Egy gazdag, gőzölgő leves az igazi téli álom – Így készítsd egészségesen!

Forrás: Thinkstock -
egészséges étkezés leves egészség tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs is annál szívmelengetőbb, mint amikor odakint mínusz fokokat hoz a tél, a konyhában pedig a tűz melege mellett az ember megfőz egy nagy adag gőzölgő levest, és azzal a tudattal kanalazgatja, hogy milyen okos ötlet volt még azt a gombát is beletenni, ráadásul egyszerre ekkora adagot készíteni belőle. 

Számtalan érvünk van arra, miért a leves a legjobb étel télen. Egyrészt rengeteg egészséges elkészítési módja van, laktató, könnyű elkészíteni, és persze hozzávalóktól függően akár öt napig is eláll a hűtőben, míg az ízek csak egyre jobban összeérnek.

Egy gőzölgő gazdag leves az igazi téli álom Forrás: Thinkstock

A leves azért is ideális választás, mert gazdagon elkészítve ehetjük főételként, de előételként is, egy salátával párosítva pedig könnyű vacsorát hozhatunk össze. A leves azoknak is ideális választás, akik fogyni szeretnének, mivel hamar eltelíti a gyomrot, ezáltal csökkenti az éhségérzetet, ráadásul egy igazi zöldségleves tele van hasznos tápanyagokkal, például B-vitaminokkal (niacinnal, folsavval) és számos ásványi anyaggal, melyek mind vízben oldódóak, így a levessel együtt a szervezetünkbe jutnak, és ott hasznosulnak. A főzés során a zöldségek megpuhulnak, és a szervezetben sokkal könnyebben felszívódnak a belőlük kinyert tápanyagok – például a rákellenes hatással bíró lutein és a likopin – mintha nyersen ennénk őket.

Kedvenc zöldséglevesünk

Hozzávalók:

  • 20 dkg fehérbab
  • 1 csomó leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, paszternák, karalábé)
  • néhány szem erdei gomba
  • 5 ek karfiolrizs vagy hajdina
  • 1 póréhagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • friss fűszerek
  • olívaolaj
Zöldségleves gazdagon Forrás: Thinkstock

A babot áztasd be néhány órára, majd szűrd le, és tedd fel főni. Közben készítsd elő a zöldségeket és a karfiolrizst, amiről már korábban részletesen írtunk. Egy kevés olívaolajon pirítsd le a zöldségeket a fűszerekkel együtt. Két gerezd fokhagymát nyomóval törj át, a többit rakd bele csak úgy egészben. Ami a fűszereket illeti, mindenképpen friss zöldfűszerekkel dolgozz. Rozmaringot, petrezselymet télen is be lehet szerezni. Amikor lepirultak a zöldségek, öntsd fel vízzel. Ezután mehet bele a bab is, ami egyébként szuper fogyókúrás étel: rendkívül alacsony kalóriatartalma mellett bőségesen tartalmaz fehérjét és rostokat. Végül rakd bele az árpát vagy a karfiolrizst. Főzés közben azért érdemes kóstolgatni, hogy megfelelő legyen a fűszerezés. Főzd addig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.