Egzotikus állatok, buja növények - három csodás nemzeti park a világban

Forrás: Thinkstock -
Svájc Kakadu Nemzeti Park nemzeti parkok Grand Kanyon Nemzeti park
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki ne szeretné úgy látni a természetet, ahogyan azt a "jóisten" megalkotta? Az érintetlen táj, az őshonos állatok és a burjánzó növények szinte minden utazót elvarázsolnak. Ha te is közéjük tartozol, akkor a bakancslistádon a helye, hogy egyszer eljuss a világ egyik legszebb nemzeti parkjába. Mi most hármat mutatunk meg nektek. 

Grand Canyon Nemzeti Park – Egyesült Államok

Ha a tengerentúlon jársz, és megteheted, semmiképpen ne hagyd ki a világ egyik leglátványosabb geológiai képződményét, az Észak-Arizonában húzódó, 446 km hosszú, néhol 29 km szélességű és 1600 méter mély völgyszurdokot. A közel félmillió hektáros nemzeti park egyik leglátogatottabb része a kanyon déli pereme, múzeumokkal és információs központokkal,

az északi peremén pedig igazi vadnyugati hangulat fogad, csodálatos állat- és növényvilággal.

Grand Canyon Nemzeti Park Forrás: Thinkstock

A fennsíkról nézve átlagosan másfél kilométeres mélységben kanyarog a Colorado folyó, a legalacsonyabb ponton 1829 méter mélyen. Vannak olyan szakaszai a szurdoknak, ahová soha sem süt be a nap.

Elképesztő méretek

A völgy hossza olyan, mintha Győrtől Nyíregyházáig tartana, mélysége pedig akkora, hogy a Mátra kétszer férne el benne egymás fölött.

A Grand Canyon Nemzeti Park az Egyesült Államok 15. legrégebbi nemzeti parkja, a világ hét természeti csodájának egyike, évente mintegy 5 millió turistát vonz. Az UNESCO 1979-ben világörökségi helyszínnek minősítette, területe 4926 km².

Kakadu Nemzeti Park – Ausztrália

Ausztrália északi részén található a trópusi éghajlatú, mangroveerdők borította Kakadu Nemzeti Park, amelyet 1992-ben vettek fel a Világörökség listájára. Különlegessége, hogy a területen találkozik a tengeri és a szárazföldi ökoszisztéma.

Ha a különleges és vicces állatokat kedveled, akkor az életben egyszer muszáj elutaznod ide: krokodilok, kenguruk, dingók és kakaduk élnek itt, paradicsomi körülmények között.

Kakadu Nemzeti Park Forrás: Thinkstock

A parkban 1600-nál is több növényfaj és 300 madárfaj található, és megnézheted az őslakosok által készített sziklafestményeket is. A Kakadu lakosai egyébként még mindig sok időt töltenek a természetben, halásznak, vadásznak, földet művelnek, ahogyan őseik is tették. A park közel 80 százalékát a szavanna teszi ki.

Svájci Nemzeti Park – Svájc

Ha nem akarsz egy másik kontinensre utazni, érdemes Svájc nemzeti parkját meglátogatnod Graubünden kantonban. Azt azonban tudni kell, hogy a parkban tilos letérni a kijelölt turistautakról, ugyanis nemcsak a természeti környezet védett, hanem a park területére eső települések is.

Ez a 172 négyzetkilométernyi terület az egyik legjobban védett természeti környezet Európában. Változatos élőhelyekkel számos vadon élő állatnak ad otthont: jávorszarvas, zerge, mormota kőszáli kecske, sas él itt.

Svájci Nemzeti Park Forrás: Thinkstock

Itt nő a havasi gyopár, amely ikonikus szimbóluma az érintetlen természeti szépségnek.

A kristálytiszta hegyi levegőn garantáltan feltöltődsz, a 21 végigjárható útvonalon fantasztikus panoráma tárul eléd, a kirándulás csúcspontjaként pedig eljuthatsz a több mint 2500 méter tengerszint feletti magasságban fekvő Macun-fennsíkhoz, amelynek látványa garantáltan felejthetetlen marad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.