Mi alapján választod ki az otthonodban megjelenő színeket? A személyes ízlésed a döntő, netán inkább az aktuális trendeket követed? Itt az ideje, hogy számításba vedd a különböző színek pszichológiai hatásait is – a következőkben ebben segítünk.

Sárga 

A sárga színt gyakran kapcsoljuk össze a boldogsággal, talán ezért is kitűnő választás ez az energiával és élettel teli szín a nappaliba vagy akár a konyhába. Mivel egy rendkívül meleg és barátságos tónusról van szó, jól tud működni az előszobában is, így a lakásba belépőket egyből jobb hangulatra derítheti. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy a sárga szín kizárólagos használatával ellenkező hatást érhetsz el, és a hangulat inkább lesz nyomasztó, mint üdítő. Ha a legtöbbet szeretnéd kihozni ebből a tónusból, használd inkább takarékosabban, és kombináld harmonizáló színekkel, például a fehérrel.

A sárga színt gyakran kapcsoljuk össze a boldogsággalForrás: Thinkstock

Kék 

A tiszta ég és a hűs óceán színe természetes nyugtató hatással bír, ami jól tud működni a hálószobában vagy akár a fürdőszobában is. Ha megnyugtató környezet létrehozása a cél, a világosabb és fényesebb árnyalatok általában jobb választásnak bizonyulnak, mint a mélyebb, sötétebb tónusok. A kék színt gyakran társítják az intelligenciával és a hatékonysággal is, éppen ezért használd bátran otthoni irodádban. 

A kék szín jól működik a fürdőszobában isForrás: Thinkstock

Rózsaszín 

Egy 60-as években készült tanulmányban megállapították, hogy a rózsaszínnek komoly élettani hatásai vannak. A rózsaszín nemcsak, hogy ellazítja az izmokat, de egy felfokozott helyzetben képes mérsékelni a szívritmust, a pulzust és a vérnyomást is, sőt még a légzés ütemét is lassítja. Hosszas kísérletezés után kiválasztották a rózsaszínnek azt az árnyalatát, amelynél ezek a hatások a legerősebbek voltak – ez volt a P618-as árnyalat, amelyet később Baker-Miller pinknek is neveztek. Mivel a rózsaszín nemcsak nyugtató hatású, hanem rendkívül esztétikus is, kiváló választás lehet a nappaliban vagy a hálószobában. 

A rózsaszínnek komoly élettani hatásai vannakForrás: Thinkstock

Piros 

A piros igen feltűnő szín, amit gyakran kötnek az agresszióhoz. A piros szín használata otthonodban meglehetősen markáns választás, de kitűnően tud például működni az ebédlőben, mivel étvágygerjesztő hatással is bír.  Mivel a szenvedély és az energia szimbóluma, jól tud működni azokban a helyiségekben, ahol gyakori a társasági élet, mert természetéből fakadóan ösztönzően hat a kommunikációra, de például egy hálószobába nem a legjobb választás, nyugtalanító hatása miatt.  

Kitűnően tud például működni az ebédlőben, mivel étvágygerjesztő hatással is bírForrás: Thinkstock

Zöld 

A zöld a szellemi egészség és a jó közérzet színe, ráadásul természetes stresszoldóként is funkcionál. A zöld szín a legtöbb helyiségben jól tud működni, sokan nem gondolnak rá, pedig tökéletes lehet a hálószobában is. Érdemes minél több buja zöld növénnyel megtölteni a lakást, hogy otthonod még inkább harmonikussá váljon. 

Sokan nem gondolnak rá, pedig a zöld szín tökéletes lehet a hálószobában isForrás: Thinkstock