Igazi kihívás, ha különböző korú gyerekekkel kell megszervezni egy hosszabb kiruccanást, de még bonyolultabb a helyzet, ha nagyszülők is csatlakoznak a kalandhoz, hiszen minden család más, és a családon belül is nagyon eltérőek az igények. Az apa az egész napos túrázást választaná, az anya a tengerparton ejtőzne, a kamaszok síelni akarnak, a nagyszülők pedig inkább a városnézős programokat kedvelik. Számtalan lehetőség kínálkozik a szabadidő eltöltésére, de hogy megkönnyítsük a döntést, összegyűjtöttünk néhány helyet, ahol mindenki megtalálja a neki tetsző kikapcsolódási formát.

Szafari Tanzániában

Legyen szó bármilyen életkorú emberről, Tanzánia mesebeli tájképei mindenkit elvarázsolnak. Úti célok tekintetében bőséges a választék, de ha többedmagunkkal vágunk neki a nyaralásnak, az ország északi része tűnik ideális választásnak. A nemzeti parkok garantáltan lekötik a lurkók figyelmét, az afrikai kultúra sokszínűsége pedig egészen biztosan lenyűgözi a nagyszülőket.

A tanzániai szafari biztos minden generációt lenyűgöz majd - Elefántok a Kilimandzsáró közelébenForrás: Thinkstock

Bár a tanzániai szafarik ritkán tartalmaznak játszóházakat, kölyökklubokat, a bámulatos élővilág és a környezet bőven kárpótolja a gyerekeket a digitális kütyük hiányáért. A „hotel stílusú" lodge-ok maximális biztonságot és különleges élményt nyújtanak az egész család számára, ám ezt is lehet még fokozni: a terepjárós kalandtúrák, a maszáj manyatták és a tábortüzes-csillagos éjszakák életre szóló emlékek maradnak.

Télből a nyárba

Az egyik leggyakoribb probléma a többgenerációs vakációk esetében, hogy egyvalaki tervezi meg az összes szabadidős programot, és mindenki más úgy érzi, hogy az ő igényeire nem igazán figyelnek. Ezt úgy lehet kivédeni, ha nem ragaszkodunk az előre kinézett látványosságokhoz és a feszített tempójú menetelésekhez, hisz a spontán dolgok sülnek el általában a legjobban. A ráérősebb, kényelmesebb családi nyaraláshoz a Seychelles-szigetek tökéletes úti cél. A három fő sziget - Mahé, Praslin és La Digue - leginkább a luxusüdülőhelyekről ismert, de hatalmas választékot találunk a családi kézben lévő vendégházakból is, amelyek csupán karnyújtásnyira vannak a szigetcsoport világszínvonalú strandjaitól.

A Seychelles-szigeteken akár egy karnyújtásnyira a tengertől pihenhet a családForrás: Thinkstock

Barangolás a toszkán fővárosban

Amellett, hogy a reneszánsz kultúra bölcsője és Európa egyik legszebb települése, Firenze gyalog is könnyen bejárható, ami fontos szempont egy multigenerációs nyaralás során. A másik nagyszerű dolog a toszkán fővárosban, hogy télen is lebilincselő élményt nyújt, így azok a családtagok sem fognak unatkozni, akik esetleg egy másik évszakban jártak itt.

Firenzében rengeteg a látnivaló - Ponte Vecchio, az Öreg HídForrás: Thinkstock

A csodálatos dóm, az Uffizi képtár, a Pitti-palota és az Akadémia Galéria egytől egyig kihagyhatatlan látnivalók, s bár nem tartoznak a szokásos turisztikai célpontok közé, a Stibbert Múzeum és az Arcetri Asztrofizikai Obszervatórium felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt érdekes kikapcsolódás. A rusztikus hangulatú Coquinarius egy jó hely ebédre, borozós-beszélgetős estékhez pedig a Piazza San Marcón található éttermet javasoljuk.

Egy trópusi kalandpark, ahol mindenki játszhat

Ha síelés helyett a család inkább tengerpartra és napsütésre vágyik, Costa Ricánál keresve sem találhatna jobb helyet. A közép-amerikai ország igazi játszótér minden korosztály számára: a túrázást a kisebb gyerekek is biztosan élvezni fogják; és a szülők, nagyszülők lehetnek akár kalandvágyó természetűek, akár strandimádók, a trópusi paradicsom rengeteg pihenési és kikapcsolódási lehetőséget kínál. A bátrabbak kipróbálhatják a vadvízi evezést, a lovaglást és a szörfözést, de remek családi programnak ígérkeznek Costa Rica gyönyörű strandjai, és a hajókirándulások is, például a Caño Negro Vadrezervátumba.

Costa Rica egzotikus állatvilága lenyűgözi majd a gyerekeket, például a szivárványcsőrű tukánnal is találkozhatnakForrás: Thinkstock

A kis geológusok még egy vulkán kráterét is megcsodálhatják a Poás Volcano Nemzeti Parkban, ami az ország középső (Central Valley) területének egyik legérdekesebb látnivalója.