Ha fogyókúrázni akarunk, fontos, hogy változatosan táplálkozzunk, és igyekezzünk olyan ételeket fogyasztani, amelyeknek alacsony a kalóriatartalmuk. De azzal is jól járunk, ha egy kicsit becsapjuk magunkat, és olyan élelmiszereket választunk, amelyeket nem lehet gyorsan megenni, hiszen ha lassabban eszünk, kevesebb mennyiségtől is jóllakunk.

Tudtad, hogy sokszor a túl gyors étkezés vezet hízáshoz? Valójában sokszor feleannyi étellel is jóllaknánk, csak egyszerűen olyan gyorsan befaljuk az ételt, hogy el sem jut az agyunkig az információ, hogy elég volt. Éppen ezért a diéta egyik fontos eleme az, hogy tanuljunk meg normális tempóban étkezni. Hagyjunk elegendő időt az étkezésre, együnk kényelmesen, ráérősen, rágjuk meg rendesen a falatokat, és vessük be azokat az ételeket, amelyek lassabb étkezésre ösztönöznek, így szépen fokozatosan átállhatunk majd a megfelelő tempójú étkezésre.

Az első ilyen a gránátalma, amit először a héjától kell megfosztani, hogy hozzájussunk a rengeteg maghoz, amelyeken a gyümölcshús található. Érdemes a hámozás közben eszegetni, így szépen lassan jutunk hozzá a teljes gyümölcshöz. Egyébként egy félcsészényi gyümölcsben 72 kalória és 3,5 gramm rost van, ezért rendkívül tápláló csemegéhez jutunk általa. Ehetjük magában, de joghurtba vagy zabpehelybe keverve is. 

GránátalmaForrás: Thinkstock

Hasonló értékkel bír a grépfrút is, ami szintén kevés kalóriát, de sok rostot tartalmaz. Megpucolni nem érdemes, inkább vágjuk félbe, és egy speciális késsel szedjük ki a gyümölcshúst. Kesernyés íze miatt sem könnyű gyorsan enni, igény szerint némi édesítővel meglocsolhatjuk. Egy közepes darab 80 kalóriát tartalmaz. 

GrépfrútForrás: Thinkstock

Az articsókát sem érdemes kihagyni a sorból, mert szintén nem olyan egyszerű megpucolni és elfogyasztani. Egy közepes articsóka 65 kalória, 10 gramm rostot tartalmaz, és 3,5 gramm fehérjét. Ne öntsük le kalóriadús szószokkal, a legjobb, ha egy kis salsaszósszal ízesítjük.

ArticsókaForrás: Thinkstock

Sok rákféle is nagyon jó választás lehet, ha kalória- és zsírszegény, ám fehérjében gazdag ételre vágyunk. Egy rák lábával jó ideig el lehet bíbelődni, de a kagylók is hasonló küzdelmet jelentenek, ráadásul mind gazdag ómega-3-zsírsavakban, ami az anyagcserét kellőképpen beindítja. 

Rákok és kagylókForrás: Thinkstock
Az 5 legnagyobb hiba, amit fogyókúra közben elkövethetsz
Már hetek óta diétázol, de semmilyen változást nem tapasztalsz? Lehet, hogy olyan apróságokon csúszol el, amiket valójában nem is gondoltál hibának. Most megmutatjuk, milyen szabályokra kell odafigyelned a sikeres diétáért.