A legtöbb ember számára a reggeli rituálé elengedhetetlen része a kávéivás. Van, aki a rövid feketéért van oda, van, aki a lágyabb tejest imádja. Manapság a kávéfogyaztás szinte már szenvedéllyé vált, az igazi kávérajongók pedig nem csak a kávézókban, hanem otthon is megadják a módját az élvezetnek. Az alábbiakban összeválogattuk a legnépszerűbb kávéfajtákat - ha egy kis változatosságra vágysz, próbálkozz velük bátran.

Eszpresszó

A rövid fekete, a legtöbb különleges kávéspecialitás alapja. Egy eszpresszó általában 30 ml-es, azaz nagyjából egy csésze 2/3-át tölti ki. 

Kapucsínó

Az eredeti olasz kapucsínó receptje: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab, díszítésnek a tetejére kakaópor. A kapucsínó elkészítéséhez érdemes speciális kapucsínó-csészét beszerezni.

KapucsínóForrás: Thinkstock

Eszpresszó macchiato

A macchiato jelentése foltos, ami a kávék esetében a tejhabot jelenti. Egy normál eszpresszóból indulunk ki, amit megbolondítunk egy kis tejhabbal. 

Latte macchiato

A Latte Macchiato jelentése festett tej.  Elkészítéséhez egy magasabb pohárra van szükség, amibe előbb a lágyan gőzölt tejhabot kell önteni addig, amíg szinte teljesen meg nem telik. Ezután 1-2 percet várni kell, hogy ülepedjen a tej, majd vékony sugárban bele kell csurgatni egy adag eszpersszót. Az eredmény egy réteges ital lesz: alul forró tej, felette egy intenzív eszpresszó, majd a lágy tejhab. 

Latte macchiatoForrás: Thinkstock

Latte, azaz tejeskávé

Az alap itt is az eszpresszó, amihez nagyobb mennyiségű gőzölt tejet kell önteni.

Americano

Gyakorlatilag a hosszú eszpresszó. Az eszpresszó erőteljességét ízlés szerinti mennyiségű forró víz hozzáadásával kell tompítani. 

AmericanoForrás: Thinkstock

Mélange

Ahány kávéház, annyi féleképpen elkészített mélange létezik. A leggyakoribb recept szerint egy nagyobb üvegpohár aljára önteni kell egy kis mézet, erre jön a felhabosított tej. Az ülepedésre itt is érdemes 1-2 percet várni, majd egy adag eszpresszót óvatosan bele kell csurgatni. Az eredmény egy igen mutatós, réteges forró ital.

Frappuccino

Egy eszpresszót jól el kell keverni folyékony tejszínnel és cukorral, majd az így kapott italt lehűteni és üvegpohárba önteni. Ha igazán hűsítő italra vágysz, még jégkockákat is tehetsz bele. 

Támogatott tartalom