Habár ezúttal nem teljesen cukormentes verziókat ajánlunk, rengeteg mesterséges adalékanyagtól megkíméljük magunkat, ha házilag készítjük el a szaloncukrokat. Mutatjuk is a kedvenc receptjeinket, amelyeknek mindenképpen megéri nekiállni az ünnepek előtt. Akár gasztroajándék is lehet belőlük!

Grillázsos étcsokoládé

  • 30 dkg nádcukor
  • 25 dkg török mogyoró
  • 15 dkg 80%-os étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 2 tk kardamom
Forrás: Thinkstock

A cukrot olvaszd meg egy edényben. Amikor karamellizálódott, öntsd bele a mogyorót, és forgasd át a cukorban. Közben vedd le a gázról, nehogy megégjen a cukor. Egy olívaolajjal vékonyan kikent tálcára tedd ki a grillázst. Miután megkeményedett, vagyis nagyjából fél óra múlva robotgépben zúzd össze, szinte por állagúra. A csokit gőz fölött olvaszd meg, majd keverd hozzá a fűszert és a tejszínt, végül a cukrozott mogyorót is. Egy tálat bélelj ki sütőpapírral, abba kanalazd bele a csokis masszát, majd ha kihűlt, tedd be a hűtőbe. Néhány órás hűtés után formázz belőle szaloncukorformákat, amiket sorakoztass fel egy sütőpapírra. Ezt is érdemes újfent hűteni egy kicsit.  

Zserbós ízvilág

  • 20 dkg dió
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 2 ek sárgabaracklekvár
  • 2 tk méz
  • 1 narancs vagy citrom reszelt héja
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk szegfűszeg
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A diót daráld le, a sárgabarackot forró vízzel áztasd be egy tálban. Amikor megpuhult, öblítsd le, és turmixold össze, végül add a dióhoz a többi hozzávalóval együtt. Alaposan keverd össze a masszát, majd formázd meg, ahogy a grillázsos masszával is tetted. Ezt is megéri a hűtőben pihentetni néhány órát.

A szaloncukor csokizása

20 dkg étcsokoládénak nagyjából a kétharmadát melegítsd meg gőz fölött. Amikor ez kész, vedd le a gőzről, és hűtsd vissza a maradék csokoládéval. Így pont megfelelő hőmérsékletű lesz a szaloncukrok bevonásához. A csokikat tűzd fogpiszkálóra, és vagy így, vagy két villa segítségével forgasd meg a csokiban. Ha kihűlt, már csomagolhatod is.