Az igazi fanatikusok télen sem hagynak fel a kedvenc sportjukkal, de ha nem is számítasz annak, tavasszal akkor is érdemes leporolnod a futócipődet, mert vár az út, a természet, a mozgás öröme, vagyis a futás, ami annyi pozitívummal bír, hogy egy-kettőre kivirulsz tőle. 

Környezeti tényező 

Ha olyan sportot választasz, amihez a szabadba kell menni, azt biztosan nem fogod megbánni. Amúgy is túl sok időt töltünk a négy fal között, pedig a friss levegő és a természet közelsége a mentális és a testi egészségünknek is jót tesz. Ha városban élsz, akkor is keresd azokat a helyeket, ahol egy kicsit több a fa, jobb a levegő, hidd el, egészen más érzés érezni az utat a lábad alatt, mint egy edzőteremben futni a futópadon. 

A friss levegő és a természet közelsége a mentális és a testi egészségünknek is jót teszForrás: Thinkstock

Mindent átmozgat 

A futást azért is szeretjük nagyon, mert az egész testünket átmozgatja. Mivel aerob típusú edzés, az általános fittséget, az állóképességet is növeli, ráadásul az anyagcsere-folyamatoknak, a légzőszervrendszernek és az idegrendszernek is nagyon jót tesz. És azt gondoltad volna, hogy még fiatalon is tart? A futás ugyanis fokozza a növekedési hormon elválasztását, ami lassítja az öregedési folyamatokat. 

Kalóriaégetésben csúcs 

A futás abban az esetben is az egyik leghatékonyabb sportnak fog bizonyulni, ha fogyni szeretnél. Rengeteg kalóriát tudsz elégetni vele, miközben az izmaid is tónusossá válnak. Egy óra futással 435 kalórát tudsz elégetni egy átlagos tempóval sík terepen. Ha ebben már profi vagy, érdemes kipróbálni az emelkedőn való futást is, amivel fokozhatod a kalóriaégetést. 

Az edzettebbek kipróbálhatják az emelkedőn való futást isForrás: Thinkstock

Van benne játékosság 

Ha már a kalóriaégetésről van szó, a különböző intervalledzések is jól jöhetnek. Ezzel akkor is játszhatsz, ha számodra elsőre túl monotonnak tűnik a futás, habár ehhez még azt is hozzátennénk, hogy ha megfelelő városi vagy természeti helyszínen futsz, biztosan nem lesz unalmas a futás. De ha még több izgalomra van szükséged, építs be iramjátékokat, játssz a tereppel, vagy iktass be más gyakorlatokat is. Itt adunk néhány ötletet hozzá! 

Közösségkovácsoló ereje van 

Habár egyik oldalról sokak szerint a futás egy magányos sport, amihez esetleg csak egy fülhallgató kell, másik oldalról elképesztő közösségkovácsoló ereje van. Egyrészt rengeteg futórendezvény van, ahol együtt sportolhatsz azokkal, akiknek szintén a futás a szerelmük, másrészt pedig spontán is alakulnak ilyen futós csapatok, akikhez csatlakozva a motivációd állandó lendületben maradhat. 

Futásra fel!
Szombaton elrajtol a tavasz legnagyobb szabadidős sporteseménye, a 32. Telekom Vivicittá Városvédő Futás Budapesten. Vágj neki valamelyik távnak családoddal, barátaiddal vagy akár egyénileg és tapasztald meg a közösségi futás élményét, mert a teljesítés együtt szórakozás! A nevezéssel, útvonallal, helyszínnel és programokkal kapcsolatban további információ itt találsz!