingli lakásban képzeled el magad, de lehet, hogy holnapután életed szerelmével találkozol... Egészen más otthonban képzeled el magad egyedül, kettesben és egy többgyerekes família tagja ként, ugye?

A bérléssel könnyebben, gyorsabban találhatsz aktuális helyzetednek megfelelő ingatlant.

A lakásbérlők új élethelyzetükhöz is sokkal könnyebben tudják otthonukat igazítaniForrás: Thinkstock

Elintézik helyetted

Az ad-hoc felmerülő mindennapi gondok esetében is jobban jöhetnek ki a lakásbérlők. CSerélni kell a vízórát? Beázott a fürdőszoba? Elromlott a hűtő? Ha lakást bérelsz, az ilyen problémák miatt nem kell fájjon a fejed. Nem kell szerelő után rohangálnod, nem kell ügyintézned és ami egyáltalán nem elhanyagolható: nem kell fizetned!

A felújítási, garanciális, javítási problémák vagy például a mérőórák cseréje is a tulajdonost terhelik. Nem kell váratlan kiadásoktól rettegned, hacsak nem te magad okoztad a kárt.

Támogatott tartalom