Egy őszinte kérdés vagy egy mosoly - Tedd szebbé valakinek a decembert!

Forrás: Thinkstock -
lelki egészség kihíváséve2016 beszélgetés őszinteség ölelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Hogy vagy?" – kérdezzük embertársainkat naponta akár többször is. A válasz általában egy jó hosszú panaszáradat, vagy egy egyszerű „kösz, jól vagyok". Az igazság azonban az, hogy ötből csupán egy ember mond igazat akkor, amikor állítja, hogy jól van.

Egy kutatás eredménye

Az átlagos brit felnőtt hetente nagyjából 14 alkalommal mondja azt, hogy „jól vagyok", ugyanakkor az emberek harmada hazudik ilyenkor. Legalábbis ez derül ki a 2000 fő részvételével készült kutatásból, amely a Mental Health Foundation (MHF) megbízásából készült. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a többség nem is vár őszinteséget a kérdés feltevésekor: 59 százalék számít arra, hogy eleve őszintétlen választ fog kapni a „hogy vagy?" kérdésre.

Az emberek ötöde örülne, ha több érzelmi támogatást kapna a környezetétől Forrás: Thinkstock

„Talán úgy tűnik, hogy az emberek többsége szívesen beszél az érzéseiről, a valóságban a többség inkább az egyszerűbb utat választja: rávágja a kérdésre, hogy jól van, függetlenül attól, hogy ez tényleg igaz-e" - mondja a kutatást irányító Jenny Edwards, az MHF vezetője.

A szakember szerint a hogylétről érdeklődő kérdés a támogató közeg illúzióját adja, mintha az adott közösség tagjai valóban törődnének a másik lelki állapotával, és szükség esetén segítséget is nyújtanának. Az emberek ötöde ezzel szemben örülne, ha a valóságban több érzelmi támogatást kapna a környezetétől.

Változtass!

A decemberi kihívásban megfogadtuk, hogy sokkal figyelmesebbek leszünk embertársainkkal, és mindennap teszünk valami jót. A fentebbi kutatásból is jól látszik, hogy mennyire nem foglalkozunk egymással, és sokszor családokon belül is nagyon rossz a helyzet. A lelki egészségünkhöz pedig elengedhetetlen, hogy kapjunk és adjunk is egy-egy őszinte kérdést.

Egy ölelés is nagyon sokat jelenthet Forrás: Thinkstock

Sokszor nincs is szükség többre: egy őszinte beszélgetés, egy mosoly, egy ölelés is nagyon sokat jelenthet. Manapság talán túl sokat is foglalkozunk önmagunkkal, ahelyett, hogy észrevennénk, milyen nagy segítségre szorulnak mások. Ráadásul más arcára mosolyt csalni olyan érzés, amitől te is mosolyogni fogsz! Csatlakozz a kihívásunkhoz, és ne feledd, a kihívásokból lesznek a megszokások!

Mondd el nekünk is!

Oszd meg velünk, hogy te hogyan tettél jót! Várjuk leveleiteket az info@life.hu e-mail címre, hogy megoszthassuk mindenkivel, mennyire nagyszerű érzés figyelmesnek lenni, mennyire jó adni és boldogságot okozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.