Nézd meg, hol élnek a világ vezető politikusai!

Forrás: AFP -
luxus Theresa May otthon Donald Trump politikus Erdogan Hollande
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas terek, pompa és csillogás – a világ befolyásos politikusai szebbnél szebb palotákban élik mindennapjaikat. Az alábbiakban öt grandiózus épületet mutatunk be.

Nagy-Britannia

A Downing Street London belvárosának Whitehall elnevezésű részén található, a 10. számú ház pedig már 1735 óta a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciája. A miniszterelnök, azaz jelenleg Theresa May magánlakása az épület harmadik emeletén található, a lakáshoz tartozó konyha pedig az alagsorban. Érdekesség, hogy a miniszterelnök az otthonát általában egy macskával is megosztja, aki a miniszterelnökségi főegerész címet viseli. Sokakat érdekelt tavaly a kérdés, hogy David Cameron a lemondása után vajon magával viszi-e majd lakótársát, Larry macskát is. Mint azóta kiderült, a cicus maradt, ugyanis a főegerészek nem a miniszterelnökhöz tartoznak, hanem hivatalosan a parlamentnek jelentenek.

Larry, a főegerész a Downing Street 10. előtt Forrás: AFP/Leon Neal

Törökország

Néhány éve nagy vihart kavart Törökországban, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök a főváros, Ankara külterületén egy gigantikus épületet építtetett elnöki palota gyanánt. Az ingatlant eredetileg miniszterelnöki palotának szánta, ám mivel közben ő lett az államfő, elnöki palotává nyilvánították. Az ezerszobás, 350 millió dollárból felhúzott palota nagyobb, mint a washingtoni Fehér Ház, a moszkvai Kreml vagy a londoni Buckingham-palota. Egyébként Erdogan az első török államfő, aki nem a belvárosi Cankaya-palotát használja.

A török elnöki palota Forrás: AFP/Adem Altan

Franciaország

Az 1722-ben épült, párizsi Elysée-palota az 1840-es évektől szolgál a mindenkori francia elnök rezidenciájául, jelenleg François Hollande lakik a grandiózus épületben. A palotát még Armand-Claude Mollet építette Évreux grófja számára.

Az Elysée-palota a francia elnök rezidenciája Forrás: AFP

Egyesült Államok

A Fehér Ház az Amerikai Egyesült Államok mindenkori elnökének hivatalos lakóhelye és munkahelye Washingtonban. Az épületet 1800-ban adták át, miután az építkezés meglehetősen hosszúra nyúlt, nyolc évig tartott. Felépítése mai áron kb. 2,4 millió dollárba került. Az elnök és családja a Fehér Ház legfelső két emeletén lakik. Az épületnek 147 ablaka, 412 ajtaja van, helyet kapott benne 28 kandalló, 8 lépcső és 3 lift is. Egy korábbi cikkünkben további titkokat és érdekességeket is elárultunk a Fehér Házról, itt pedig azt is elolvashatod, hogyan alakíthatja majd saját ízlésére új otthonát a jelenlegi elnök, Donald Trump.

A Fehér Ház az Amerikai Egyesült Államok mindenkori elnökének hivatalos lakóhelye Forrás: Dreamstime

India

A Rastrapati Bhavan nevű palota Újdelhiben található, és India elnökének, Pranab Mukherdzsinek a lakhelyéül szolgál. Az épület a versailles-i palotánál is nagyobb, 340 szoba található benne, és építéséhez 700 millió téglát használtak fel.

Rashtrapati Bhavan a versailles-i palotánál is nagyobb Forrás: AFP
Épületek, amelyek hamarosan a földdel lesznek egyenlőkhttp://www.life.hu/otthon/20170130-hires-epuletek-amelyek-egyre-sullyednek.htmlHanyag tervezés? Rossz természeti viszonyok? Esetleg a klímaváltozás? Számos oka lehet annak, ha egy épület süllyedni kezd és a folyamatot bizony sok esetben nem lehet megállítani. Következzen öt épület, ami egyre közelebb kerül ahhoz, hogy eltűnjön a föld színéről. Otthon--Less be Keira Knightley 6 millió dolláros, New York-i otthonába!http://www.life.hu/otthon/20170127-keira-knightley-eladta-new-yorki-luxusotthonat.htmlA gyönyörű színésznő nemrég adott túl New York-i luxusotthonán, nem kevesebb, mint 6 millió dollárért. Less be az elbűvölő lakás falai közé! OtthonOrigoCsigalépcsők varázslata - Káprázatos fotósorozathttp://www.life.hu/otthon/20170126-maria-pasvantova-fotosorozata-csigalepcsokrol.htmlEgy csigalépcső a funkcióján túl igazi gyöngyszeme, kiegészítője lehet egy lakásnak. A müncheni székhelyű szabadúszó fotós, Maria Pasvantova is meglátta a csigalépcsőkben rejlő varázslatot, amit fotósorozatában meg is örökített az utókor számára. OtthonOrigoÖt érdekesség, amit tudnod kell az Obama család új lakhelyérőlhttp://www.life.hu/otthon/20170125-erdekessegek-obamaek-uj-lakhelyerol-kaloramarol.htmlTrumpék beköltöztek, Obamáék kiköltöztek - de nem mentek messzire! Ahogy azt már megírtuk, a leköszönő elnök és családja Washingtonban D. C.-ben marad, egészen pontosan annak Kalorama nevű, igen kifinomult hangulatú, kertvárosias környékén telepszik le. Korábban képeket is mutattunk már új házukról, most pedig néhány érdekességet is elárulunk a Kalorama szomszédságról. Otthon--Így alakítja majd át Donald Trump egy aranyozott giccspalotává a Fehér Házathttp://www.life.hu/otthon/20170124-mennyire-alakithatja-at-a-trump-csalad-a-feher-hazat.htmlA Trump család korábbi otthonát látva bizony van ok az aggodalomra. A New York-i luxuspenthouse berendezését a 18. századi Franciaország inspirálta, az ingatlan egy giccses aranykalitka. Vajon az újdonsült amerikai elnök ugyanezt a vonalat szeretné majd továbbvinni új otthonában is? Meglehet, a Fehér Ház szigorú szabályai viszont (szerencsére) nem adnak neki teljesen szabad kezet. OtthonThinkstockÍgy alakítja majd át Donald Trump egy aranyozott giccspalotává a Fehér Házathttp://www.life.hu/otthon/20170124-mennyire-alakithatja-at-a-trump-csalad-a-feher-hazat.htmlA Trump család korábbi otthonát látva bizony van ok az aggodalomra. A New York-i luxuspenthouse berendezését a 18. századi Franciaország inspirálta, az ingatlan egy giccses aranykalitka. Vajon az újdonsült amerikai elnök ugyanezt a vonalat szeretné majd továbbvinni új otthonában is? Meglehet, a Fehér Ház szigorú szabályai viszont (szerencsére) nem adnak neki teljesen szabad kezet. OtthonThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.